Απεργία την Πρωτομαγιά

Politico: Οι τουρίστες επέστρεψαν στην Ελλάδα, αλλά υπάρχει έλλειψη εργαζομένων

Politico: Οι τουρίστες επέστρεψαν στην Ελλάδα, αλλά υπάρχει έλλειψη εργαζομένων Facebook Twitter
0

Η Ελλάδα πασχίζει για να βρει υπαλλήλους για τον κρίσιμης σημασίας τουριστικό κλάδο, επισημαίνει το Politico, σημειώνοντας ότι ήδη έχει ζητηθεί βοήθεια από Ουκρανούς πρόσφυγες. 

Φέτος οι κρατήσεις έχουν εκτοξευθεί, όμως οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων, μπαρ και εστιατορίων δυσκολεύονται να βρουν αρκετούς εργαζομένους προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη ζήτηση, επισημαίνει το δημοσίευμα. 

Από τις 250.000 θέσεις στα ελληνικά ξενοδοχεία, πάνω από 50.000 παραμένουν κενές, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Αυτό συμβαίνει παρότι η Ελλάδα είχε το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας νέων στην Ευρώπη τον Απρίλιο (36,8%) και το δεύτερο υψηλότερο δείκτη ανεργίας γενικά με 12,7%, μετά την Ισπανία, σημειώνει το Politico. 

«Το πρόβλημα ήταν ήδη εμφανές το 2019, όταν είχαμε ρεκόρ αφίξεων, αλλά φέτος έχει επιδεινωθεί», δήλωσε ο Γρηγόρης Τάσιος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων. 

Λόγω της πανδημίας, πολλοί ξένοι που εργάζονταν στον ελληνικό τουριστικό τομέα έφυγαν από τη χώρα και δεν επέστρεψαν. Επίσης, οι Έλληνες αναζήτησαν δουλειά σε άλλους τομείς, καθώς οι εποχιακές συμβάσεις έγιναν ακόμη πιο σύντομες, επιδεινώνοντας τα παράπονα που ήδη υπήρχαν για τις ώρες εργασίας και τους χαμηλούς μισθούς. Πολλοί έφυγαν για άλλες χώρες που προσφέρουν καλύτερες αμοιβές, όπως η Κύπρος και η Ισπανία, σημειώνει το Politico. 

«Με ανάγκασαν να παραιτηθώ»

Στο Politico μίλησε μια 45χρονη που από το 1999 δουλεύει στον τομέα του τουρισμού και τα τελευταία χρόνια εργαζόταν σε ξενοδοχείο στην Κυλλήνη. Όμως, φέτος αποφάσισε να παραιτηθεί. 

«Ουσιαστικά με ανάγκασαν να παραιτηθώ, από τη στιγμή που μου ζητούσαν να δουλεύω τέσσερις ώρες το πρωί και τέσσερις ώρες το απόγευμα, κάτι που σήμαινε ότι έπρεπε να πηγαινοέρχομαι 40 χλμ., δύο φορές την ημέρα», δήλωσε και σημείωσε ότι με δεδομένο ότι η τιμή της βενζίνης είναι κοντά στα 2,50 ευρώ το λίτρο, μετά βίας θα έβγαζε χρήματα. 

«Ίσως αυτό να συνέβαινε αν δεν κρατούσαν τα πουρμπουάρ μου. Η διεύθυνση του ξενοδοχείου δεν έχει καμιά δικαιοδοσία να παίρνει τα tips των εργαζομένων», συμπλήρωσε. Πλέον η τουριστική σεζόν είναι πολύ μικρότερη και δεν υπάρχει η δυνατότητα να βγάλει κανείς τον χειμώνα με τα χρήματα που παίρνει το καλοκαίρι, τόνισε. 

«Τώρα, όταν οι φοιτητές έρχονται για να πιάσουν πρώτη δουλειά, τους αναγκάζουν να δουλεύουν 12-14 ώρες, τους παίρνουν τα φιλοδωρήματά τους, τους δίνουν μουχλιασμένο φαγητό και τους βάζουν να δουλέψουν σε άθλιες συνθήκες, τι κίνητρο έχουν για να εργαστούν;», διερωτήθηκε. 

Αποχωρήσεις και παραιτήσεις

Η κατάσταση θα χειροτερέψει κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής σεζόν, εκτίμησε ο Γιώργος Χοτζόγλου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό- Τουρισμό. Εκείνοι που έχουν παραμένει στον τομέα, αναγκάζονται να δουλεύουν ακόμη περισσότερες ώρες, εξαιτίας της έλλειψης εργαζομένων. 

«Υπάρχει ένα διαρκές κίνημα με αποχωρήσεις, παραιτήσεις και μετακινήσεις από τη μία επιχείρηση στην άλλη», δήλωσε. «Κάποιοι από εκείνους που άρχισαν να δουλεύουν τον Μάιο, ήδη έχουν παραιτηθεί. Τις πρώτες 10 ημέρες του Ιουνίου περίπου 5.000 εργαζόμενοι στον τουρισμό και την εστίαση έχουν παραιτηθεί, επιπλέον των πάνω από 50.000 που ήδη έλειπαν», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Το πρόβλημα είναι πιο σοβαρό στα εποχιακά εστιατόρια και beach bar, όπου οι ώρες εργασίας είναι εξαντλητικές, ενώ δεν προσφέρουν ρεπό, υπογράμμισε. «Φαίνεται πως οι ξενοδόχοι και οι εργοδότες στον τουρισμό δεν ενδιαφέρονται για την ποιότητα, αλλά για την ποσότητα. Δεν τους ενδιαφέρει αν ο μάγειρας ξέρει να μαγειρεύει, αν ο ρεσεψιονίστ μιλά ξένες γλώσσες ή αν έχουν οποιουδήποτε είδους εκπαίδευση», επεσήμανε.  

Ο Τάσιος απέρριψε αυτές τις επικρίσεις και είπε ότι πολλοί νέοι απλά δεν θέλουν πλέον να δουλέψουν στον τουρισμό. «Η πλειοψηφία των εργαζομένων στον ξενοδοχειακό τομέα έχουν καλοπληρωμένες δουλειές. Οι ξενοδόχοι είναι οι μόνοι που έχουν συλλογική σύμβαση», συμπλήρωσε. 

Ο Βασίλης Κικίλιας δήλωσε ότι η κυβέρνηση αναζητά τρόπους να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και υποστήριξε ότι η πλειονότητα των εργοδοτών στον κλάδο φροντίζουν τους εργαζομένους τους και τους προσφέρουν ποιοτικές θέσεις εργασίας και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. Για τους υπόλοιπους, συμπλήρωσε, γίνονται τακτικοί έλεγχοι και επιβάλλονται πρόστιμα. 

Όμως, σύμφωνα με τον Χοτζόγλου, οι έλεγχοι είναι σπάνιοι, καθώς η επιθεώρηση εργασίας είναι υποστελεχωμένη. Στο Ρέθυμνο υπάρχει μόνο ένας ελεγκτής και στη Ρόδο δύο, συμπλήρωσε. 

Μία λύση για την κυβέρνηση είναι να εκδώσει άδειες εργασίας σε πρόσφυγες από την Ουκρανία. Όμως, αξιωματούχοι που επικαλείται το Politico σχολιάζουν ότι η κίνηση αυτή δεν βοήθησε πολύ, τουλάχιστον όχι για την τρέχουσα θερινή σεζόν. 

Η Κύπρος- όπου περίπου 6.000 θέσεις εργασίας στον τουρισμό είναι κενές- δοκίμασε την ίδια τακτική, αλλά χωρίς εντυπωσιακά αποτελέσματα. Οι περισσότεροι πρόσφυγες από την Ουκρανία είναι γυναίκες που ταξιδεύουν με παιδιά ή ηλικιωμένους. 

Ελλάδα
0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ