Πέτσας: Αδύνατο να ανοίξει το λιανεμπόριο στις 29 Μαρτίου με τα δεδομένα της πανδημίας

«Παγώνει» το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 29 Μαρτίου-Τα σενάρια για την εστίαση και τα σχολεία Facebook Twitter
eurokinissi
0

«Παγώνει» όπως όλα δείχνουν το άνοιγμα του λιανεμπορίου , παρότι στους αρχικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης ήταν το άνοιγμα του κλάδου στα τέλη του Μάρτη.

Η μεγάλη πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, η αύξηση στους διαλωσηνωμένους και οι υψηλοί αριθμοί κρουσμάτων αναβάλλουν, σύμφωνα με πληροφορίες, το άνοιγμα και άλλων οικονομικών δραστηριοτήτων πέραν των κομμωτηρίων και κέντρων αισθητικής.

Είναι ενδεικτικό ότι τόσο ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, όσο και αρκετοί λοιμωξιολόγοι, έχουν αναφερθεί σε μια πολύ δύσκολη εβδομάδα με υψηλό αριθμό κρουσμάτων, την ώρα που το τελευταίο 24ωρο στα νοσοκομεία υπάρχουν 681 διασωληνωμένοι. 

Πέτσας: Αδύνατο να ανοίξει το λιανεμπόριο στις 29 Μαρτίου

Είναι αδύνατο να ανοίξει το λιανεμπόριο στις 29 Μαρτίου με τα δεδομένα που έχουμε τώρα για τον κορωνοϊό, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

 «Πρωτεύοντα ρόλο για την κυβέρνηση έχει η δημόσια υγεία και στην παρούσα φάση το άνοιγμα των καταστημάτων είναι αδύνατο να συμβεί», τόνισε. Ο κ. Πέτσας επεσήμανε, σχετικά με την κατάσταση στο ΕΣΥ πως εφόσον χρειαστεί θα γίνουν κι άλλες επιτάξεις κλινικών και υπηρεσιών. 

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα σενάρια που εξετάζουν ειδικοί και κυβέρνηση, είναι ότι τυχόν καθυστέρηση στο άνοιγμα του λιανεμπορίου θα προκαλέσει αλυσιδωτές καθυστερήσεις και στο άνοιγμα των σχολείων και της εστίασης.

«Τα δεδομένα αυτών των ημερών και η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα δεν επιτρέπουν επιπλέον μέτρα χαλάρωσης, φαίνεται να βρισκόμαστε στην κορύφωση της πανδημίας, ελπίζουμε τις επόμενες ημέρες να επιπεδώνεται αυτή η κατάσταση και να έρθει μετά και η υποχώρηση», δήλωσε ο Αχιλλέας Γκίκας, μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων για τον κορωνοϊό και καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, τόνισε πως «όταν το σύστημα υγείας "αγκομαχάει" και επιστρατεύουμε γιατρούς για να διασφαλίσουμε την υγεία των πολίτων, είναι πρόωρο να μιλάμε για περαιτέρω άνοιγμα της αγοράς».

Βατόπουλος: Δύσκολα να ανοίξει το λιανεμπόριο

Την εκτίμηση ότι είναι δύσκολο να ανοίξει το λιανεμπόριο την επόμενη εξέφρασε και ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε ότι το άνοιγμα είναι δυνατό μόνο αν γίνει με τέτοιο τρόπο που δεν θα αυξήσει την κινητικότητα. Πρόσθεσε, δε, ότι θα μπορούσαν να προηγηθούν τα σχολεία, καθώς το άνοιγμά τους αποτελεί προτεραιότητα τόσο για την επιτροπή όσο και για την κυβέρνηση, αλλά αυτή είναι μια απόφαση πολιτική. «Οποιοδήποτε άνοιγμα έχει τους κινδύνους του.

Για το πρώτο δειλό άνοιγμα, αυτό των κομμωτηρίων, νομίζω ότι σωστά γίνεται, καθώς θα πρέπει να υπάρχει μια βοήθεια στον κόσμο, να πάρει μια ανάσα, καθώς ανεβάζει το ηθικό. Είναι μια αποσυμπίεση και ένα δειλό άνοιγμα της οικονομίας», σημείωσε ο κ. Βατόπουλος.

Στο άνοιγμα των κομμωτηρίων αναφέρθηκε και ο γ.γ. Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης. Αν και είπε ότι μελλοντικά οι αγορές από το λιανεμπόριο θα γίνονται με την αποστολή SMS στο 13032, απέφυγε ωστόσο να διευκρινίσει αν αυτό θα χρησιμοποιηθεί από τις 29 Μαρτίου. «Η εικόνα από τα νοσοκομεία της Αττικής είναι μάλλον αποθαρρυντική». Σε κάθε περίπτωση, είπε, τα δεδομένα που θα υπάρχουν προς το τέλος της εβδομάδας είναι εκείνα που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο για τις τελικές αποφάσεις.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ