Κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά: Οι δύο επικρατούσες θεωρίες

Οι δύο επικρατούσες θεωρίες για τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά Facebook Twitter
Φωτ: EUROKINISSI
0

Η παθολόγος Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, αναφέρθηκε στις δυο επικρατούσες θεωρίες για τα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά.

«Η πρώτη [θεωρία είναι] να πρόκειται για αποτέλεσμα ενός long – Covid περιστατικού σε ένα παιδί του οποίου οι γονείς μπορεί να μην έχουν καταλάβει καν ότι έχει νοσήσει και η δεύτερη θεωρία τα παιδιά να μην έχουν εκτεθεί σε διάφορους ιούς σε μικρότερες ηλικίες, με αποτέλεσμα να έχουν μια μεγαλύτερη ευαισθησία του ανοσοποιητικού», τόνισε, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.

«Αυτό που έχει βρεθεί στο 50% με 70% των περιστατικών είναι ένας αδενοϊός, ειδικά η υποκατηγορία αδενοϊού τύπου 41, ο οποίος φαίνεται να σχετίζεται με κάποιο τρόπο. Ένα μικρότερο ποσοστό των παιδιών αυτών γύρω στο 20% με 30% φαίνεται είτε να ήταν εκείνη την περίοδο θετικά στον κορωνοϊό είτε να είχαν νοσήσει τους προηγούμενους 2-3 μήνες με κορωνοϊό», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την κ. Ψαλτοπούλου, «πρόκειται για περιστατικά οξείας, σοβαρής ηπατίτιδας αγνώστου αιτιολογίας».

«Στις εξετάσεις τα παιδιά – που ήταν κυρίως 2 με 5 ετών αλλά το εύρος των ηλικιών ήταν από ενός μηνός έως 16 ετών – ήταν αρνητικά στις ηπατίτιδες A, B, C, D και E περιμένουμε να είναι θετικά με τόσο αυξημένα ηπατικά ένζυμα», επισήμανε, σημειώνοντας ότι «οι διεθνείς Οργανισμοί έχουν ζητήσει από όλες τις χώρες να έχουν ένα πολύ καλό ιστορικό των παιδιών και από θέματα ιολογικά και από θέματα τοξικότητας, για να δουν τι μπορεί να συνδέει όλα αυτά τα παιδιά ως προς την εμφάνιση αυτού του συνδρόμου».

Τέλος κάλεσε τους γονείς να απευθύνονται αμέσως σε παιδίατρο σε περίπτωση που δουν κάποια αλλαγή στο χρώμα του ματιού ή στο χρώμα του δέρματος, δηλαδή «αν κιτρινίσουν τα παιδιά». Πρόσθεσε, δε, ότι υπάρχουν περιπτώσεις με πρόδρομα συμπτώματα από το γαστρεντερικό (ναυτίες, έμετοι κτλ), ενώ μπορεί να προηγηθεί πυρετός, κόπωσης, και κνησμός στο δέρμα.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΒΡΟΣ

Ρεπορτάζ / O Έβρος μετά: Οι κάτοικοι και η ευρύτερη περιοχή μετά τις φωτιές του Αυγούστου

Περιουσίες χάθηκαν, παραγωγές κάηκαν και μια ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή σημειώθηκε στον Έβρο, με τους κατοίκους να αισθάνονται πως ήδη η υπόλοιπη χώρα τούς έχει ξεχάσει.
ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΣΚΟΥΝΤΑΣ