ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Νεκρός 8χρονος στο «Αγλαΐα Κυριακού»- Βρέθηκε θετικός στον στρεπτόκοκκο

Νεκρός 8χρονος στο «Αγλαΐα Κυριακού»- Βρέθηκε θετικός στον στρεπτόκοκκο Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Ένα 8χρονο αγόρι έχασε τη ζωή του από στρεπτόκοκκο στο «Αγλαΐα Κυριακού», σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο.

Ο κ. Γιαννάκος μιλώντας στο Mega για τις πληροφορίες σχετικά με τον θάνατο ενός 8χρονου παιδιού από στρεπτόκοκκο, εξήγησε ότι «χθες τα ξημερώματα προσήλθε ένα παιδάκι με τους γονείς του, 8 ετών αγόρι, στο ‘Αγλαΐα Κυριακού’ που εφημέρευε. Αμέσως οι γιατροί έκαναν πολύ μεγάλη προσπάθεια, του έκαναν στρεπ τεστ, ήταν θετικό, με πονόλαιμο και υψηλό πυρετό».

Συνέχισε δε, λέγοντας ότι «έκαναν ό,τι έπρεπε να κάνουν, το πήγαν στη ΜΕΘ και μετά από τρεις ώρες ‘κατέληξε’. Θέλει προσοχή από τους γονείς, χειμώνας είναι, γιορτές είναι. Θέλει και οργάνωση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης υγείας. Είναι κρίμα να χάνουμε παιδάκια από στρεπτόκοκκο, αν είναι στρεπτόκοκκος γιατί θα γίνουν τεστ».

Ακόμη, σε δήλωσή του ο κ. Γιαννακός τονίζει την έλλειψη που υπάρχει στις κλίνες ΜΕΘ Παίδων, προσθέτοντας ότι «ευτυχώς δεν έχουμε δει ακόμα διασωληνωμένα παιδιά εκτός ΜΕΘ. Έχουμε όμως τακτικότατες διακομιδές παιδιών σε σοβαρή κατάσταση σε μεγάλες αποστάσεις. Και οι διακομιδές σε μεγάλες αποστάσεις όπως είδαμε πέρυσι και τώρα με τον αστυνομικό στο νοσοκομείο Νίκαιας, δεν είναι πάντα ασφαλείς. Λειτουργούν συνολικά στα νοσοκομεία της χώρας 50 κλίνες ΜΕΘ για παιδιά, όπως και πέρυσι. Σε μεγάλες περιφέρειες είναι μηδενικές ή ανεπαρκείς και έτσι έχουμε συχνές διακομιδές διασωληνωμένων παιδιών».

»Λύση είναι ο άμεσος σχεδιασμός προκειμένου να λειτουργήσουν μονάδες ΜΕΘ Παίδων σε όλα τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία της περιφέρειας. Με τις 50 συνολικά κλίνες ΜΕΘ που λειτουργούν σήμερα δεν φαίνεται ότι θα δούμε παιδιά διασωληνωμένα εκτός ΜΕΘ, θα έχουμε όμως διακομιδές από τη μία άκρη της χώρας στην άλλη οι οποίες κρύβουν κινδύνους σε περιπτώσεις παιδιών που είναι βαριά» συμπληρώνει. 

Τι είναι ο στρεπτόκοκκος Α

Ο στρεπτόκοκκος είναι ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει διάφορες μολύνσεις. Εντοπίζεται συνήθως στον λαιμό και το δέρμα και πολλοί το έχουν χωρίς να το γνωρίζουν καν. Και παρότι δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα, είναι μεταδοτικοί και ενδεχομένως άλλοι εμφανίσουν συμπτώματα.  Μεταδίδεται μέσω στενής επαφής ή από τα σταγονίδια του βήχα ή του φτερνίσματος. Σε μέρη όπως σχολεία εντοπίζεται συχνά συρροές περιστατικών. 

Τα περισσότερα προβλήματα υγείας που προκαλούνται από τον στρεπτόκοκκο Α είναι ήπια, αλλά μπορεί να ποικίλουν από μικροασθένειες έως σοβαρές και θανατηφόρες ασθένειες. Σε αυτές περιλαμβάνονται η δερματική λοίμωξη impetigo, η οστρακιά ή ο πονόλαιμος.

Στρεπτόκοκκος: Ποια είναι τα συμπτώματα

Ο πονόλαιμος που προκαλείται από τον στρεπτόκοκκο Α είναι διαφορετικός από τον απλό πονόλαιμο. Οι ασθενείς μπορεί να αισθάνονται έντονο πόνο κατά την κατάποση, αλλά και να ανεβάσουν πυρετό και πρηστούν οι αμυγδαλές τους ή να εμφανίσουν λευκές κηλίδες ή ραβδώσεις με πύον. 

Τα πρώτα σημάδια της οστρακιάς μπορεί να είναι συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της γρίπης, όπως υψηλός πυρετός, πονόλαιμος και πρησμένοι αδένες στο λαιμό. Ένα εξάνθημα εμφανίζεται 12 έως 48 ώρες αργότερα, το οποίο ξεκινά από το στήθος και το στομάχι και στη συνέχεια εξαπλώνεται. Μια λευκή επίστρωση εμφανίζεται επίσης στη γλώσσα που ξεφλουδίζει, αφήνοντάς την κόκκινη, πρησμένη και καλυμμένη με μικρά εξογκώματα, η οποία συχνά αποκαλείται «γλώσσα φράουλα».

Το impetigo, πάλι, είναι μια δερματική λοίμωξη που ξεκινά με κόκκινες πληγές ή φουσκάλες που στη συνέχεια σκάνε.

Σπανίως, ο στρεπτόκοκκος Α μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια όταν τα βακτήρια εισέλθουν σε μέρη του σώματος που συνήθως είναι απαλλαγμένα απ΄αυτά. Αυτό ονομάζεται διεισδυτική στρεπτοκοκκική νόσος της ομάδας Α.

Η θεραπεία του στρεπτόκοκκου

Οι λοιμώξεις, όπως η οστρακιά και το impetigo, αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικά. Μετά από μία ημέρα θεραπείας, θεωρείται πως οι ασθενείς δεν είναι πλέον μολυσματικοί. 

Όποιος πιστεύει ότι πάσχει από στρεπτοκοκκική νόσο της ομάδας Α θα πρέπει να αναζητήσει αμέσως ιατρική βοήθεια. Είναι πιθανό να χρειαστούν αντιβιοτικά και εντατική φροντίδα.


 

Ελλάδα
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ