Μονή Δαφνίου: Κομμάτι του τείχους κατέρρευσε από τον σεισμό

Μονή Δαφνίου: Κομμάτι του τείχους κατέρρευσε από τον σεισμό Facebook Twitter
0

Ο σεισμός 5,1 Ρίχτερ, που σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής, προκάλεσε ζημιές και στο οχυρωματικό τείχος στη Μονή Δαφνίου. 

Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, ένα μέρος του τείχους στον βόρειο εξωτερικό περίβολο κατέρρευσε εξαιτίας του σεισμού. Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Πολιτισμού αναφέρει ότι ο Έφορος Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής ενημέρωσε  για την κατακρήμνιση ανατολικού τμήματος στο συγκεκριμένο σημείο. 

Μονή Δαφνίου: Κομμάτι του τείχους κατέρρευσε από τον σεισμό Facebook Twitter

Η μονή ιδρύθηκε μετά τον 6ο μ.Χ αιώνα, πάνω στα ερείπια του ναού του Δαφναίου Απόλλωνα ο οποίος είχε καταστραφεί από τους Γότθους. Η εντυπωσιακή αρχιτεκτονική της και η ψηφιδωτή διακόσμηση του ναού της μονής, την καθιστούν ένα από τα σημαντικά μνημεία της βυζαντινής τέχνης ενώ από το 1990 αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Είχε υποστεί ζημιές και στον σεισμό του 1999. 

Το Καθολικό της Μονής, αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου, χρονολογείται στον 11ο αιώνα και ανήκει στον οκταγωνικό τύπο που στους μεσοβυζαντινούς χρόνους υιοθετήθηκε από σειρά σπουδαίων μνημείων. Κατά το παρελθόν, η μονή προστατευόταν από το ισχυρό οχυρωματικό περίβολο τετράγωνου σχήματος, με πλευρά περίπου 97 μέτρα. 

Υπενθυμίζεται, ότι όλοι οι σεισμολόγοι καλούν μεταξύ άλλων τους πολίτες να μην πλησιάζουν σε ερειπωμένα ή πολύ παλιά κτίρια στην Αθήνα. Τα κτίρια που είναι ερειπωμένα στο κέντρο της Αθήνας και σε άλλες περιοχές είναι εκατοντάδες και σοβάδες ή μέρος των προσόψεων κατέρρευσαν, όπως σε ένα στην οδό Ερμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πλάκα οικοδομής κατέρρευσε στο Περιστέρι ενώ υπάρχουν αναφορές για ζημιές και σε κτίρια στην Πατησίων, αλλά και στα δικαστήρια του Πειραιά. Σύμφωνα με την ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου δύο ακατοίκητα κτίρια κατέρρευσαν στα Πετράλωνα και στη Δραπετσώνα.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ