Μετάλλαξη Όμικρον: «Μπορεί να προκαλέσει βαριά νόσηση και διασωλήνωση»

Μετάλλαξη Όμικρον: «Μπορεί να προκαλέσει βαριά νόσηση και διασωλήνωση» Facebook Twitter
Βαριά νόσηση και διασωλήνωση μπορεί να προκαλέσει η μετάλλαξη Όμικρον - Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi
0

Ένα βρέφος μόλις 52 ημερών που νοσηλευόταν διασωληνωμένο με κορωνοϊό εδώ ένα μήνα στη ΜΕΘ νεογνών του Ιπποκρατείου δεν τα κατάφερε και έχασε τη ζωή του.

«Γεννήθηκε στις 30 Νοεμβρίου, προσήλθε στα ΤΕΠ στις 12 Δεκεμβρίου, διασωληνώθηκε, κατέληξε χθες το βράδυ, υπήρχε ανεμβολίαστο περιβάλλον απ'ό,τι κατάλαβα», ανέφερε στην ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας η αναπληρώτρια υπουργός Μίνα Γκάγκα.


Με τη μετάλλαξη Όμικρον νοσηλεύεται διασωληνωμένη ανεμβολίαστη έγκυος με δίδυμα, τα οποία έχασε. 


Στο ίδιο νοσοκομείο, άλλοι 3 διασωληνωμένοι, ένας 25χρονος με σοβαρό υποκείμενο και 2 ηλικιωμένοι φέρουν τη συγκεκριμένη παραλλαγή.

«Και οι τέσσερις ήταν ασθενείς που είτε είχαν σημαντικά ανοσολογικά προβλήματα, είτε δεν είχαν εμβολιαστεί, είτε η εμβολιαστική τους κάλυψη δεν ήταν πλήρης» εξηγεί ο καθηγητής Πνευμονολογίας και διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Αττικόν», Ηρακλής Τσαγκάρης. 

«Επικίνδυνος ιός»

Παρότι ηπιότερη από τη μετάλλαξη Δέλτα, η Όμικρον παραμένη επικίνδυνη και μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσηση και διασωλήνωση, διαμηνύουν οι επιστήμονες.

«Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να θεωρείται η Όμικρον μια ήπια παραλλαγή, παραμένει ένας επικίνδυνος ιός» αναφέρει η Στέλλα Κυριακίδου, Ευρωπαία επίτροπος Υγείας. 

«Η Όμικρον στέλνει κόσμο στο νοσοκομείο. γίνονται εισαγωγές και είναι σίγουρο πως κάποιοι από αυτούς, σε λιγότερο ποσοστό έναντι της Δέλτα, θα καταλήξουν να νοσήσουν βαριά και να διασωληνωθούν. Έχουμε 3 διασωληνωμένους με Όμικρον» ανέφερε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

Όπως ανέφερε χθες, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, «το κύμα της Όμικρον στην Ελλάδα έχει μπει σε μια τροχιά συρρίκνωσης». 

Ωστόσο είπε ότι δεν μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια κατά πόσο η συρρίκνωση της διασποράς θα συνεχιστεί. Με βάση και την προηγούμενη εμπειρία αναμένουμε είπε να σταθεροποιηθεί σε ένα επίπεδο, το οποίο πιθανώς θα είναι και υψηλότερο από την Δέλτα, όσον αφορά τα κρούσματα που καταγράφονται σε καθημερινή βάση. Προσέθεσε όμως ότι αναμένεται μία κάμψη της πίεσης στο ΕΣΥ ως αποτέλεσμα της επέκτασης του εμβολιασμού.  

Με πληροφορίες από ΕΡΤ

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ