Αλλαγές στις βεβαιώσεις μετακίνησης εργαζομένων, οι οποίες θα ισχύουν από την ερχόμενη Δευτέρα (1/3), ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας.

 

Από τη Δευτέρα, οι εργοδότες υποχρεούνται να έχουν εφοδιάσει τους εργαζομένους τους με νέες βεβαιώσεις μετακίνησης. Αυτές μπορούν να έχουν διάρκεια ισχύος έως και τη Δευτέρα 8 Μαρτίου.

 

Από την Τρίτη 9 Μαρτίου οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να χορηγήσουν εκ νέου βεβαιώσεις μετακίνησης, οι οποίες δύνανται να έχουν ισχύ έως 14 ημέρες, αναφέρει το υπουργείο Εργασίας.

 

Οι βεβαιώσεις αυτές χορηγούνται ηλεκτρονικά από το πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», ή από το forma.gov.gr, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης- αίτησης του εργοδότη, η οποία χορηγείται αποκλειστικά στους εργαζόμενους που παρέχουν με αυτοπρόσωπη παρουσία την εργασία τους στην επιχείρηση-εργοδότη.

 

Βεβαίωση μετακίνησης δεν χορηγείται σε εργαζομένους οι οποίοι είναι σε:

  • καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας,
  • τηλεργασία
  • νόμιμη άδεια

 

Οι συγκεκριμένοι μπορούν να μετακινούνται μόνο με την αποστολή μηνύματος στο 13033, με τους 6 κωδικούς για τους οποίους επιτρέπεται η κατ' εξαίρεση μετακίνηση πολιτών.

 

Οι κλειστές επιχειρήσεις με εντολή δημόσιας αρχής, βάσει ΚΑΔ, μπορούν να χορηγούν τις αντίστοιχες βεβαιώσεις μόνο σε όσους εργαζόμενους απασχολούνται σε επιτρεπόμενες δραστηριότητές τους.

 

Με έντυπο μέσω του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» ή από το forma.gov.gr μπορούν να μετακινούνται και οι αυτοαπασχολούμενοι χωρίς εργοδότη, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιτηδευματίες.

 

Αυτοί οφείλουν να έχουν μαζί τους εκτύπωση από το πληροφοριακό σύστημα TAXIS των φορολογικών στοιχείων φυσικού προσώπου και επιχειρηματικής δραστηριότητας ή αντίστοιχη ηλεκτρονική απεικόνιση. Οι επιστήμονες- αυτοαπασχολούμενοι μπορούν να επιδεικνύουν την επαγγελματική ταυτότητα του συλλόγου τους.

 

Τέλος, με νέο έντυπο μέσω του «ΕΡΓΑΝΗ» μπορούν επίσης να μετακινούνται τα μέλη οργάνου διοίκησης, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης της επιχείρησης που μετέχουν.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr