ΚΥΑ για την προστασία των άγριων ζώων από δηλητηριασμένα δολώματα

ΚΥΑ για την προστασία των άγριων ζώων από δηλητηριασμένα δολώματα Facebook Twitter
Φωτ.: EUROKINISSI
0

Κοινή Υπουργική Απόφαση εκδόθηκε για την προστασία των άγριων ζώων από δηλητηριασμένα δολώματα

Η ΚΥΑ καθορίζει τα μέτρα και τις διαδικασίες που λαμβάνονται σε τοπικό επίπεδο από τις αρμόδιες υπηρεσίες, για τη διαχείριση περιστατικών δηλητηρίασης άγριων ζώων στην ύπαιθρο, αλλά και οι ενέργειες για τη διερεύνηση και τον εντοπισμό των δραστών. 

Επιπλέον, προβλέπεται η σύνταξη τοπικού σχεδίου δράσης με βάση το οποίο μεταξύ άλλων καθορίζονται οι εξειδικευμένες δράσεις που αναλαμβάνονται από κάθε εμπλεκόμενο, οι οποίες περιλαμβάνουν:

  • Ενέργειες για τον έλεγχο και τη διερεύνηση περιστατικών παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων.
  • Καταχώρηση όλων των περιστατικών δηλητηριάσεων σε βάση δεδομένων.
  • Επίσημη καταγγελία του περιστατικού στην Ελληνική Αστυνομία/Δασική Υπηρεσία.
  • Διενέργεια νεκροψιών/νεκροτομών και δειγματοληψιών και ενέργειες για τη δίωξη της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων.
  • Εντατικοποίηση των μέτρων φύλαξης σε περιοχές με συχνά περιστατικά δηλητηρίασης, καθώς προβλέπεται η δυνατότητα διενέργειας κοινών περιπόλων των δασικών υπαλλήλων με τους Ιδιωτικούς Φύλακες Θήρας των Κυνηγετικών Οργανώσεων και τους φύλακες των Μονάδων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών του ΟΦΥΠΕΚΑ.
  • Εκπαιδεύσεις του προσωπικού.
  • Ενημέρωση των χρηστών γης (κτηνοτρόφοι, αγρότες, κυνηγοί, μελισσοκόμοι κλπ) και ευαισθητοποίηση των πολιτών.
  • Αξιοποίηση της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων για την ηλεκτρονική σήμανση των ζώων συντροφιάς.

Στην ΚΥΑ γίνεται ειδική αναφορά και στη λειτουργία των ειδικών μονάδων ανίχνευσης δηλητηριασμένων δολωμάτων. Στις αρχές Ιουνίου ολοκληρώθηκε η εκπαίδευση πέντε βελγικών ποιμενικών σκύλων, που υπό την καθοδήγηση των χειριστών τους θα συνδράμουν σε προληπτικές περιπολίες για τον εντοπισμό και την απομάκρυνση δηλητηριασμένων δολωμάτων.

«Η ΚΥΑ ενισχύει τον αγώνα που δίνουμε για την αντιμετώπιση της χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων. Σε συνδυασμό με τις ειδικές μονάδες περιπολίας, με τους πέντε βελγικούς ποιμενικούς, δημιουργούμε μια ακόμη ασπίδα για την άγρια πανίδα, προστατεύοντας τη βιοποικιλότητα και τα οικοσυστήματα», δήλωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς. 

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ