Κορωνοϊός: Παράταση του lockdown ζητούν οι ειδικοί - Οι δείκτες που θα κρίνουν την άρση

Κορωνοϊός: Παράταση του lockdown ζητούν οι ειδικοί - Οι δείκτες που θα κρίνουν την άρση Facebook Twitter
0

Υπέρ της συνέχισης του lockdown μέχρι 21 Δεκεμβρίου τάσσονται οι λοιμωξιολόγοι, καθώς το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό παρά τα λιγότερα κρουσμάτων, που ωστόσο μειώνονται αργά.

Η κυβέρνηση έδωσε ήδη παράταση στα μέτρα έως τις 7 Δεκεμβρίου, ωστόσο πλέον θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως θα παραταθούν μέχρι τις 15 του μηνός, με τη συντριπτική πλειονότητα των ειδικών να προκρίνει συνέχιση του lockdown ως τις 21 Δεκεμβρίου. 

Οι δείκτες που θα κρίνουν την άρση του lockdown

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, οι παράμετροι που εξετάζονται για να αποφασιστεί μερική ή καθολική άρση του lockdown, είναι ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων, ο αριθμός των διασωληνωμένων, το ισοζύγιο εισαγωγών και εξιτηρίων, ο δείκτης θετικότητας, ο δείκτης Rt και ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων.

Ωστόσο η μάχη γιατρών και νοσηλευτών στα νοσοκομεία, ιδιαίτερα της Βόρειας Ελλάδας, όπου οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι ασφυκτικά γεμάτες παραμένει αγωνιώδης. 

Αν και τα ημερήσια κρούσματα μειώνονται, οι θάνατοι ασθενών και οι διασωληνώσεις παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, ενώ οι συνολικά 696 νεκροί μέσα σε μία εβδομάδα δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού.

«Ο αριθμός των θανάτων και των διασωληνωμένων δεν μπορούν να μειωθούν αν δεν περάσει ένα δεκαήμερο. Αξιολογούμε τα μέτρα καθημερινά. Να περάσει αυτή η εβδομάδα. Εμείς δεν μπαίνουμε σε καμία συζήτηση. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», δήλωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

Μέτρα μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου προτείνουν οι λοιμωξιολόγοι

 

Υπέρ της παράτασης του lockdown ως τις 21 Δεκεμβρίου τάσσονται όλοι οι λοιμωξιολόγοι, αν και ο Νίκος Σύψας, όπως είπε, θεωρεί την 14η Δεκεμβρίου ως πιο ιδανική ημερομηνία λήξης των μέτρων.

Από την πλευρά του ο καθηγητής παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, προσδιόρισε μια μικρή άρση των μέτρων στο διάστημα 14 με 21 Δεκεμβρίου. «Μικρή άρση μέτρων αυτό το διάστημα και μεγάλη προσοχή. Χριστούγεννα θα κάνουμε μεταξύ μας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Γύρω στις 21 Δεκεμβρίου είναι πιο ασφαλές το άνοιγμα. Μια βδομάδα μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά», δήλωσε και ο καθηγητής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, προσθέτοντας ότι δεν πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία πριν τις γιορτές. «Τα σχολεία δεν έχει νόημα να ανοίξουν στις 14 Δεκεμβρίου και να ξανακλείσουν στις 20. Και στις 7 Δεκεμβρίου είναι νωρίς να ανοίξουν», ανέφερε.

Άρση των μέτρων στις 21 Δεκεμβρίου πρότεινε και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. «Θα ήταν τραγικό αν ανοίξουμε πρόωρα και χωρίς να έχουμε σιγουρέψει τα βήματά μας. Θα έχουμε υποτροπή του δεύτερου κύματος που θα δημιουργήσει μια κατάσταση χειρότερη από τη σημερινή. Θα ήταν ασφαλές να προχωρήσουμε σε αυτό το βήμα όταν θα δούμε των αριθμό των διασωληνωμένων να είναι διψήφιος», δήλωσε μιλώντας στο Star. 

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ