Κοροναϊός: Δέκατο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Ελλάδα

Κοροναϊός: Δέκατο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Ελλάδα Facebook Twitter
0

Το δέκατο επιβεβαιωμένο κρούσμα κοροναϊού στη χώρα μας ανακοινώθηκε πριν από λίγο από το υπουργείο Υγείας

Πρόκειται για Ελληνίδα, στενή επαφή του ένατου επιβεβαιωμένου κρούσματος, μέλος της ταξιδιωτικής ομάδας σε Ισραήλ και Αίγυπτο.

Η ασθενής είναι σε πολύ καλή κατάσταση, η επιτήρηση της υγείας της συνεχίζεται και μεταφέρεται σε νοσοκομείο αναφοράς της Πάτρας. Το περιστατικό διεγνώσθη στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ.

Εν τω μεταξύ, με σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού νοσηλεύεται σε ειδικό θάλαμο απομόνωσης ο ασθενής που καταγράφηκε ως το ένατο κρούσμα του κοροναϊού στη χώρα μας.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αυτή τη στιγμή δεν είναι διασωληνωμένος και παρακολουθείται στενά από την ιατρική ομάδα του καθηγητή Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπο Γώγο, σε συνεργασία με τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΠΓΝ Πατρών.

Νωρίτερα χθες το πρωί είχε επιβεβαιωθεί και το όγδοο κρούσμα, ένας άνδρας από τη Θεσσαλονίκη, στενή επαφή του πέμπτου επιβεβαιωμένου κρούσματος στην Ελλάδα και παραμένει σε απομόνωση σε νοσοκομείο αναφοράς της Θεσσαλονίκης.

Υπενθυμίζεται πως το περασμένο Σάββατο, το υπουργείο Υγείας είχε ανακοινώσει τρία νέα κρούσματα, μια γυναίκα και δύο άνδρες, που - πέραν της 38χρονης από τη Θεσσαλονίκη, του παιδιού της και άλλων δύο γυναικών στην Αθήνα - ανέβασαν τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στα 7.

Έκτακτα μέτρα

Εν τω μεταξύ, λίγο μετά την ανακοίνωση χθες του ένατου κρούσματος, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε λήψη έκτακτων μέτρων. Όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Σωτήρης Τσιόδρας κλείνουν για 48 ώρες σχολεία, αρχαιολογικοί χώροι, αθλητικά κέντρα, κινηματογράφοι και θέατρα σε Ηλεία, Αχαΐα και Ζάκυνθο. Για το ίδιο διάστημα αναστέλλονται όλες οι αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Η Ελλάδα βρίσκεται ακόμη στη λεγόμενη «Φάση 1», δηλαδή υπάρχει ελεγχόμενη μετάδοση. Από την περασμένη Τετάρτη μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί κρούσματα που αφορούν αποκλειστικά σε ταξιδιώτες και επαφές τους, που ιχνηλατούνται από τις υγειονομικές αρχές.

Στη «Φάση 2» που έχουν περάσει άλλα κράτη, καταγράφεται ευρύτερη μετάδοση, ενώ υπάρχουν και άλλες οι φάσεις 3 και 4, όπου εξαπλώνεται ακόμα περισσότερο η μετάδοση στον πληθυσμό. Όπως εξήγησε χθες ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας σε αυτές τις περιπτώσεις δεν παρατηρείται απλώς μικρή εξάπλωση «ας πούμε το να κολλάει ο ασθενής που ήρθε από την Ιταλία το παιδάκι του ή το συνάδελφό του, τον φίλο ή τη φίλη του. Είναι σενάρια στα οποία βλέπεις περισσότερη μετάδοση, πιο εκτεταμένη. Και εκεί δεν σταματάς την προσπάθεια ανίχνευσης των επαφών και να τους περιορίσεις, λαμβάνεις και άλλα μέτρα».

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ