Καπραβέλος: «Οι πρώτοι ασθενείς με Όμικρον χτύπησαν ήδη την πόρτα της εντατικής»

Καπραβέλος: «Οι πρώτοι ασθενείς με Όμικρον χτύπησαν ήδη την πόρτα της εντατικής» Facebook Twitter
Eurokinissi
0

«Οι σκληροί δείκτες παραμένουν υψηλοί. Βλέπουμε πως μέσα στο 4ο κύμα μας προέκυψε η νέα παραλλαγή Όμικρον, το αποτύπωμα της οποίας έχει αρχίσει και φαίνεται ήδη σιγά σιγά» είπε ο Διευθυντής στην Β’ Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο νοσοκομείο Παπανικολάου στην Θεσσαλονίκη, Νίκος Καπραβέλος.

«Οι πρώτοι ασθενείς με Όμικρον χτύπησαν ήδη την πόρτα της εντατικής, έχουμε και διασωληνωμένους αλλά και τα μηνύματα που παίρνουμε από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, που είναι στο κατακόκκινο (...) δίνει νοσηρότητα και θνητότητα» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Όπως είπε και ο ΠΟΥ επισημαίνει ότι δεν έχουμε τελειώσει ακόμα. «Το θέμα είναι ότι ο ιός μας έχει ξεγελάσει όλους, έχει αλλάξει την εικόνα, παρακάμπτει και τα εμβόλια, άρα η ανοσία πλέον απομακρύνεται» είπε μεταξύ άλλων επισημαίνοντας ότι «απαιτούνται νέα εμβόλια, επομένως η ανοσία της αγέλης δεν είναι εφικτή στο άμεσο διάστημα».

Οι μεταλλάξεις από τη στιγμή που ο ιός διασπείρεται θα είναι διαρκώς μπροστά μας, τόνισε.

Ξεκαθάρισε δε, ότι «από τη μία πλευρά ο ιός μεταλλάσσεται, αλλάζει το όχημα διασποράς του ιού, αλλά και εμείς διαθέτουμε πλέον καλύτερα όπλα, όπως τα αντιικά φάρμακα που πρέπει αν δοθούν στην αρχή για να αποτρέψουν τη νοσηρότητα της νόσου και από την άλλη 50 ερευνητικά κέντρα σε όλον τον κόσμο ασχολούνται με τα δεύτερης γενιάς εμβόλια, με πολυδύναμα δηλαδή εμβόλια, που θα πιάνουν και τις μεταλλάξεις.

«Αυτό που πρέπει να ειπωθεί είναι ότι δεν χρειάζεται κανένας εφησυχασμός ή αισιοδοξία που να μην στηρίζεται σε αντικειμενικά γεγονότα διότι για το επόμενο κύμα που θα χτυπήσει, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι ΄ώστε να είναι ηπιότερο.»

«Πάμε για πέμπτο κύμα εννοείται» όπως διευκρίνισε ενώ μεταξύ άλλων είπε πως «Βλέπουμε να μη  τελειώνει η Δέλτα. Η Όμικρον ακόμα δεν έχει αφήσει το απότύπωμά της. Οι θάλαμοι είναι γεμάτοι από βαρύτατα περιστατικά και ο Ιανουάριος θα κλείσει με πάνω από 2.000 νεκρούς».

Επέμεινε δε ότι η συμμόρφωση στους υγειονομικούς κανόνες και ιδιαίτερα στο εμβόλιο είναι αυτό που θα αποτρέψει τον ιό.

«Παρόλο που παρακάμπτεται και η ανοσία της αγέλης απομακρύνεται, το εμβόλιο εξακολουθεί να έχει πολύ μεγάλη αποτελεσματικότητα» όπως επισήμανε μεταξύ άλλων.

Σημείωσε δε ότι 9 στους 10 διασωληνωμένους είναι ανεμβολίαστοι. Αναφερόμενος στην τρίτη δόση του εμβολίου, ο κ. Καπραβέλος είπε ότι ο πλήρως εμβολιασμένος είναι προστατευμένος καθώς η αναμνηστική δόση εμποδίζει τη βαριά νόσηση και τον θάνατο.

Με την 4η δόση δεν φαίνεται να αυξάνεται η προστασία των εμβολίων, είπε ερωτηθείς σχετικά καθώς τα δεδομένα δεν είναι ενθαρρυντικά. «Για αυτό και η επιστημονική κοινότητα κατευθύνεται προς ένα νέο πολυδύναμο εμβόλιο που θα αντιμετωπίζει τις μεταλλάξεις» κατέληξε.

Με πληροφορίες της ΕΡΤ

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ