Καιρός: Έρχεται νέο κύμα ζέστης με 40άρια - Τι είναι το σύνδρομο «βραστού βατράχου»

Καιρός: Έρχεται νέο κύμα ζέστης με 40άρια - Τι είναι το σύνδρομο «βραστού βατράχου» Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI
0

Μπορεί ο πρώτος καύσωνας για το φετινό καλοκαίρι να πέρασε, ωστόσο οι υψηλές θερμοκρασίες επιστρέφουν και πάλι τις επόμενες ημέρες σύμφωνα με την πρόγνωση καιρού του Γιώργου Τσατραφύλλια.

Όπως αναφέρει ο γνωστός μετεωρολόγος στην πρόβλεψή του για τον καιρό των επόμενων ημερών, έρχεται νέο κύμα ζέστης αυτή τη φορά στη Δυτική Ελλάδα, όπου το θερμόμετρο θα δείξει μέχρι και 40 βαθμούς Κελσίου. Σημειώνει δε, πως ο Ιούνιος κυλάει με υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, σχεδόν 5 με 8 βαθμούς πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα.

Στην ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, εξηγεί μάλιστα πως «αναμφισβήτητα ο φετινός Ιούνιος εξελίσσεται σαν ένας από τους θερμότερους μήνες», ενώ συμπληρώνει πως με «μια πρώτη εκτίμηση - όχι πρόγνωση - για την συνέχεια του καλοκαιριού είναι ότι και οι επόμενοι μήνες θα είναι πιο ζεστοί από το κανονικό».

Στην Αττική σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, η θερμοκρασία την Τρίτη και την Τετάρτη θα φτάσει μέχρι τους 36 βαθμούς Κελσίου. «Ο καύσωνας αποτελεί πλέον παρελθόν ωστόσο ο Ιούνιος φαίνεται να κυλάει με υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες (περίπου 5-8 βαθμούς πάνω από τα φυσιολογικά) και μάλιστα στα μέσα της επόμενης εβδομάδας φαίνεται να έχουμε τα πρώτα σαραντάρια αυτή τη φορά στη δυτική Ελλάδα», αναφέρει αρχικά στην ανάρτησή του.

«Αναμφισβήτητα ο φετινός Ιούνιος εξελίσσεται σαν ένας από τους θερμότερους μήνες .Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη μια πρώτη εκτίμηση (όχι πρόγνωση ) για την συνέχεια του καλοκαιριού είναι ότι και οι επόμενοι μήνες θα είναι πιο ζεστοί από το κανονικό. Μάλιστα σύμφωνα με την υπηρεσία Copernicus οι μήνες Ιούλιος -Αύγουστος-Σεπτέμβρης παρουσιάζουν πάνω από 60% πιθανότητα να είναι πιο ζεστοί από τα φυσιολογικά επίπεδα», σημειώνει παράλληλα.

Καιρός: Tι είναι το σύνδρομο του βραστού βατράχου

Στη συνέχεια ο Γιώργος Τσατραφύλλιας εξηγεί για το σύνδρομο του βραστού βατράχου. «Εάν ένας βάτραχος τοποθετηθεί σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό, θα πεταχτεί αμέσως έξω. Ωστόσο, αν το βάλουμε σε νερό σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και αρχίσουμε να το ζεσταίνουμε σταδιακά, ο βάτραχος θα αρχίσει να προσαρμόζει τη θερμοκρασία του σώματός του στο νέο περιβάλλον αντί να πηδήξει έξω. Ο βάτραχος δεν θα καταλάβει ότι το νερό βράζει, και όταν το κάνει, θα είναι πολύ αργά για να ξεφύγει», αναφέρει αρχικά.

«Πώς μεταφράζεται αυτή η μεταφορά στην καθημερινότητά μας; Η ουσία του συνδρόμου του βρασμού βατράχου είναι ότι όταν οι συνθήκες διαβίωσής μας επιδεινώνονται σταδιακά, προσαρμοζόμαστε σε αυτές τις συνθήκες αντί να απαλλαγούμε από αυτές, έως ότου δεν είμαστε πλέον αρκετά δυνατοί για να ξεφύγουμε», καταλήγει.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ