ΦΩΤΙΑ ΤΩΡΑ

Η οικογένεια από τη Θεσσαλονίκη που γυρίζει τον κόσμο έφτασε στο Nordkapp- 7.100 χλμ., δέκα χώρες

Η οικογένεια από τη Θεσσαλονίκη που γυρίζει τον κόσμο έφτασε στο Nordkapp- 7.100 χλμ., δέκα χώρες Facebook Twitter
0

Η οικογένεια από τη Θεσσαλονίκη, που ξεκίνησε εν μέσω της πανδημίας ένα ταξίδι σε όλο τον κόσμο, έφτασε στον πρώτο στόχο της: το Βόρειο Ακρωτήρι.

«To στίγμα μας, 71°10′21″N λέει πως βρισκόμαστε στο δήμο του Βόρειου Ακρωτηρίου, το Nordkapp Municipality, το βορειότερο σημείο στο οποίο μπορείς να οδηγήσεις. Είμαστε σήμερα στον 71° παράλληλο, ένα τέλος διαδρομής, έναν τόπο απόλυτης ησυχίας...», περιγράφει ο δημοσιογράφος από τη Θεσσαλονίκη, Άκης Τεμπερίδης, που ταξιδεύει μαζί με την σύντροφό του, Βούλα Νέτου και την κόρη τους, Αναστασία.

Η οικογένεια από τη Θεσσαλονίκη που γυρίζει τον κόσμο έφτασε στο Nordkapp- 7.100 χλμ., δέκα χώρες Facebook Twitter

«Σπάνια θέτουμε προορισμούς στη νομαδική ζωή που επιλέξαμε να κάνουμε, αλλά αυτή τη φορά είχαμε πραγματικά στόχο να φτάσουμε εδώ ώστε να αποδείξουμε ότι εν μέσω πανδημίας, μπορεί κάποιος να ταξιδεύει από χώρα σε χώρα, τουλάχιστον στο πλαίσιο της Ευρώπης», λέει ο Άκης Τεμπερίδης και συμπληρώνει η Βούλα Νέτου: «Μπορεί να έχουμε γυρίσει όλο τον κόσμο, αλλά δεν είχαμε βρεθεί ποτέ στο Nordkapp και ομολογώ ότι φτάνοντας εδώ εχθές, είχα έντονα συναισθήματα, κι αυτό γιατί η όλη διαδρομή ήταν μεγάλη όσο και συναρπαστική».

Η οικογένεια από τη Θεσσαλονίκη που γυρίζει τον κόσμο έφτασε στο Nordkapp- 7.100 χλμ., δέκα χώρες Facebook Twitter

Το «The World Offroad», όπως ονόμασαν το εγχείρημά τους, ξεκίνησε στα τέλη Ιουλίου από την Ελλάδα, κινήθηκε με πνεύμα εξερεύνησης από τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης προς τις τρεις χώρες της Βαλτικής (Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία) και από εκεί με πλοίο στο Ελσίνκι της Φινλανδίας, όπου ξεκίνησε μία συναρπαστική περιπέτεια μέσα από τις χιλιάδες λίμνες και τους εθνικούς δρυμούς της χώρας.

Με θέα τον Αρκτικό Ωκεανό, μόνοι μέσα στο αυτοκινούμενο όχημα τους, στον Αρκτικό Κύκλο πάνω από τον 68° παράλληλο, όπου «ζουν μόνο 4 εκατομμύρια άνθρωποι συνολικά σε σχέση με τα 7.5 δισ. του πληθυσμού της Γης», όπως σημειώνει ο κ.Τεμπερίδης, οι διαχειριστές του Nordkapp υποδέχθηκαν την ελληνική οικογένεια και τους εξήγησαν πως παρά την πανδημία ο κόσμος επιμένει να ταξιδεύει.

«Μάθαμε δεν είναι λίγα τα οχήματα που φτάνουν εδώ, αν σκεφτεί κανείς την κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη εξαιτίας της πανδημίας, έστω κι αν η σεζόν, τουριστικά, είναι ιδιαίτερα πεσμένη. Εμείς περάσαμε από όλες τις χώρες της διαδρομής χρησιμοποιώντας όλα τα πρωτόκολλα που μας επέβαλαν από σύνορο σε σύνορο, η Νορβηγία δε, στην οποία βρισκόμαστε πια, είναι μια χώρα όπου επικρατεί ψυχραιμία σε σχέση με την πανδημία, ίσως και λόγω των κλιματολογικών συνθηκών και των αποστάσεων ανάμεσα στις κατοικημένες περιοχές», περιγράφει ο Έλληνας ταξιδευτής.

Η οικογένεια από τη Θεσσαλονίκη που γυρίζει τον κόσμο έφτασε στο Nordkapp- 7.100 χλμ., δέκα χώρες Facebook Twitter

Οι άνθρωποι και οι διαδρομές

«Μας άρεσε τόσο η Φινλανδία, η φύση και οι άνθρωποί της, που κάναμε ένα μήνα να φτάσουμε στον 66ο παράλληλο - στον Αρκτικό Κύκλο δηλαδή - βορειότερα από τον οποίο ο ήλιος δε δύει ποτέ για μία μέρα (τουλάχιστον) στην εαρινή ισημερία και δεν ανατέλλει αντίστοιχα στη χειμερινή», λέει ο κ. Τεμπερίδης.

«Βόρεια του Ροβανιέμι, στο οποίο γνωρίσαμε και το μόνο ζευγάρι Ελλήνων που ζει εκεί, μας βρήκαν τα πρώτα χιόνια του φετινού χειμώνα κι εκεί άρχισαν τα δύσκολα», περιγράφει η κ. Νέτου.

Από εκείνη την ημέρα, το αυτοκινούμενο Iveco 4x4, το οποίο είναι ταυτόχρονα όχημα, σπίτι, γραφείο και σχολική τάξη για την ελληνική οικογένεια, κινείται αποκλειστικά σχεδόν σε χιονισμένους και ενίοτε εντελώς παγωμένους δρόμους.

Η οικογένεια από τη Θεσσαλονίκη που γυρίζει τον κόσμο έφτασε στο Nordkapp- 7.100 χλμ., δέκα χώρες Facebook Twitter

«Κάποιες φορές ήταν πραγματικά επικίνδυνα να οδηγείς ένα όχημα 4,3 τόνων χωρίς χειμερινά ελαστικά σε τέτοιες συνθήκες, αλλά με μεγάλη προσοχή φτάσαμε ασφαλείς στο βόρειο ακρωτήρι, που είναι ο πρώτος μας προορισμός σε τούτο εδώ το ταξίδι εν μέσω πανδημίας», προσθέτει ο κ.Τεμπερίδης.

«Από εδώ που είμαστε, παίρνουμε μία ανάσα και συνεχίζουμε να εξερευνούμε την αρκτική ζώνη, μπαίνοντας μάλιστα στο χειμώνα, με πολικές δηλαδή θερμοκρασίες και ελάχιστο φως ημέρας. Παρακολουθούμε τις διεθνείς εξελίξεις και ανάλογα θα κινηθούμε. Σε κάθε περίπτωση, αισθανόμαστε τυχεροί που μπορούμε να ταξιδεύουμε και μάλιστα να νιώθουμε απόλυτα προστατευμένοι από την πανδημία», συμπληρώνει.

Οι συνθήκες ταξιδιού είναι πρωτόγνωρες για εμάς τους νότιους, παραδέχεται. «Χαρακτηριστικό είναι πως μέσα σε μια διαδρομή 125 χιλιομέτρων βιώσαμε από συνθήκες αλπικού, λευκού, τοπίου με οδικούς άξονες τελείως παγωμένους, όπως και τελείως... στεγνούς με ένα τοπίο καταπράσινο».

Η οικογένεια από τη Θεσσαλονίκη που γυρίζει τον κόσμο έφτασε στο Nordkapp- 7.100 χλμ., δέκα χώρες Facebook Twitter

Με την άφιξη στο Βόρειο Ακρωτήρι ο Άκης Τεμπερίδης, η Βούλα Νέτου και η μικρή τους κόρη Αναστασία σήμερα βρίσκονται πλέον στο τέλος της πρώτης τους διαδρομής. Μια διαδρομή που διέτρεξε πλείστες ευρωπαϊκές χώρες και πόλεις και τους έδωσε τη δυνατότητα να γνωρίσουν φιλόξενους ανθρώπους όπως και ξεχωριστές περιοχές.

Αν και θα περίμενε κανείς λόγω κορωνοϊού οι κάτοικοι των περιοχών να είναι κάπως απόμακροι, αυτό δε συνέβη αφού παντού σχεδόν συναντούν ζεστούς και προσιτούς πολίτες της Ευρώπης που τους καλωσορίζουν και τους γεμίζουν με αισιοδοξία και καλή διάθεση, επισημαίνει ο κ. Τεμπερίδης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Ελλάδα
0

ΦΩΤΙΑ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θέμης Σοφός: Η Σοφία Πολυζωγοπούλου δέχτηκε 30 μπουνιές μέσα στο αυτοκίνητο

Ελλάδα / Θέμης Σοφός: Η Σοφία Πολυζωγοπούλου δέχτηκε 30 μπουνιές μέσα στο αυτοκίνητο από τον Λύτρα

«Έχουμε φθάσει σε απύθμενα βάθη θράσους αν προσπαθούμε να βρούμε δικαιολογητική βάση σε μια συμπεριφορά η οποία μάλλον είναι η μόνη που διαφοροποιεί το ανθρώπινο είδος από τα ζωώδη ένστικτα»
NEWSROOM