Στόχος είναι ως το 2022 να μην υπάρχει καμία ανεξέλεγκτη χωματερή στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης.

 

«Είναι ντροπή εν έτει 2020, στην πιο τουριστική περιοχή της χώρας, να έχουμε 14 ανεξέλεγκτες χωματερές. Έχουμε ήδη ξεκινήσει την προσπάθεια να κλείσουν και υπάρχει πρόοδος. Στόχος μας είναι να έχουν κλείσει όλες μέχρι το 2022 και να μην υπάρχει καμία ανεξέλεγκτη χωματερή στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα», δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης κατά την επίσκεψή του στη Σαντορίνη, ενώ σημείωσε ότι στόχος είναι να κατασκευαστούν σε όλη τη χώρα σύγχρονες μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων, κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

 

Συγκεκριμένα για τη Σαντορίνη, ο υπουργός Περιβάλλοντος προανήγγειλε το κλείσιμο της ανεξέλεγκτης χωματερής και την εξεύρεση ενδιάμεσης λύσης για τη διαχείριση των απορριμμάτων, έως την κατασκευή σύγχρονης μονάδας επεξεργασίας με τη μέθοδο ΣΔΙΤ.

 

Η Σαντορίνη αναδεικνύεται σε πρότυπο νησί για την ανακύκλωση, σημείωσε ακόμη ο κ. Χατζηδάκης, αναφερόμενος στο πρόγραμμα που ξεκινά εκεί η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης. Οι μπλε κάδοι έχουν φτάσει τους 455, ενώ τοποθετηθούν τουλάχιστον άλλοι 200. Επίσης, έχουν τοποθετηθεί 25 νέοι κώδωνες για τη συλλογή γυαλιού, που προστέθηκαν στους 25 που ήδη υπήρχαν. Ο υπουργός σημείωσε ότι θα υπάρξει τρίτο ρεύμα ανακύκλωσης, για την ξεχωριστή συλλογή αλουμινίου.

 

Την ίδια στιγμή, η ΕΕΑΑ συνεργάζεται με 80 επιχειρήσεις της Σαντορίνης προκειμένου να μαζεύουν οι ίδιες οι επιχειρήσεις χωριστά τα πλαστικά μπουκάλια ώστε να περιοριστεί η διάθεσή τους στη Σαντορίνη.

 

«Δυστυχώς στην ανακύκλωση δεν είμαστε καν στον 20ο αιώνα, είμαστε στον 19ο», παραδέχθηκε ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε ότι από τη Σαντορίνη ξεκινά μια προσπάθεια για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr