Για πολύ αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς προειδοποιούν Εθνικό Αστεροσκοπείο και Πολιτική Προστασία

Για πολύ αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς προειδοποιούν Εθνικό Αστεροσκοπείο και Πολιτική Προστασία Facebook Twitter
0

Για πολύ αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς προειδοποιεί το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, λόγω των θυελλωδών ανέμων  που αναμένεται να φτάσουν μέχρι και τα εννέα μποφόρ την Παρασκευή.

Ειδικότερα, σημαντική ενίσχυση θα παρουσιάσουν σήμερα οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο και στα ανατολικά τμήματα της χώρας, με την έντασή τους να φτάνει τα οκτώ μποφόρ και τοπικά τα εννέα μποφόρ στις Κυκλάδες, στο Στενό του Καφηρέα, στη θάλασσα των Κυθήρων και στο Καρπάθιο Πέλαγος.

Για πολύ αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς προειδοποιούν Εθνικό Αστεροσκοπείο και Πολιτική Προστασία Facebook Twitter
Χάρτης 1. Εκτιμώμενες μέγιστες εντάσεις ανέμου για την Παρασκευή 13/09/2019.

Οι θυελλώδεις άνεμοι αυξάνουν τον κίνδυνο δημιουργίας και εξάπλωσης πυρκαγιάς στα νησιά του Αιγαίου και τα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Οι περιοχές που παρουσιάζουν πολύ υψηλή έως ακραία επικινδυνότητα είναι η Αττική, η Κεντρική και Νότια Εύβοια, τα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου, η Νότια Κρήτη, η Βορειοανατολική Πελοπόννησος και τοπικά περιοχές της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας.

Για πολύ αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς προειδοποιούν Εθνικό Αστεροσκοπείο και Πολιτική Προστασία Facebook Twitter
Χάρτης 2. Χάρτης σύνθετου δείκτη επικινδυνότητας πυρκαγιάς DISARM για την Παρασκευή 13/09/2019.

Οι θυελλώδεις βοριάδες ενδεχομένως επίσης να προκαλέσουν προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και σημαντικό ύψος κύματος.

Για πολύ υψηλό κίνδυνο Πυρκαγιάς προειδοποιεί και Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στις περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας, Ανατολικής και Κεντρικής Μακεδονίας, Θράκης, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, Κρήτης και Πελοποννήσου.


Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Τέλος, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, καλεί τους πολίτες, σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199. Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ