Ευλογιά των πιθήκων στην Ελλάδα: Επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα - 59χρονος, είχε ταξιδέψει στην Πορτογαλία

Ευλογιά των πιθήκων: Επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα - 59χρονος που είχε ταξιδέψει στην Πορτογαλία Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στη χώρα μας, μετά τις εξειδικευμένες αναλύσεις, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Πρόκειται για ασθενή 59 χρόνων που προσφάτως είχε ταξιδέψει στην Πορτογαλία

«Ολοκληρώθηκε σήμερα από το Εργαστήριο Μικροβιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ η μοριακή επιβεβαίωση και η περαιτέρω φυλογενετική ανάλυση του στελέχους που απομονώθηκε από ασθενή 59 ετών με πρόσφατο ταξίδι στην Πορτογαλία. Η φυλογενετική ανάλυση επιβεβαίωσε τα προκαταρκτικά αποτελέσματα του Κεντρικού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας του ΕΟΔΥ και έδειξε ότι πρόκειται για στέλεχος Monkeypox που ανήκει στον κλάδο της Δυτικής Αφρικής (West African clade), το οποίο ανιχνεύεται σε κρούσματα στην Ευρώπη & ΗΠΑ και συνήθως προκαλεί ήπια και τελικά αυτοπεριοριζόμενη νόσο» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Ο ασθενής εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση, σε απομόνωση στο Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός».

Η επιδημιολογική διερεύνηση είναι σε εξέλιξη, όπως και η ιχνηλάτηση επαφών, αναφέρει ο ΕΟΔΥ. Έχουν ενημερωθεί όλοι οι αρμόδιοι φορείς και έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς της νόσου.

Υπενθυμίζεται ότι ο κίνδυνος για το ευρύ κοινό είναι ιδιαίτερα χαμηλός και συνιστάται η τήρηση των γενικών κανόνων ατομικής υγιεινής.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ