Έρευνα: Επιρρεπείς στον τζόγο οι έφηβοι στην Ελλάδα- Αυξήθηκε η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου

Εθισμένοι στον τζόγο και στο ηλεκτρονικό τσιγάρο οι έφηβοι Facebook Twitter
pixabay
0

Οι 16χρονοι στην Ελλάδα στοιχηματίζουν περισσότερο και κάνουν ηλεκτρονικό τσιγάρο σε μεγαλύτερο ποσοστό από παλαιότερα, όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία πενταετίας που ανέλυσε νέα έρευνα

Το 2019 το 11% των 16χρονων δήλωσε ότι κάνει χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου, έναντι 6,8% το 2015. Πρόκειται για έρευνα στον σχολικό πληθυσμό για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών και άλλες εξαρτητικές συμπεριφορές. Η μελέτη διενεργήθηκε σε πανελλήνιο αντιπροσωπευτικό δείγμα 17.733 μαθητών ηλικίας 16 έως 18 ετών στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής έρευνας ESPAD.

Την ίδια ώρα, πιο επιρρεπείς στον τζόγο είναι οι Ελληνες έφηβοι, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία, δύο στους πέντε δηλώνουν ότι στοιχημάτισαν χρήματα τουλάχιστον μία φορά τον τελευταίο χρόνο, και το 14% 2-4 φορές τον τελευταίο μήνα. Ένας στους 4 εφήβους αναφέρει ότι στοιχηματίζει σε πρακτορεία και ένας στους 18 μέσω Διαδικτύου.

Σύμφωνα με την έρευνα, δύο στους 5 (43,4%) μαθητές 16-18 ετών έχουν καπνίσει τσιγάρο έστω και μία φορά στη ζωή τους και ένας στους 7 (14,7%) καπνίζει καθημερινά. Επίσης, ένας στους 8 (13,3%) αναφέρει χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου κατά την περίοδο της έρευνας και ένας στους 10 (9,6%) χρήση θερμαινόμενου τσιγάρου. Διαπιστώνεται αύξηση της χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου στους 16χρονους (από 6,8% σε 11,0% για χρήση τις τελευταίες 30 ημέρες πριν από την έρευνα).

Επτά στους 10 (70,2%) μαθητές 16 έως 18 ετών, έχουν καταναλώσει αλκοόλ τις 30 τελευταίες ημέρες πριν από τη διεξαγωγή της έρευνας. Παρατηρείται καθοδική πορεία της κατανάλωσης αλκοόλ που συνεχίζεται και το 2019 και είναι ενδεικτικό ότι μεταξύ των 16χρονων μαθητών, το 62% ανέφερε το 2019 κατανάλωση αλκοόλ τις τελευταίες 30 ημέρες έναντι 66,2% το 2015 και 71,7% στο 2011.

«Από τα ευρήματα της πιο πρόσφατης έρευνας ESPAD και τις συγκρίσεις τους με αυτά των προηγούμενων ερευνών τεκμηριώνεται ότι οι πολιτικές πρόληψης που αναπτύσσονται τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας αποδίδουν, αφού οι καμπύλες του καπνίσματος και της χρήσης αλκοόλ εμφανίζουν καθοδική πορεία, ενώ η χρήση παράνομων ουσιών φαίνεται να σταθεροποιείται ή και να εμφανίζει τάσεις περιορισμού», σχολιάζει η ομότιμη καθηγήτρια του ΕΚΠΑ και υπεύθυνη του ελληνικού σκέλους της έρευνας στο ΕΠΙΨΥ, Αννα Κοκκέβη.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καθηγητής του «Αττικόν» για την υπόθεση Καλλιάνου: Εισαγωγή στη ΜΕΘ θα ήταν ανεπίτρεπτη διακριτική μεταχείριση

Ελλάδα / Καθηγητής του «Αττικόν» για την υπόθεση Καλλιάνου: Εισαγωγή στη ΜΕΘ θα ήταν ανεπίτρεπτη διακριτική μεταχείριση

Οι ιατροί προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν τα πολλαπλά προβλήματα της υγείας του ασθενούς, δηλώνει ο καθηγητής Αγγειοχειρουργικής από το Αττικόν
NEWSROOM