Κλειστό θα παραμείνει το λιανεμπόριο σε Αχαΐα, Θεσσαλονίκη και Κοζάνη, αλλά θα επιτρέπονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις το σαββατοκύριακο, όπως προκύπτει από τη σχετική ανακοίνωση.Χθες, έπειτα από έκτακτη σύσκεψη, η επιτροπή των ειδικών εισηγήθηκε το «πάγωμα» της επαναλειτουργίας των καταστημάτων στις περιφερειακές ενότητες Αχαΐας, Κοζάνης και Θεσσαλονίκης, αλλά και να μην απελευθερωθούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις. Όπως προκύπτει, η δεύτερη εισήγηση, να μην επιτραπούν οι μετακινήσεις από δήμο σε δήμο, δεν έγινε δεκτή. 

 

Σήμερα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε ότι αναστέλλεται η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου έως τη Δευτέρα 12 Απριλίου σε αυτές τις τρεις περιφερειακές ενότητες, αλλά δεν έκανε καμία αναφορά περί απαγόρευσης των διαδημοτικών μετακινήσεων.

 

Η ανακοίνωση:

 

«Σε συνέχεια έκτακτης συνεδρίασης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι κορωνοϊού Covid-19 που πραγματοποιήθηκε χθες, Παρασκευή 2 Απριλίου και λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαίτερα ανησυχητική επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζουν οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Κοζάνης και Αχαΐας, αποφασίζεται η αναστολή επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα 5 Απριλίου στις τρεις αυτές ΠΕ και έως τη Δευτέρα 12 Απριλίου».

 

Αγανάκτηση των εμπόρων στην Πάτρα

 

Το βράδυ της Παρασκευής, όταν έγινε γνωστή η εισήγηση των ειδικών, ο Εμπορικός Σύλλογος Πάτρας με ανακοίνωσή του εξέφρασε αγανάκτηση, κάνοντας λόγο για «πρωτοφανή εμπαιγμό».

 

«Τα καταστήματα λιανικού εμπορίου για την περιοχή της Αχαΐας θα παραμείνουν κλειστά σύμφωνα με αναφορές της επιτροπής και της κυβέρνησης. Την ίδια ώρα η πρωτεύουσα θα ανοίξει κανονικά από την προσεχή Δευτέρα παρά το τεράστιο ιικό φορτίο», αναφέρει η ανακοίνωση.

 

«Νιώθουμε για μια ακόμη φορά το πειραματόζωο, ένας νομός μια αγορά που δεν λέει να ξεφύγει από το πολύμηνο lockdown. Νιώθουμε αγανακτισμένοι και εξοργισμένοι μπροστά στον πρωτοφανή εμπαιγμό. Καλούμε τους συναδέλφους σε επαγρύπνηση. Δεν αντέχουμε άλλο», καταλήγει η ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Πάτρας.

 

Ζέρβας: Αιφνιδιαστική και δυσάρεστη απόφαση

 

Αιφνιδιαστική και δυσάρεστη χαρακτήρισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, την απόφαση να μην ανοίξει το λιανεμπόριο στην περιοχή, ενώ έκανε έκκληση να αναθεωρηθεί η σχετική απόφαση.

 

«Ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρηματίες έκαναν τον προγραμματισμό τους, ακολουθώντας δημόσιες δηλώσεις και διαβεβαιώσεις. Μετά από τόσους μήνες πιστής τήρησης των μέτρων, μήνες οικονομικής ζημίας και κλειστών καταστημάτων, δικαιούνται καλύτερης αντιμετώπισης. Οι αντικρουόμενες πληροφορίες, οι συνεχείς αλλαγές αποφάσεων και οι ανατροπές απομειώνουν την αξιοπιστία, προκαλούν σύγχυση και εν τέλει υποσκάπτουν τη συλλογική προσπάθεια», τόνισε ο κ. Ζέρβας σε δήλωσή του.

 

Το «όλα κλειστά- όλα ανοιχτά» είναι προφανές ότι πλέον δεν αποδίδει τα αναμενόμενα, υπογράμμισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, συμπληρώνοντας ότι απαιτούνται νέες προσεγγίσεις και νέα μέτρα που θα προστατεύουν πιο αποτελεσματικά τη δημόσια υγεία.

 

«Η αγορά μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει με κανόνες. Είναι ανάγκη επιτακτική, που θα δώσει μια απολύτως απαραίτητη οικονομική ανάσα, αλλά ταυτόχρονα είναι και μια διέξοδος αποσυμπίεσης για την κοινωνία», συμπλήρωσε ο κ. Ζέρβας και έκανε έκκληση προς όσους έχουν την ευθύνη των αποφάσεων να αναθεωρήσουν τη στάση τους.

 

Τα στοιχεία που προκάλεσαν ανησυχία

 

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής τακτικής ενημέρωσης για τον κορωνοϊό- πριν από την έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής- ο Νίκος Χαρδαλιάς χαρακτήρισε ιδιαίτερα ανησυχητική την επιδημιολογική εικόνα στις περιφερειακές ενότητες Κοζάνης, Θεσσαλονίκης και Αχαΐας.

 

Η περιφερειακή ενότητα Κοζάνης έχει 738 ενεργά κρούσματα, από τα οποία το 87,91% είναι συμπτωματικά, ενώ από την διαδικασία της ιχνηλάτησης έχουν εντοπιστεί επιπλέον 1.771 στενές επαφές, από τις οποίες το 40,65% είναι με συμπτώματα. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας χαρακτήρισε οριακή την κατάσταση με τις κλίνες ΜΕΘ στην Κοζάνη. Ο αριθμός των ασθενών με κορωνοϊό που νοσηλεύονται στην περιοχή- σε μονάδες εντατικής θεραπείας και απλές κλίνες- αυξήθηκε κατά 221,43% τον Μάρτιο.

 

Το τελευταίο δεκαήμερο τα ενεργά κρούσματα στον δήμο της Κοζάνης αυξήθηκαν κατά 57,56%. Αύξηση που παρατηρείται ότι συμπαρασύρει και τους υπόλοιπους δήμους της περιοχής λόγω αυξημένης μετακίνησης μεταξύ των νομών, συμπλήρωσε ο κ. Χαρδαλιάς. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί κατά 98,13% στον δήμο Εορδαίας και κατά 92,1% στον δήμο Σερβίων, ενώ σε δειγματοληπτικό έλεγχο του ΕΟΔΥ στην Σιάτιστα Κοζάνης την Πέμπτη ο δείκτης θετικότητας ήταν στο «εξωπραγματικό», όπως το χαρακτήρισε, 13,2%.

 

Η περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης έχει 3.776 ενεργά κρούσματα, το 89,74% των οποίων είναι συμπτωματικά, ενώ από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης έχουν εντοπιστεί 7.250 στενές επαφές, το 44,07% των οποίων είναι με συμπτώματα. Τα ενεργά κρούσματα στον δήμο Θεσσαλονίκης έχουν αυξηθεί κατά 45,69% το τελευταίο δεκαήμερο, ενώ στο ίδιο διάστημα έχουν αυξηθεί κατά 38,73% στον δήμο Δέλτα, 67,78% στον δήμο Θερμαϊκού, 64,36% στον δήμο Λαγκαδά, 43,95% στον δήμο Κορδελιού- Ευόσμου και 335% στον δήμο Χαλκηδόνας.

 

Μάλιστα, η πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ για κορωνοϊό αγγίζει το 90%, ενώ τον Μάρτιο αυξήθηκαν κατά 270,97% οι νέες εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

 

Τέλος, η περιφερειακή ενότητα Αχαΐας έχει 1.062 ενεργά κρούσματα, το 81,26% των οποίων είναι συμπτωματικά, ενώ από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης έχουν εντοπιστεί 2.124 στενές επαφές, το 38% των οποίων είναι με συμπτώματα. Την ίδια ώρα «υπάρχουν εξαιρετικές δυσκολίες» στη διάθεση κλινών ΜΕΘ για κορωνοϊό. 

 

Επίσης, από την ημέρα που η Αχαΐα μπήκε στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου τα ενεργά κρούσματα αντί να μειώνονται, αυξάνονται. Η αύξηση είναι της τάξεως του 46,89%, ενώ ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ενδεικτικά ότι από τα 113 ενεργά κρούσματα που είχε η Αχαΐα στις 11 Ιανουαρίου, χθες είχε 1.062. Επίσης, τον Μάρτιο αυξήθηκαν κατά 164,29% οι εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό.