Στην τελική ευθεία η επιχείρηση «Ελευθερία» για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, καθώς τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων η Ελλάδα παραλαμβάνει τις πρώτες δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTEch.

 

Ο εμβολιασμός των υγειονομικών και των ηλικιωμένων, που θα λάβουν πρώτοι το εμβόλιο, εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μέσα στον Ιανουάριο ενώ έως το τέλος του αναμένονται οι επόμενες 500.000 δόσεις. 

 

Τον Ιανουάριο αναμένονται ακόμα 200.000 δόσεις του εμβολίου της Moderna και 300.000 δόσεις της AstraZeneca.

 

Η άφιξη των πρώτων εμβολίων (περίπου 300.000 δόσεις) αναμένεται στις 26 Δεκεμβρίου.

 

Το εθνικό σχέδιο εμβολιασμού του πληθυσμού με την κωδική ονομασία «Ελευθερία» ξεκινά την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου, από τα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», «Σωτηρία», «Αττικόν», «Θριάσιο» και «Ασκληπιείο».

 

Αρχικά θα εμβολιαστούν 250 άτομα από το προσωπικό, υγειονομικό και διοικητικό προσωπικό ενώ σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το τριήμερο 27-29 Δεκεμβρίου θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της διαχείρισης της επιδημίας.

 

Σε μία συμβολική κίνηση το ίδιο τριήμερο θα εμβολιαστεί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων, εκτός του Κυριάκου Βελόπουλου.

 

Παράλληλα, σήμερα αναμένεται η απόφαση για την έγκριση του εμβολίου της Pfizer από την ΕΕ. Αφού δοθεί το «πράσινο φως», θα συγκληθεί άμεσα το Κολέγιο των Επιτρόπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), το οποίο θα κληθεί να επικυρώσει την απόφαση του Οργανισμού.

 

Αντίστοιχη διαδικασία θα ακολουθηθεί για το εμβόλιο mRNA-1273 της Moderna, την Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2021. Ωστόσο, άγνωστο παραμένει πότε θα αιτηθεί έγκριση του εμβολίου της η AstraZeneca.

 

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της ΕΕ, οι αποστολές των εμβολίων θα ξεκινήσουν σταδιακά από την Τετάρτη με στόχο όμως να ολοκληρωθούν ταυτόχρονα για όλες τις χώρες μέλη το ερχόμενο Σάββατο. 

 

Η υλοποίηση της διαδικασίας παραλαβής και διανομής των εμβολίων θα γίνεται από το Επιχειρησιακό Κέντρο της Πολιτικής Προστασίας, στο Μαρούσι, με την συνεργασία ομάδων από τα υπουργεία Υγείας, Ψηφιακής Πολιτικής και Προστασίας του Πολίτη.

 

Στο επιχειρησιακό Κέντρο θα λειτουργεί το Μητρώο Εμβολίων, όπου θα καταχωρούνται όλα τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας για τους αποθηκευτικούς χώρους και τα εμβολιαστικά κέντρα της χώρας.

 

Τα στοιχεία αυτά θα αποστέλλονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Την ενημέρωση για την πορεία της επιχείρησης «Ελευθερία» αναλαμβάνουν από σήμερα η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής, Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

 

Μεταφορά, διανομή και φύλαξη

 

Από την ώρα που τα εμβόλια θα φτάνουν σε ελληνικό έδαφος, θα ενεργοποιείται παράλληλα και το αναλυτικό σχέδιο ασφάλειας, που καταρτίστηκε από την Ελληνική Αστυνομία για την φύλαξη και και την ασφαλή μεταφορά των εμβολίων.

 

Ήδη σε έξι μεγάλες φαρμακαποθήκες σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Πάτρα και Τρίκαλα έχουν τοποθετηθεί 14 ψύκτες βαθείας κατάψυξης όπου θα αποθηκεύονται τα εμβόλια.

 

Περίπου 3.000 με 4.000 άτομα από τα Σώματα Ασφαλείας θα φυλάσσουν σε 24ωρη βάση τις αποθήκες και θα περιφρουρούν τη διαδικασία της διανομής στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα.

 

Την Δευτέρα 4 Ιανουαρίου θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των φιλοξενουμένων στις περίπου 350, ιδιωτικές και μη, Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων από τις 65 Κινητές Ομάδες (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ.

 

Ο στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί η χορήγηση της πρώτης δόσης στους 20.000 φιλοξενούμενους στις Μονάδες εντός 15 ημερών. 

 

Ήδη από σήμερα ξεκινούν οι ασκήσεις προσομοίωσης της διαδικασίας εμβολιασμού του πληθυσμού, όπως αυτή θα πραγματοποιείται στα Κέντρα Υγείας και στα Περιφερειακά Ιατρεία της χώρας.

 

Η αρχική εκτίμηση για τον χρόνο που θα διαρκεί η επίσκεψη του πολίτη στο εμβολιαστικό κέντρο είναι 10 λεπτά, θεωρείται όμως ότι μπορεί αυτό το χρονικό πλαίσιο να μειωθεί στα 7 λεπτά.

 

Στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα θα εξελιχθεί η δεύτερη φάση της εκστρατείας «Ελευθερία», που αναμένεται να ξεκινήσει το τελευταίο 10ήμερο του Ιανουαρίου.

 

Ραντεβού για το εμβόλιο

 

Για το ραντεβού στα εμβολιαστικά κέντρα υπάρχουν τέσσερις τρόποι ώστε οι πολίτες να βρίσκονται τη σωστή ώρα στο εμβολιαστικό κέντρο.

 

- Μέσω της άυλης συνταγογράφησης, όπου το σύστημα θα επιλέγει το πλησιέστερο εμβολιαστικό κέντρο και θα καθορίζει τις ημερομηνίες για τη χορήγηση των δύο δόσεων μέσω sms, email ή τηλεφωνικών κλήσεων.

 

-Μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr όπου οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν το εμβολιαστικό κέντρο και να κλείσουν τα ραντεβού.

 

-Μέσω των φαρμακείων της γειτονιάς, όπου οι πολίτες θα μπορούν να ζητήσουν πρόσβαση στο σύστημα με τη συνδρομή του φαρμακοποιού τους, με χρήση ΑΜΚΑ, όπως για τη συνταγογράφηση φαρμάκων.

 

- Μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).

 

Υπενθυμίζεται δε, ότι για τον έλεγχο της επιδημίας πρέπει να εμβολιαστεί το 60-70% των πολιτών.

 

Με πληροφορίες από το Πρώτο Θέμα

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr