Επιδρομή από ακρίδες στην Ανατολική Ροδόπη- Τεράστια σμήνη καταστρέφουν τις καλλιέργειες

Επιδρομή από ακρίδες στην Ανατολική Ροδόπη- Τεράστια σμήνη καταστρέφουν τις καλλιέργειες Facebook Twitter
0

Σμήνη ακρίδων καταστρέφουν εκτάσεις με καλλιέργειες στην Ανατολική Ροδόπη, συγκεκριμένα στους οικισμούς Κρωβύλη, Ασκητές και Σάππες.

Σύμφωνα με τον Νίκο Κολάτσο, αναπληρωτή προϊστάμενο της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας ΑΜ-Θ, οι ζημιές είναι σημαντικές, καθώς οι ακρίδες απομυζούν από τα τρυφερά και φρέσκα φυτά το ζωτικό χυμό, αλλά και τα φύλλα που έχουν βγει, αφήνοντας κατεστραμμένα φυτά, χωρίς επιστροφή στην ενεργό καλλιεργητική περίοδο.

«Οι ακρίδες ως γνωστόν δεν αφήνουν τίποτε στο πέρασμά τους από χλωρά και νεαρά φυτά, είτε είναι βαμβάκι, καπνός, μηδική-τριφύλλι-, σιτηρά, κηπευτικά, αλλά και βοσκοτόπια. Το θέμα είναι πως δεν υπάρχει τρόπος καταπολέμησης για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο. Θα έπρεπε, νωρίτερα να είχαμε ενημέρωση από τους ανθρώπους της υπαίθρου και κυρίως από τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι το παρατηρούν και μας το μεταφέρουν, όπως είχε γίνει το 2004. Τώρα δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι, αλλά του χρόνου εγκαίρως θα κάνουμε την παρέμβαση που πρέπει», είπε μιλώντας στην ΕΡΤ.

Όπως εξηγεί, οι ακρίδες μπορούν να πετούν και να μεταφερθούν και σε άλλες περιοχές και να πλήξουν κι άλλες καλλιέργειες, σημειώνοντας ωστόσο πως το θετικό είναι ότι οι ακρίδες είναι μιας γενιάς μόνο, «δηλαδή ότι κακό γίνει θα είναι μόνο για φέτος. Ελπίζουμε να περιορισθεί το φαινόμενο και να επέμβουν οι φυσικοί εξολοθρευτές που είναι τα πουλιά και να επαναφέρουν την ισορροπία». 

Ο πρόεδρος της κοινότητας Κρωβύλης, Γιώργος Δημάδης, ανέφερε πως πολλοί αγρότες προέβησαν σε επανασπορά, καθώς η καταστροφή από το πέρασμα των ακρίδων ήταν καθολική.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει τη ζημιά και για θέματα αποζημιώσεων, μόνο κάτι έκτακτο σε χρηματοδότηση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αν προκύψει και εγκριθεί από το Υπουργείο Οικονομικών.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέμπη: Συγκλονίζει η κραυγή του πατέρα, Νίκου Πλακιά- «Πλέον ο πόνος μου δεν γίνεται δάκρυ. Γίνεται μίσος, οργή και θυμός»

Ελλάδα / Τέμπη: «Ο πόνος μου γίνεται οργή και θυμός. Γιατί δεν παραιτείστε από την ασυλία σας;» -Συγκλονίζει ο πατέρας των δίδυμων Χρύσας και Θώμη

Ραγίζουν καρδιές από τον σπαραγμό του Νίκου Πλακιά - Σε λίγα λεπτά έχασε τις δίδυμες κόρες και την ανιψιά του Αναστασία - Δείτε τι είπε ένα χρόνο από την τραγωδία
NEWSROOM