ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

Ένωση εισαγγελέων: Η προσπάθεια χειραγώγησης δείχνει μια δημοκρατία που υπολειτουργεί

Ένωση εισαγγελέων: Η προσπάθεια χειραγώγησης δείχνει μια δημοκρατία που υπολειτουργεί Facebook Twitter
Πηγή φωτό Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων
0

Την έντονη αποδοκιμασία της εξέφρασε η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, για τις «ανοίκειες επιθέσεις και την ηθελημένη στοχοποίηση» εισαγγελικών λειτουργών.

Η Ένωση εξέδωσε ανακοίνωση με αφορμή δηλώσεις και δημοσιεύματα για υποθέσεις που είναι σε εξέλιξη και εμπλέκουν εισαγγελικούς λειτουργούς στην πολιτική αντιπαράθεση.

«Η προσπάθεια χειραγώγησης των εκπροσώπων της δικαιοσύνης, με προφανή σκοπό το προσωπικό όφελος, είναι μάταιη και καταδεικνύει μία δημοκρατία που θεσμικώς υπολειτουργεί, ανάξια της εμπιστοσύνης των πολιτών», επισημαίνει η ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων, ενώ τονίζει ότι τέτοιες ενέργειες «ενδυναμώνουν το ανεξάρτητο εισαγγελικό φρόνημα όλων των συναδέλφων».

Ανακοίνωση για την πολιτική αντιπαράθεση για εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις εξέδωσε και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων. Σε αυτή κάνει λόγο για «εγγενή παθογένεια» του πολιτικού συστήματος, το οποίο «αγνοεί ακόμη και την ίδια τη νομοθεσία».

Παράλληλα, καλεί όλους τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς να συνεχίσουν να επιτελούν με σθένος τα καθήκοντά τους, «με μοναδικό γνώμονα το Σύνταγμα, τους Νόμους του Κράτους και τη φωνή της συνείδησης τους».

Η ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων

Με αφορμή δηλώσεις και δημοσιεύματα που αναφέρονται σε εν εξελίξει υποθέσεις και εμπλέκουν αβασάνιστα στη δίνη πολιτικών αντιπαραθέσεων εισαγγελικούς λειτουργούς με προσβλητικά σχόλια και υπονοούμενα για την αμεροληψία τους, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος εκφράζει, για πολλοστή φορά, έντονη αποδοκιμασία στις ανοίκειες επιθέσεις και την ηθελημένη στοχοποίηση εισαγγελικών λειτουργών.

Η προσπάθεια χειραγώγησης των εκπροσώπων της δικαιοσύνης, με προφανή σκοπό το πρoσωπικό όφελος, είναι μάταιη και καταδεικνύει μία δημοκρατία που θεσμικώς υπολειτουργεί, ανάξια της εμπιστοσύνης των πολιτών.

Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, απευθυνόμενη στους εκπροσώπους των λοιπών εξουσιών και μερίδα του Τύπου, ζητά από αυτούς να παύσουν, αντιποιούμενοι τη δικαστική εξουσία, να αποδίδουν άκριτα κατηγορίες, να καταδικάζουν και να στοχοποιούν συλλήβδην εν ενεργεία εισαγγελικούς λειτουργούς.

Τέτοιες ενέργειες, όχι μόνο δεν κάμπτουν αλλά τουναντίον ενδυναμώνουν το ανεξάρτητο εισαγγελικό φρόνημα όλων των συναδέλφων.

Σε κάθε δε περίπτωση, η ίδια η δικαιοσύνη είναι η μόνη αρμόδια και διαθέτει, όπως διαχρονικά αποδεικνύει, το δικονομικό μηχανισμό ελέγχου και απόδοσης ευθυνών για τυχόν υπαίτιες πράξεις ή παραλείψεις των λειτουργών της και ουδείς άλλος.

Η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

Δεν είναι η πρώτη φορά στη χώρας μας, που δικαστικές υποθέσεις εξαιρετικής φύσεως και μείζονος κοινωνικού ενδιαφέροντος πυροδοτούν έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις, οι οποίες εξελίσσονται, κατ΄ ουσία, σε κομματική αντιδικία με επίκεντρο την Δικαιοσύνη. Και δεν είναι η πρώτη φορά, που, κατά τη διάρκεια των πολιτικών αυτών αντιπαραθέσεων, οι πράξεις και οι ενέργειες των Δικαστικών Αρχών εγκωμιάζονται ή αποδοκιμάζονται με κριτήρια υποκειμενικά ανάλογα με το πολιτικό όφελος ή την πολιτική ζημία και με τις ιδιότητες μάλιστα αυτές (εγκωμιάζοντος και αποδοκιμάζοντος) να εναλλάσσονται, συνεχώς, ακόμη και μεταξύ των ιδίων προσώπων.

Απέναντι στην εγγενή αυτή παθογένεια του πολιτικού συστήματος, που αγνοεί ακόμη και την ίδια τη νομοθεσία, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων καλεί όλους τους Δικαστικούς και Εισαγγελικούς Λειτουργούς της Χώρας να συνεχίζουν να επιτελούν με σθένος τα καθήκοντα τους με μοναδικό γνώμονα το Σύνταγμα, τους Νόμους του Κράτους και τη φωνή της συνείδησης τους.

Θεσμική, δε, εγγύηση της προσωπικής και λειτουργικής Ανεξαρτησίας των Δικαστικών και Εισαγγελικών Λειτουργών αποτελούν οι θεσμοθετημένες από το Σύνταγμα διαδικασίες επιθεώρησης και αυτοελέγχου (αρθρ. 87 παρ.3 και 91 Σ).

Ελλάδα
0

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ