Εννέα πρέσβεις διαβάζουν φιλελληνικά ποιήματα - Το μήνυμα της Προέδρου της Δημοκρατίας (Βίντεο)

Εννέα πρέσβεις διαβάζουν φιλελληνικά ποιήματα - Το μήνυμα της Προέδρου της Δημοκρατίας (Βίντεο) Facebook Twitter
eurokinissi
0

Εννέα πρέσβεις ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, να διαβάσουν σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα της Ποίησης, φιλελληνικά ποιήματα τιμώντας την επέτειο των 200 χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης.

Με μήνυμά της στα social media η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επισημαίνει ότι οι πρέσβεις της Γαλλίας, των ΗΠΑ, της Ρωσίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πολωνίας και της Ρουμανίας που διαβάζουν σήμερα, παγκόσμια ημέρα της ποίησης, φιλελληνικά ποιήματα τιμώντας την επέτειο των 200 χρόνων της ελληνικής παλιγγενεσίας, επιβεβαιώνουν τον δεσμό που σφυρηλάτησε η εξεγερμένη Ελλάδα με τους λαούς της Δύσης και με τους ποιητές τους.

«Έναν δεσμό που τον κατέστησε άρρηκτο από τη μια ο θαυμασμός της Δύσης για την αρχαία Ελλάδα, για τα πολιτικά και πολιτειακά της ιδεώδη, για τον πολιτισμό και την κληρονομιά της, και από την άλλη ο σεβασμός για τους σύγχρονους Έλληνες που τολμούσαν να τα αναδιεκδικήσουν και να τα αποκαταστήσουν στον τόπο που τα γέννησε».

Όπως σημειώνει η κυρία Σακελλαροπούλου στο μήνυμά της, η ποίηση είναι μια συνεχής προσπάθεια να αγγίξεις αυτό που σε υπερβαίνει, σύμφωνα με τον Οδυσσέα Ελύτη. «Οι ποιητές αναζητούν πάντα τη μεταμορφωτική επέμβαση στην πραγματικότητα. Αναζητούν πάντα ό,τι παραπέμπει σε έναν ανώτερο σκοπό, σε μια ανώτερη μορφή του βίου. Γι’ αυτό και η ελληνική Επανάσταση κατά του τούρκου δυνάστη ενέπνευσε στους ποιητές της Δύσης στίχους τόσο εκστατικούς, τόσο συγκινημένους.

Στην εξέγερση των Ελλήνων ενάντια στην ισχύ μιας κραταιάς αυτοκρατορίας είδαν την υπέρβαση: υπέρβαση του φόβου, της υποτέλειας, της δουλοφροσύνης, ακόμα και των ορίων της ύπαρξης καθεαυτήν, αφού από τη μια στιγμή στην άλλη απλοί, καθημερινοί άνθρωποι μεταμορφώνονται σε ήρωες που δίνουν τα πάντα για την αγωνιστική πραγμάτωση του ιδεώδους της ελευθερίας» αναφέρει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ