Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου: Να βρεθεί άμεση λύση στο δίκαιο αίτημα του Δημάκη

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου: Να βρεθεί άμεση λύση στο δίκαιο αίτημα του Δημάκη Facebook Twitter
0

Να βρεθεί άμεσα λύση «στο δίκαιο αίτημα» του Βασίλη Δημάκη για πρόσβαση στην εκπαίδευση, χωρίς περαιτέρω διακινδύνευση της υγείας και της ζωής του, ζητά η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου από το υπ. Προστασίας του Πολίτη.

Σε ανακοίνωσή της, η Ένωση εκφράζει εξαιρετική ανησυχία για την εξέλιξη της υπόθεσης του κρατούμενου φοιτητή. Την Κυριακή, ο Βασίλης Δημάκης ξεκίνησε απεργία πείνας και δίψας, για τρίτη φορά, διεκδικώντας να επιστρέψει στο κελί του στις φυλακές Κορυδαλλού, για να μπορέσει να συνεχίσει απρόσκοπτα την εκπαίδευσή του.

«Πρέπει να καταλάβει κανείς ότι το τελευταίο μήνυμα του Βασίλη δεν είναι μήνυμα απεργίας πείνας και δίψας για αγώνα, είναι ένα μήνυμα απόγνωσης και απελπισίας απέναντι σε ένα κράτος που τον έχει εμπαίξει συστηματικά», ανέφερε ο δικηγόρος του, Αθανάσιος Καμπαγιάννης, μιλώντας στο LiFO.gr.

Η Ένωση επισημαίνει ότι η αποστέρηση των εκπαιδευτικών δικαιωμάτων του Βασίλη Δημάκη συνιστά ουσιαστικά επιβολή επιπλέον ποινής και καλεί το υπουργείο να σεβαστεί τα δικαιώματα των κρατουμένων και να εφαρμόσει τη νομοθεσία.

«Ο Βασίλης Δημάκης, ο οποίος παραμένει σε απομόνωση στο υπόγειο των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού, χωρίς να του παρέχονται τα απαραίτητα εκπαιδευτικά μέσα (υπολογιστής, σύνδεση με το διαδίκτυο) προκειμένου να παρακολουθήσει τα μαθήματά του στο Πανεπιστήμιο ανακοίνωσε στις 24 Μαΐου ότι ξεκινά εκ νέου απεργία πείνας και δίψας και διακόπτει την επικοινωνία ακόμα και με τον συνήγορό του», αναφέρει η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

«Στην περίπτωση του κρατούμενου φοιτητή η αποστέρηση των εκπαιδευτικών του δικαιωμάτων λαμβάνει χώρα κατά παρέκκλιση από την αρχή της νομιμότητας και ουσιαστικά συνιστά την επιβολή μίας επιπλέον ποινής. Η Δημοκρατία, όμως, δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι εκδικητική. Η σωφρονιστική πολιτική ενός κράτους δικαίου δεν μπορεί να υλοποιείται με όρους ανθρώπινης εξαθλίωσης και να διέπεται από λογικές αντεκδίκησης. Και τα δικαιώματα, ως κανόνες προστασίας ατομικής και συλλογικής οφείλουν να ισχύουν και να εφαρμόζονται για όλους», συνεχίζει η ανακοίνωση και καταλήγει:

«Απαιτούμε από το αρμόδιο Υπουργείο να σεβαστεί τα δικαιώματα των κρατουμένων, να εφαρμόσει την κείμενη νομοθεσία και να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να προστατεύσει τη ζωή του Βασίλη Δημάκη».

«Να σταματήσει η απάνθρωπη ψυχολογική βία»

Ανακοινώσεις για την υπόθεση του Βασίλη Δημάκη εξέδωσαν και κόμματα της αντιπολίτευσης.

Το ΚΙΝΑΛ ζήτησε να «σταματήσει η απάνθρωπη ψυχολογική βία κατά του φοιτητή κρατούμενου». Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, έκανε λόγο για «εκδικητική στάση της γ.γ. Αντιεγκληματικής Πολιτικής» και τόνισε ότι η τρίτη απεργία πείνας και δίψας του Βασίλη Δημάκη «θέτει την κυβέρνηση ενώπιον των ευθυνών της».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ 25, Μιχάλης Κριθαρίδης, κατηγόρησε την κυβέρνηση και την γ.γ. Αντιεγκληματικής Πολιτικής ότι «εμπαίζουν τον κρατούμενο φοιτητή».

Η ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ

Η διαρκής ψυχολογική βία που ασκείται στον φοιτητή - κρατούμενο Βασίλη Δημάκη με ευθύνη της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής και την πλήρη πολιτική κάλυψη της ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της κυβέρνησης, πρέπει να λάβει τέλος σήμερα.

Η επανειλημμένα τιμωρητική μεταχείρισή του, με αφορμή το ότι εκπροσώπησε συγκρατουμένους του διεκδικώντας τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας στις φυλακές, καταδεικνύει μια «σωφρονιστική» πολιτική που κυριαρχείται από κόμπλεξ, ρεβανσισμό και ακροδεξιά ιδεοληψία.

Η αποστέρηση του Δημάκη από την πλήρη και ανεμπόδιστη πρόσβαση στην εκπαιδευτική διαδικασία και η θέση του σε κατάσταση τρόπον τινά απομονώσεως, αποτελεί απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση που παραβιάζει το άρθρο 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, το Σύνταγμα και τους νόμους μας.

Η κ. Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής δεν υπηρετεί ως υπεύθυνη Boot Camp, δηλαδή ενός στρατοπέδου σκληρής πειθαρχικής λειτουργίας, αλλά ως πολιτικό προσωπικό στην ψηλότερη θέση του σωφρονιστικού συστήματος, από την καλή ή κακή λειτουργία του οποίου κρίνεται ο πολιτισμός μας.

Ας δώσει λοιπόν σήμερα λύση αλλιώς ας παραιτηθεί.

Η τοποθέτηση του Αλέξη Χαρίτση

«Η νέα -τρίτη- απεργία πείνας και δίψας του κρατούμενου Βασίλη Δημάκη θέτει την κυβέρνηση ενώπιον των ευθυνών της.

Η εκπαίδευση των κρατουμένων δεν είναι μια περιττή πολυτέλεια. Είναι ένα δικαίωμα που υπογραμμίζει την πίστη της Πολιτείας στη δυνατότητα επανένταξης των κρατουμένων.

Αυτήν τη δυνατότητα ναρκοθετεί η εκδικητική στάση της Γ.Γ. Αντιεγκληματικής Πολιτικής κ. Νικολάου. Την καλούμε να εγκαταλείψει τις προσχηματικές δικαιολογίες και να σταθεί στην ουσία: στη διασφάλιση της υγείας των κρατουμένων και στην ικανοποίηση του αυτονόητου αιτήματος του Βασίλη Δημάκη για μεταφορά στο κελί του».

Η δήλωση του Μιχάλη Κριθαρίδη (ΜέΡΑ25)

Η Κυβέρνηση και η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής κ. Νικολάου συνεχίζει να ψεύδεται και να εμπαίζει τον κρατούμενο, φοιτητή και απεργό πείνας και δίψας Βασίλη Δημάκη. Οι δικαιολογίες και τα προσχήματα είναι πραγματικά προκλητικά από την πλευρά της Πολιτείας, ενώ οι αντιφάσεις διαδέχονται η μία την άλλη.

Θα σεβαστεί επιτέλους η Κυβέρνηση τα δικαιώματα των κρατουμένων ή ο κ. Μητσοτάκης προωθεί την "Ορμπανοποίηση" της χώρας μας και σε αυτό το πλαίσιο;

Να μεταφερθεί άμεσα ο Βασίλης Δημάκης στην Δ' Πτέρυγα των Φυλακών του Κορυδαλλού όπου και εξέτιε υποδειγματικά την ποινή του, μέχρι που αποφάσισε η Πολιτεία να τον εκδικηθεί επειδή "τόλμησε" να απαιτήσει τα δικαιώματα του και να διασφαλισθεί με κάθε τρόπο και τεχνικό μέσο η φοίτηση του στο πανεπιστήμιο.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ