«Δίδυμοι σεισμοί» 4,8 και 5 Ρίχτερ στην Εύβοια: Δεκάδες μετασεισμοί μέσα στη νύχτα

«Δίδυμοι σεισμοί» 4,8 και 5 Ρίχτερ στην Εύβοια: Πάνω από 70 μετασεισμοί τη νύχτα Facebook Twitter
0

Η Εύβοια έκλεισε ένα 24ωρο εντονότατης σεισμικής δραστηριότητας, με δονήσεις άνω των 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Η κατάσταση εγείρει ερωτήματα ακόμα και μεταξύ των σεισμολόγων για το κατά πόσο ο χθεσινοβραδινός σεισμός των 5 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός, με τις δονήσεις να γίνονται αισθητές έως την Αθήνα. 

Παπαδόπουλος: Καμία εγγύηση πως δεν θα γίνει ισχυρότερος σεισμός

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος εξηγούσε από χθες πως η περιοχή είναι ένας χώρος που δεν χαρακτηρίζεται από την υψηλή σεισμικότητα, ούτε έχει δώσει σεισμούς στο παρελθόν.

«Η συγκεκριμένη περιοχή δεν έχει σημαντικό ιστορικό σε ισχυρούς σεισμούς, αλλά αυτό δεν αποτελεί εγγύηση ότι δεν θα γίνει ισχυρότερος. Και αυτό το λέω γιατί στην Ελλάδα αλλά και αλλού στον κόσμο έχουμε παραδείγματα ισχυρών σεισμών που έγιναν σε περιοχές που δεν γνωρίζαμε ότι δίνουν ισχυρούς σεισμούς, όπως έγινε το 1999 με τον φονικό σεισμό της Πάρνηθας».

«Το ερωτηματικό παραμένει. Είναι αυτός ο κύριος σεισμός; Δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να το απαντήσει», δήλωσε σήμερα το πρωί ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος. 

Τσελέντης: Αλλάζουν τα δεδομένα

Σε νυχτερινή του ανάρτησή του, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Άκης Τσελέντης υπογράμμιζε πως «αλλάζουν τα δεδομένα» ζητώντας από τους κατοίκους των γύρω περιοχών να αποφεύγουν τα πέτρινα σπίτια για λίγες ημέρες.

«Τη νύχτα καταγράψαμε πάνω από 70 μετασεισμούς. Σε πρώτη ανάγνωση η μετασεισμική ακολουθία εξελίσσεται φυσιολογικά. Εκτιμώ ότι όλο και μικραίνει η πιθανότητα για μεγαλύτερο σεισμό μετά τους δίδυμους σεισμούς 4,8 και 5 Ρίχτερ που έγιναν χθες. ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΠΕΤΡΙΝΑ ΣΠΙΤΙΑ ΑΣ ΤΑ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΛΙΓΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΕΙΔΙΚΑ ΑΝ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΟΥΜΕ ΡΩΓΜΕΣ. Μόλις είχαμε ένα λίγο μεγαλύτερο σεισμό (2 δέκατα του ρίχτερ μεγαλύτερο) μεγέθους 5.0,EΠIK:6 XΛM. NA TΩN ZAPAKΩN EYBOIAΣ δηλ στον ίδιο σεισμογόνο χώρο. Με το νέο σεισμό αλλάζουν τα δεδομένα και πρέπει να περιμένουμε λίγο να δούμε την εξέλιξη. Όπως επανειλημμένα ανέφερα σήμερα πρέπει οι κάτοικοι να αποφεύγουν τα πέτρινα σπίτια. Ο τελευταίος σεισμός θα έχει τη δικιά του μετασεισμική ακολουθία» έγραψε σε ανάρτησή του.

Από εκείνη την ανάρτηση έχουν μεσολαβήσει περίπου 9 ώρες και οι μετασεισμοί πληθαίνουν. 

Φοβισμένοι οι κάτοικοι, κλειστά τα σχολεία στην Κάρυστο

Πολλοί από τους κατοίκους των Ζαράκων Ευβοίας και της Καρύστου κοιμήθηκαν έξω από τα σπίτια τους, σε αυτοκίνητα. Με απόφαση του δημάρχου κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα σχολεία στον Δήμο Καρύστου. 

Λέκκας: Πλούσια ακολουθία

Μετά τα 5 Ρίχτερ, ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας είχε δηλώσει στον ραδιοφωνικό σταθμό Real: «Θεωρούσαμε ότι έχουμε τελειώσει από τον πρωινό σεισμό, καθώς είχαμε μία πλούσια ακολουθία που περιλάμβανε περισσότερους από 50 σεισμούς. Όμως επανήλθε η δραστηριότητα με σεισμό μεγαλύτερου μεγέθους. Από 4,7 Ρίχτερ πήγαμε στα 5 Ρίχτερ. Μάλιστα αυτός ο σεισμός έγινε πολύ πιο αισθητός στην Αθήνα από τον πρωινό».

Όλοι οι μετασεισμοί προέρχονται από την ίδια ευρύτερη περιοχή, νοτιοανατολικά των Ζαράκων στη νότια Εύβοια. Η περιοχή που φαίνεται να έχει ενεργοποιηθεί από το ρήγμα έχει μήκος περίπου δέκα χιλιομέτρων. 

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ