Διδάκτωρ Πρασσάς: «Η επιστροφή στα σχολεία θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερη»

Διδάκτωρ Πρασσάς: «Η επιστροφή στα σχολεία θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερη» Facebook Twitter
0

Την ανησυχία του για το άνοιγμα των σχολείων χωρίς μέτρα εξέφρασε ο διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας Πανεπιστημίου Τορόντο, Γιάννης Πρασσάς.

«Η επιστροφή θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερη και αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αφορά γενικότερα τις χώρες της Δύσης οι οποίες δυστυχώς προσπαθούν να πάρουν τον πιο εύκολο δρόμο, αγνοώντας τις επιταγές της επιστήμης, ακόμα και για τα σχολεία. Αλλά είναι λίγο άδικο να δούμε την περίπτωση των σχολείων χωρίς να δούμε την μεγαλύτερη εικόνα», είπε ο κ. Πρασσάς, μιλώντας στο Mega.

Όπως εξήγησε, «παρατηρούμε ότι η πρώτη στροφή του πανδημικού μαραθωνίου φαίνεται να οδεύει προς το τέλος. Ζήσαμε το καλοκαίρι ένα πολύ μεγάλο κύμα. Είδαμε ένα 40-50% του πληθυσμού να μολύνεται. Παρόλο αυτά έχουμε χαμηλή πίεση στο σύστημα υγείας, παρότι είχαμε παραπάνω θανάτους, που οφείλεται αποκλειστικά στο ότι υπάρχει προηγουμένη νόσηση».

Ο κ. Πρασσάς τόνισε ότι ο κίνδυνος να καταρρεύσει το ΕΣΥ μπορεί να είναι πολύ μικρότερος, ωστόσο, μεγάλος κίνδυνος είναι «οι χρόνιες επιπλοκές του ιού που ήρθε για να μείνει μόνιμα».

«Η ανοιχτή συμβίωση με τους ιούς έχει τεράστιο κόστος για όλους μας, ένα κόστος που το πληρώνουμε σε όρους υγείας. Ένα 10%-15% των καρκίνων οφείλεται σε ιικές λοιμώξεις. Ένα μεγάλο μέρος των αυτοάνοσων οφείλεται σε ιικές λοιμώξεις, από αυτούς τους ιούς που είναι ενδημική μαζί μας. Το κόστος που θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε σε όρους υγείας, ποιότητας ζωής και οικονομίας, θα είναι πάρα πολύ μεγάλο. Πόσο μεγαλύτερο; Δεν το ξέρουμε ακόμη, δεν το έχουμε ζυγίσει και επειδή δεν το έχουμε κάνει θα έπρεπε να επενδύσουμε σε υποδομές».

Επιστρέφοντας στο ζήτημα των σχολείων, ο κ. Πρασσάς τόνισε ότι «ξέραμε αν είχαμε επενδύσει στους εξαερισμούς, αν είχαμε τάξεις στις οποίες οι μεταδόσεις να είναι πολύ πολύ μικρότερες και υπάρχουν λύσεις που είναι οικονομικές. Δυστυχώς, όμως τα κράτη της Δύσης προσπαθούν να πάνε με το ευχολόγιο ότι δεν θα ζήσουν μεγάλα προβλήματα».

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

13ο Thessaloniki Pride:

Ελλάδα / 13ο Thessaloniki Pride: Η μεγαλύτερη γιορτή της βόρειας Ελλάδας για την αγάπη, τη συμπερίληψη και τα ανθρώπινα δικαιώματα επιστρέφει

Το 13ο Thessaloniki Pride θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 16 Ιουνίου και θα κορυφωθεί το Σάββατο 21 Ιουνίου 2025, με τη μεγάλη παρέλαση που θα ξεκινήσει από τον Λευκό Πύργο.
LIFO NEWSROOM
Δίκη Πέτρου Φιλιππίδη: «Γλυκός, δοτικός και ευαίσθητος», κατέθεσαν Χριστίνα Παππά και Φαίδρα Δούκα

Ελλάδα / Δίκη Πέτρου Φιλιππίδη: «Γλυκός, δοτικός και ευαίσθητος», κατέθεσαν Χριστίνα Παππά και Φαίδρα Δούκα

«Οι καταγγελίες μου φαίνονται λίγο εξωπραγματικές», ανέφερε η Χριστίνα Παππά - «Δεν τον έχω ικανό να διαπράξει αυτά που έχει κατηγορηθεί. Δεν το πιστεύω», είπε η Φαίδρα Δούκα
LIFO NEWSROOM