Δύο ακόμα νέοι άνθρωποι πέθαναν από τον ιό της γρίπης τύπου Α' στην Κέρκυρα ανεβάζοντας τον αριθμό των επιβεβαιωμένων νεκρών από τις αρχές του χρόνου.


Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας, μία γυναίκα περίπου 45 ετών, πέθανε από τον ιό της γρίπης τύπου Α' σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας όπου νοσηλευόταν στις αρχές της εβδομάδας, και ένας άνδρας 37 ετών πέθανε στο σπίτι του ενώ κοιμόταν. Όπως διαπιστώθηκε κατά νεκροψία - νεκροτομή, ο θάνατός του προκλήθηκε από τον ιό της γρίπης. 

 

Σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο του ΚΕΕΛΠΝΟ, από τις 21 έως 27 Ιανουαρίου πέθαναν ακόμη 12 άτομα και ο αριθμός των θυμάτων της γρίπης, έως τις 27 Ιανουαρίου, ανερχόταν στα 18. 

 

Αυξάνονται οι νεκροί από τη γρίπη - Δύο θάνατοι στην Κέρκυρα

 

Με δεδομένο ότι ο θάνατος της γυναίκας σημειώθηκε στις αρχές της εβδομάδας, δηλαδή στις 28 Ιανουαρίου ή αργότερα, οι νεκροί ανέρχονται πλέον σε τουλάχιστον 19 (καθώς άγνωστο παραμένει πότε δηλώθηκε ο θάνατος του 37χρονου). 

 

Δεκαπέντε από τους ασθενείς έχουν καταλήξει μετά από νοσηλεία σε ΜΕΘ και οι υπόλοιποι εκτός. Το εύρος ηλικιών των θυμάτων κυμαίνεται από 25 έως 90 έτη.


Στην συντριπτική πλειονότητά τους, τα άτομα αυτά ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου, για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη.


Πέρα από τα δύο τελευταία κρούσματα, έχουν καταγραφεί ακόμα 117 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 112 με νοσηλεία σε ΜΕΘ.

 

Μόνο το 18% όσων ασθένησαν είχαν εμβολιαστεί. 

 

Όπως αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ, από τις 21 έως τις 27 Ιανουαρίου οι επισκέψεις σε γιατρό για γριπώδη συνδρομή παρουσιάζουν περαιτέρω αύξηση, ιδιαίτερα στις ηλικιακές ομάδες 0-4 και 5-14 ετών, σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.


Σημειώνεται ότι η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα παραμένει σε αυξημένα επίπεδα και τονίζεται η σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη.


Από την πλευρά του ο διοικητής του νοσοκομείου Κέρκυρας, κάνει έκκληση σε κάθε πολίτη με συμπτώματα γρίπης, να απευθυνθεί σε κάποιο νοσοκομείο ή στα κατά τόπους κέντρα υγείας.