Αυτοκόλλητα Panini, το ψαράδικο της Playmobil, επιτραπέζιο Hero Quest

Αυτοκόλλητα Panini, το ψαράδικο της Playmobil, επιτραπέζιο Hero Quest Facebook Twitter
Το παιδικό δωμάτιο του Γιώργου Γραμματόπουλου στο σπίτι του στον Γέρακα είναι μια κιβωτός αναμνήσεων, έχει μία απίστευτη συλλογή από παλιά παιχνίδια από τις δεκαετίες '80 και '90 από ελληνικές εταιρίες παιχνιδιών...
0

Το παιδικό δωμάτιο του Γιώργου Γραμματόπουλου στο σπίτι του στον Γέρακα είναι μια κιβωτός αναμνήσεων, έχει μία απίστευτη συλλογή από παλιά παιχνίδια από τις δεκαετίες '80 και '90 από ελληνικές εταιρίες παιχνιδιών: Lyra, El Greco, Ανανιάδης, Γαβριηλίδης, Απέργης, εταιρίες που έκλεισαν την δεκαετία του '90 και μαζί τους έκλεισε και η εποχή του ποιοτικού, ελληνικού παιχνιδιού. Όταν ήταν πιτσιρικάς ο Γιώργος είχε αμέτρητα παιχνίδια και κάθε νέο που έβγαινε το έπαιρνε πρώτος από όλους – ο παππούς του είχε μαγαζί με παιχνίδια – αλλά στην εφηβεία του τα χάρισε όλα. Τη συλλογή που έχει τώρα την ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια. «Χάζευα στο ίντερνετ και είδα τυχαία μπροστά μου κάποια από τα παιχνίδια που έπαιζα μικρός. Δεν θυμόμουνα καν τι είχα, αλλά μόλις τα είδα τρελάθηκα. Άρχισα να μπαίνω σε διάφορα ελληνικά και ξένα site και έψαχνα για παιχνίδια του '80 και του '90. Είναι δύσκολο να τα βρεις όλα και σε καλή κατάσταση και, δυστυχώς, κοστίζουν, ειδικά αυτά που είναι απείραχτα στο κουτί τους», λέει ο Γιώργος και μας δείχνει περήφανα ένα επιτραπέζιο Hero Quest, κλειστό με την ζελατίνα του. «Αυτό είναι που το κάνει ακριβό και σπάνιο. Σκέψου, είναι του 1990. Είκοσι πέντε ολόκληρα χρόνια στο ράφι κάποιου μαγαζιού χωρίς να το πάρει κανείς. Αυτό το κάνει μαγευτικό».

Από τι εξαρτάται η τιμή του κάθε παιχνιδιού; «Από την προσφορά και την ζήτηση. Αυτά που είναι σε καλή κατάσταση τα ζητάνε πολλοί, αλλά υπάρχουν λίγα για αυτό και η τιμή ανεβαίνει. Και, βέβαια, όσο πιο παλιό το παιχνίδι, τόσο πιο σπάνιο και ακριβό είναι», λέει ο Γιώργος και εγώ παρατηρώ τα παιχνίδια που έχει στη συλλογή του και νιώθω ότι πάω ταξίδι στο χρόνο, όλα μου θυμίζουν κάτι. Οι μπουγελόφατσες τότε που ανέβαινα στις μύτες για να φτάνω τον νιπτήρα για να τις γεμίσω με νερό, το επιτραπέζιο «Κερδίστε Χάνοντας» που παίζαμε με τα ξαδέλφια μου τις Κυριακές και το «τρομακτικό» Ghost Castle που το παίζαμε στο σκοτάδι για να βλέπουμε την νεκροκεφαλή που φωσφόριζε. Οι κλασικοί ευχούληδες που κουβαλούσα στην κασετίνα μου στο σχολείο και ένας παλιός υπολογιστής -που αν και πιάνει ένα ολόκληρο γραφείο είναι laptop και κλείνει σε βαλιτσάκι για να μεταφέρεις. Μου θυμίζει τους υπολογιστές που είχαμε στο σχολείο. «Λειτουργεί κανονικά», μου λέει ο Γιώργος και όταν ανάβει το κουμπί ενθουσιάζομαι. Ο κλασικός ήχος του ανοίγματος ακούγεται, μία οθόνη με λειτουργικό DOS αναβοσβήνει μπροστά μας. «Φαντάσου αυτός ο υπολογιστής, όλο αυτό το μηχάνημα έχει μνήμη μόλις 100MB. Μου τον είχαν φέρει από την Γερμανία στα γενέθλια μου. Τώρα αυτοί είναι συλλεκτικοί και δύσκολα τους βρίσκεις».

Αυτοκόλλητα Panini, το ψαράδικο της Playmobil, επιτραπέζιο Hero Quest Facebook Twitter
Για την φωτογράφιση ο Γιώργος διαλέγει τα αγαπημένα του παιχνίδια ή αυτά που έχει αποκτήσει με πολύ κόπο...

H συλλογή παλιών παιχνιδιών είναι κάτι παραπάνω από χόμπι για τον Γιώργο που κάθεται με τις ώρες στο ίντερνετ για να βρει αυτό που θέλει. «Όταν το βρίσκω το αγοράζω χωρίς να χάσω χρόνο και ανυπομονώ να έρθει στα χέρια μου. Και τότε είναι που γίνομαι ξανά παιδί. Ίσως για αυτό μου αρέσει τόσο να ασχολούμαι μαζί τους. Όταν έρθει το παιχνίδι, το χαζεύω το φτιάχνω, το επεξεργάζομαι. Η ποιότητα των παλιών παιχνιδιών δεν έχει καμία σχέση με τα παιχνίδια που πουλάνε τώρα που σε ένα μήνα χαλάνε».

Για την φωτογράφιση ο Γιώργος διαλέγει τα αγαπημένα του παιχνίδια ή αυτά που έχει αποκτήσει με πολύ κόπο. Το θρυλικό σπαθί των Thundercats, το ψαραδικο της Playmobil - το 3551 - από τα καλύτερα κομμάτια της Playmobil και σπάνιο να βρεθεί με κουτί. «Το παιχνίδι που παιδεύτηκα πολύ να αποκτήσω είναι ένα τρένο της Playmobil. Το τρένο αυτό δεν ήρθε ποτέ στην Ελλάδα και είναι του 1981. Πολύ ακριβό και πολύ δύσκολο να βρεθεί. Έπεσε στα χέρια μου το κουτί του και ένα βαγόνι και ξεκίνησα να το αγοράζω κομμάτι-κομμάτι από διάφορες χώρες. Μου πήρε μήνες και αρκετά χρήματα και τελικά το συμπλήρωσα, αυτός ο κόπος μου δίνει πολύ χαρά. Ό,τι σε γυρνάει πίσω στις παιδικές σου αναμνήσεις πιστεύω ότι δεν κοστολογείται», λέει και κρατάει αμήχανα το σπαθί των Thundercats.

Μέσα από την αναζήτηση ο Γιώργος συνειδητοποίησε ότι οι συλλέκτες παλιών παιχνιδιών στην Ελλάδα είναι χιλιάδες. Τότε αποφάσισε να πάει την αγάπη του για τα παλιά παιχνίδια ένα βήμα παραπέρα. Μαζί με δύο φίλους του έφτιαξαν στην αρχή μία ομάδα στο facebook και τα τελευταία δύο χρόνια έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν μία ενεργή κοινότητα με παλιούς συλλέκτες αλλά και νέους που συνεχώς αυξάνονται. Τα μέλη της ομάδας έχουν την δυνατότητα να συζητάνε για τα παιχνίδια, να ανταλλάσσουν πληροφορίες για αυτά που ψάχνουν και το αποκορύφωμα της προσπάθειάς τους ήρθε τον Ιανουάριο 2015 - όταν με δική τους πρωτοβουλία οργάνωσαν την πρώτη έκθεση Vintage Toys στην Ελλάδα. Η έκθεση είχε μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό. Αυτές τις μέρες οι συλλέκτες επιστρέφουν στην Τεχνόπολή στο Γκάζι. Η έκθεση Vintage Toys, αυτή τη φορά θα είναι τριήμερη, μεγαλύτερη, με περισσότερους εκθέτες και περισσότερες εκπλήξεις και ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τους συλλέκτες από κοντά και να ξαναδεί τα παιχνίδια με τα οποία μεγάλωσε. Από άλμπουμ με αυτοκόλλητα Panini, μέχρι και pedal cars. Θα γίνουν διαγωνισμοί με κονσόλες, θα στηθούν μακέτες από ομάδες Playmobil, Lego και Subbuteo, μέχρι και colsplay ηρώων από παλιά παιχνίδια.

Αυτοκόλλητα Panini, το ψαράδικο της Playmobil, επιτραπέζιο Hero Quest Facebook Twitter
Άρχισα να μπαίνω σε διάφορα ελληνικά και ξένα site και έψαχνα για παιχνίδια του '80 και του '90. Είναι δύσκολο να τα βρεις όλα και σε καλή κατάσταση και, δυστυχώς, κοστίζουν, ειδικά αυτά που είναι απείραχτα στο κουτί τους», λέει ο Γιώργος και μας δείχνει περήφανα ένα επιτραπέζιο Hero Quest, κλειστό με την ζελατίνα του...

Αυτοκόλλητα Panini, το ψαράδικο της Playmobil, επιτραπέζιο Hero Quest Facebook Twitter

Αυτοκόλλητα Panini, το ψαράδικο της Playmobil, επιτραπέζιο Hero Quest Facebook Twitter

Αυτοκόλλητα Panini, το ψαράδικο της Playmobil, επιτραπέζιο Hero Quest Facebook Twitter

Info:

Η VINTAGE TOYS 2016, Έκθεση - Bazaar παλαιών & συλλεκτικών παιχνιδιών, θα πραγματοποιηθεί στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Πειραιώς 100, 1-3 Απριλίου, ώρα προσέλευσης: 10:00 - 23:00, είσοδος 2€ (δωρεάν τα παιδιά έως 12 ετών).

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ