ΕΠΙΘΕΣΗ ΙΡΑΝ ΣΕ ΙΣΡΑΗΛ

Άρση μέτρων: Τι αλλάζει από 1η Μαΐου και 1η Ιουνίου για μάσκες, τεστ και πιστοποιητικά

Άρση μέτρων: Τι αλλάζει από 1η Μαΐου και 1η Ιουνίου για μάσκες, τεστ και πιστοποιητικά Facebook Twitter
0

Σε δύο φάσεις θα γίνει η άρση των μέτρων που παραμένουν σε ισχύ για τον κορωνοϊό, καθώς σταδιακά γίνεται η επιστροφή στην κανονικότητα, έπειτα από δύο χρόνια περιορισμών λόγω της πανδημίας. 

Η χαλάρωση των μέτρων θα γίνει σε δύο στάδια, από την 1η Μαΐου και την 1η Ιουνίου, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. 

Επίσης από αύριο (15/4), αναστέλλεται το πρόστιμο των 100 ευρώ για τους ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60 ετών, κάτι για το οποίο έχει ήδη υπογραφεί η υπουργική απόφαση. 

Όσο για το Πάσχα, θα εορταστεί με τα υπάρχοντα μέτρα. Αν και οι θρησκευτικές εκδηλώσεις θα γίνουν παρουσία πιστών, υπάρχει σύσταση για τη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει συνωστισμός. 

Τι αλλάζει από την 1η Μαΐου 

Από την 1η Μαΐου έως τις 31 Αυγούστου αίρεται η χρήση του πιστοποιητικού εμβολιασμού και νόσησης για την πρόσβαση σε όλους τους χώρους, κλειστούς και ανοιχτούς. Κάτι που σημαίνει ότι δεν θα χρειάζεται η διενέργεια τεστ για τις περιπτώσεις για τις οποίες υπήρχε αυτή η υποχρέωση. Το συγκεκριμένο μέτρο θα επανεξεταστεί την 1η Σεπτεμβρίου.

Επίσης, το επόμενο χρονικό διάστημα θα εξεταστεί και η άρση επίδειξης του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού για την είσοδο στη χώρα, κάτι για το οποίο θα υπάρξουν νεότερες ανακοινώσεις.

Παράλληλα, από την 1η Μαΐου καταργούνται τα τακτικά self test στα σχολεία. Η επιστροφή στα θρανία μετά τις διακοπές του Πάσχα θα γίνει χωρίς τη διενέργεια self test. Ο κ. Πλεύρης προανήγγειλε ότι θα δοθούν διευκρινίσεις για πρωτόκολλο σε ό,τι αφορά την επαφή με κρούσμα. 

Επιπλέον, από την 1η Μαΐου θα χρειάζεται ένα rapid test την εβδομάδα για την πρόσβαση των ανεμβολίαστων στους χώρους εργασίας. 

Τέλος, από 1η Μαΐου ως τις 31 Αυγούστου επανέρχεται η λειτουργία όλων των χώρων στο 100% και αίρεται κάθε μετρικός περιορισμός.

Τι αλλάζει την 1η Ιουνίου

Η υποχρεωτικότητα της χρήσης μάσκας στους εσωτερικούς χώρους καταργείται από την 1η Ιουνίου. 

Θα υπάρχουν εξαιρέσεις, οι οποίες θα διευκρινιστούν σε επόμενες κοινές υπουργικές αποφάσεις, σημείωσε ο κ. Πλεύρης. Πιθανή θεωρείται η διατήρηση της χρήσης μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς. 

Όλα τα μέτρα θα επανεξεταστούν την 1η Σεπτεμβρίου, ανάλογα με την εικόνα της πανδημίας, επεσήμανε στις ανακοινώσεις του ο υπουργός Υγείας. 


Υπενθυμίζεται ότι χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 11.061 νέα κρούσματα κορωνοϊού και 65 θανάτους μέσα σε 24 ώρες. Το Rt για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 0,85. Ο αριθμός των νέων πιθανών επαναλοιμώξεων είναι 232 και 345 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ενώ στα νοσοκομεία όλης της χώρας έγιναν 309 νέες εισαγωγές. 

Ελλάδα
0

ΕΠΙΘΕΣΗ ΙΡΑΝ ΣΕ ΙΣΡΑΗΛ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ