ΑΠΘ: Βίαια επεισόδια μεταξύ φοιτητών και καθηγητών - Καταγγελίες για ξυλοδαρμό

ΑΠΘ: Βίαια επεισόδια μεταξύ φοιτητών και καθηγητών - Καταγγελίες για ξυλοδαρμό Facebook Twitter
EUROKINISSI
7

Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν νωρίτερα μεταξύ φοιτητών και καθηγητών στα γραφεία της Πρυτανείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Με ανακοίνωσή του ΑΠΘ καταγγέλλει πως ομάδα φοιτητών «εισέβαλε βίαια στα γραφεία της Πρυτανείας του ΑΠΘ, προπηλακίζοντας - φωνάζοντας συνθήματα, βρίζοντας, απειλώντας - και ασκώντας σωματική βία σε φύλακες, εργαζομένους, παρευρισκόμενους Καθηγητές, στον Πρύτανη και τους Αντιπρυτάνεις».

«Αυτή τη φορά ασκήθηκε έντονη σωματική βία κατά παρευρισκόμενου Καθηγητή. Συγκεκριμένα, του αφαίρεσαν το κινητό για να σβήσουν οποιαδήποτε καταγραφή γεγονότων, τον γρονθοκόπησαν και τον εξώθησαν βίαια προς παρακείμενο ανοιχτό παράθυρο, με κίνδυνο να πέσει από τον 7ο όροφο. Ευτυχώς δεν θρηνήσαμε θύματα», σημειώνουν οι υπεύθυνοι του ΑΠΘ. .

Βία σε βάρος φοιτητή καταγγέλλουν οι σύλλογοι

Από την πλευρά τους, οι φοιτητές καταγγέλλουν σοβαρό περιστατικό άσκησης βίας από καθηγητή σε φοιτητή. Όπως καταγγέλλουν οι φοιτητικοί σύλλογοι Φιλολογίας, Νομικής, Φιλοσοφίας/Παιδαγωγικής, πληροφορήθηκαν σήμερα πως την Κυριακή η Σύγκλητος συνήλθε «στα κρυφά», προκειμένου οι πρυτανικές αρχές να αποφύγουν ενδεχόμενο νέας παρέμβασης φοιτητών στη συνεδρίαση, όπως συνέβη την περασμένη εβδομάδα.

Αφού μετέβησαν στην Πρυτανεία, ζητώντας να μάθουν λεπτομέρειες και τον προγραμματισμό της επόμενης Συγκλήτου, επιμένοντας στο βασικό τους αίτημα να πραγματοποιούνται ανοιχτά οι Σύγκλητοι, ώστε «να σταματήσει εδώ και τώρα το κλίμα αυταρχικοποίησης των Πρυτανικών Αρχών, οι φοιτητές καταγγέλλουν ότι συνάντησαν όχι μόνο «μπράβους» αλλά και έναν καθηγητή/συγκλητικό που γρονθοκόπησε φοιτητή.

Η πλήρης ανακοίνωση του ΑΠΘ:

«Σε συνέχεια παρόμοιων επεισοδίων της περασμένης εβδομάδας, σήμερα Τρίτη 4 Ιουνίου, ομάδα τριάντα περίπου φοιτητών εισέβαλε βίαια στα γραφεία της Πρυτανείας του ΑΠΘ, προπηλακίζοντας -φωνάζοντας συνθήματα, βρίζοντας, απειλώντας- και ασκώντας σωματική βία σε φύλακες, εργαζομένους, παρευρισκόμενους Καθηγητές, στον Πρύτανη και τους Αντιπρυτάνεις. Τηλεοπτικό συνεργείο που έτυχε να βρίσκεται στον χώρο για άλλον σκοπό, αναγκάστηκε διά της βίας να σβήσει οποιαδήποτε καταγραφή.

»Αυτή τη φορά ασκήθηκε έντονη σωματική βία κατά παρευρισκόμενου Καθηγητή. Συγκεκριμένα, του αφαίρεσαν το κινητό για να σβήσουν οποιαδήποτε καταγραφή γεγονότων, τον γρονθοκόπησαν και τον εξώθησαν βίαια προς παρακείμενο ανοιχτό παράθυρο, με κίνδυνο να πέσει από τον 7ο όροφο. Ευτυχώς δεν θρηνήσαμε θύματα.

»Το κύριο αίτημα της ομάδας αυτής είναι να παρίσταται στις συνεδριάσεις της Συγκλήτου, αξίωση καταφανώς παράνομη. Τέτοιες αντιδημοκρατικές συμπεριφορές τραμπούκων δεν έχουν καμιά θέση στις συνεδριάσεις ενός δημοκρατικού οργάνου, όπως η Σύγκλητος.

»Η Σύγκλητος είναι ένα αντιπροσωπευτικό σώμα διοίκησης, το οποίο δεν νομιμοποιείται, με βάση τη νομοθεσία, να συνεδριάζει με την παρουσία τρίτων στην αίθουσα. Η Σύγκλητος του ΑΠΘ επανειλημμένα έχει δηλώσει ότι δέχεται εκπροσώπους φοιτητών, αλλά όχι ομάδες που προσπαθούν να επιβάλουν την άποψή τους με τη βία. Οι αποφάσεις της για το θέμα αυτό έχουν γνωστοποιηθεί δημόσια από τις 8/10/2014 και παραμένουν και σήμερα ενεργές (βλ. σχετική ανακοίνωση παρακάτω που υπάρχει από τότε και στην ιστοσελίδα: https://www.auth.gr/news/anouncements/17668 ).

»Οι Πρυτανικές Αρχές ενημέρωσαν το Υπουργείο, την Εισαγγελία και την Αστυνομία για τα γεγονότα.

Καλούμε όλα τα μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας, Καθηγητές, εργαζομένους και φοιτητές, να καταδικάσουν τέτοιες ενέργειες και να απομονώσουν αυτή τη μειοψηφική ομάδα».

Οι φοιτητές ζητούν την παραίτηση της Πρυτανείας


«Η συγκεκριμένη πρυτανεία του Μήτκα όχι μόνο μπορεί να συνεδριάζει μόνο κρυφά και είναι πλήρως απονομιμοποιημένη αλλά πλέον μπορεί να υπάρχει μόνο χτυπώντας και τρομοκρατώντας. Ο πρύτανης κλείνει τα μάτια στο προηγηθέν συμβάν, απαξιώνει τις αποφάσεις των φοιτητικών συλλόγων και αποκαλεί τους φοιτητές φασίστες», καταγγέλλουν φοιτητικοί σύλλογοι. 


Οι φοιτητές ζητούν την παραίτηση της πρυτανείας, τη μη εφαρμογή του ψηφισμένου πολυνομοσχεδίου, την απομάκρυνση του προσωπικού φύλαξης που ενεπλάκη στα επεισόδια, ανοιχτές διαδικασίες συγκλήτου και δικαίωμα παρέμβασης των φοιτητών σε αυτές. Στη δημοσιότητα διέρρευσε και βίντεο από τα επεισόδια. 

 
Ελλάδα
7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

7 σχόλια
Αληθεια τα υπολοιπα δευτερολεπτα που είναι; κυριως αυτα που προηγουνται.3 δευτερολεπτα βιντεο ολως τυχαιως βιντεοσκοπιζαν τον καθηγητη να βαραει...περιεργο μονταζ και δυστυχως οι φοιτητες που πανε σε συμβουλια είναι συνηθως (99% των περιπτωσεων) οι βιαιοι.Κανεις δεν βιντεοσκοπει 3 δευτερολεπτα, για την σαφη κατανοηση της καταστασης και το πως οδηγηθηκε σε αυτα τα 3 δευτερολεπτα κανεις δεν αναρωτιεται;
Αφού κάνουν καταγγελίες και κατηγορούν για ξυλοκόπημα οι εκάστοτε "φοιτητές" ας προτείνουν την ελεύθερη πρόσβαση αστυνομίας στα πανεπιστήμια...Α εκεί κοκοκο?
Λεπτομέρειες...σημασία για κάποιους είναι να προστατευθεί το πανεπιστημιακό άσυλο που τόσο πολύ έχει συμβάλλει, όπως όλοι βλέπουμε πολύ τακτικά, στη διαφύλαξη της ασφάλειας και λειτουργίας του πανεπιστημίου και της ελεύθερης διακίνησης ιδεών.........
Η κατάσταση σε κάποια πανεπιστήμια έχει ξεφύγει. Αναρωτιέμαι αν αυτοί οι ίδιοι φοιτητές θα σκέφτονταν να κάνουν τα ίδια σε οποιοδήποτε ξένο πανεπιστήμιο (είτε ως προπτυχιακοί είτε ως μεταπτυχιακοί/διδακτορικοί)...
Έχει χαθεί τελείως η μπάλα στα Πανεπιστήμια. Τέτοια γεγονότα μόνο θλίψη και απαξίωση προκαλούν και βέβαια σπρώχνουν όσους έχουν τη δυνατότητα να σπουδάσουν στο εξωτερικό. Κρίμα για τη κατάντια αλλά δε μου προξενεί καμία εντύπωση αυτή η κατάληξη.