Ανήσυχοι οι δήμαρχοι για τους μετανάστες στο Τάε Κβον Ντο: Δεν θα γίνουμε Ειδομένη

Ανήσυχοι οι δήμαρχοι για τους μετανάστες στο Τάε Κβον Ντο: Δεν θα γίνουμε Ειδομένη Facebook Twitter
1

Επεισόδια μεταξύ μεταναστών που φιλοξενούνται στο κλειστό γήπεδο του ταε κβο ντο του Παλαιού Φαλήρου, σημειώθηκαν αργά χθες το βράδυ, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά τρία άτομα, τα οποία διακομίστηκαν με ασθενοφόρο σε νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους.


Παράλληλα, στο κλειστό γήπεδο του Π.Φαλήρου μπήκε και μια διμοιρία των ΜΑΤ, που βρισκόταν στην περιοχή, αλλά δεν χρειάστηκε να επέμβει. To κλίμα που δημιουργείται στο κλειστό γήπεδο είναι εκρηκτικό και το γεγονός πως χθες αποκαλύφθηκε πως η κυβέρνηση δεν έχει εκπονήσει κάποιο σχέδιο για την επόμενη μέρα, προκαλεί ανησυχία στους δημάρχους.

Την έντονη ανησυχία του, για την εξέλιξη στο μεταναστευτικό μετά το κλείσιμο των συνόρων από την ΠΓΔΜ για τους μη πρόσφυγες και την επιστροφή στην Αθήνα από την Ειδομένη χιλιάδων εγκλωβισμένων μεταναστών, επανέλαβε χθες και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας.


Όπως είπε, «οι περισσότεροι από τους μετανάστες που μεταφέρθηκαν από την Ειδομένη στο Ελληνικό και το ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ, τα εγκατέλειψαν. Δεν θα επιτρέψουμε τόνισε, να επαναληφθούν παλαιότερα φαινόμενα, όπως της πλατείας Βικτωρίας γεμάτη σκηνές». Ο Γιώργος Καμίνης επισήμανε ότι το τελευταίο διάστημα έχουν μειωθεί σε μεγάλο βαθμό οι μεταναστευτικές - προσφυγικές ροές από την Τουρκία, αποδίδοντάς το και στη συμφωνία της Άγκυρας με την ΕΕ.


Από την «Ανοιχτή Πόλη» η επικεφαλής της Ελθήνα Αγγελοπούλου, ζήτησε να αναζητηθούν και άλλοι χώροι και να δημιουργηθούν σ' αυτούς κι άλλες δομές προσωρινής φιλοξενίας μεταναστών όπως του «Ελαιώνα».


Ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» Νίκος Σοφιανός, κατήγγειλε την κυβέρνηση για παντελή έλλειψη σχεδίου και ότι με τη συμφωνία που έχει υπογράψει με την ΕΕ, « οδηγεί σε εγκλωβισμό χιλιάδων ανθρώπων στην Ελλάδα, πολύ παραπάνω από τις 50.000 που λέγεται». Επίσης, δήλωσε αντίθετος με τη λειτουργίας Hot Spot, στα νησιά. Όπως είπε, αυτό που κάνουν «στην ουσία, νομιμοποιούν το δουλεμπόριο, αφού και οι δουλέμποροι φέρνουν όλο αυτόν τον κόσμο σε αυτά τα 5 σημεία για να γίνει η διαλογή» Αναρωτήθηκε δε γιατί η κυβέρνηση μεταφέρει πάλι στην Αθήνα από την Ειδομένη τους μετανάστες «και δεν πάνε π.χ. στη Θεσσαλονίκη;» Ο επικεφαλής της παράταξης «Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας» Πέτρος Κωνσταντίνου, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί το προσφυγικό για να αποπροσανατολισμό από την εφαρμογή του νέου Μνημονίου. Επίσης, κατήγγειλε ότι οι «ταυτοποιήσεις» γίνονταν με το «μάτι» και με «ακραίες ρατσιστικές μεθόδους».

Έντονη είναι και η αντίδραση των δημάρχων τεσσάρων περιοχών της Αττικής για το ενδεχόμενο δημιουργίας καταυλισμού στο πρώην αεροδρομίου Ελληνικού.

 

Με ανοιχτή επιστολή τους προς τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, οι δήμαρχοι Αλίμου, Γλυφάδας, Ελληνικού-Αργυρούπολης και Φαλήρου υπογραμμίζουν «δεν θα γίνουμε Ειδομένη»

Αναλυτικά η επιστολή:

Με ιδιαίτερο προβληματισμό και ανησυχία παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες την ολοένα αυξανόμενη μεταφορά παράνομων μεταναστών στη Νότια Αθήνα, στα γήπεδα Χόκεϊ του Ελληνικού και Ταε Κβο Ντο του Π. Φαλήρου.

Η ανθρωπιστική διάσταση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος είναι εξαιρετικά σημαντική και κανείς δεν μπορεί να την παραβλέψει. Η Πολιτεία, ωστόσο, αντιμετωπίζει ένα μείζονος σημασίας θέμα όπως αυτό, χωρίς έστω τη στοιχειώδη προετοιμασία και οργάνωση και αφήνοντας στο σκοτάδι τις τοπικές κοινωνίες και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Αυτό που ξεκίνησε πριν από 3 μήνες με την προσωρινή φιλοξενία προσφύγων από εμπόλεμες περιοχές, έχει τώρα μετατραπεί σε μόνιμη δομή ανοιχτής φιλοξενίας, όχι για πρόσφυγες πολέμου αλλά για παράνομους μετανάστες.

Τον περασμένο Σεπτέμβρη μας είχατε δεσμευτεί προσωπικά ότι τέλη Οκτωβρίου θα είχε κλείσει η προσωρινή δομή στο Ελληνικό, δέσμευση που δυστυχώς δεν τηρήσατε. Αντί γι΄αυτό, μαθαίνουμε ότι υπάρχει σχέδιο εγκατάστασης χιλιάδων μεταναστών στο πρώην Αεροδρόμιο σε ερειπωμένα κτίρια και αντίσκηνα.

Δηλώνουμε κατηγορηματικά αντίθετοι. Δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπεί ο χώρος του πρώην αεροδρομίου σε «αποθήκη ψυχών» αφού δεν πληροί καμία απολύτως προϋπόθεση φιλοξενίας. Δεν θα επιτρέψουμε το πρώην αεροδρόμιο να μετατραπεί σε χώρο διαμονής οικονομικών μεταναστών – και όχι Σύρων προσφύγων – στους οποίους δεν επετράπη η είσοδος στα Σκόπια και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Για όλα τα παραπάνω, καλούμε τις τοπικές μας κοινωνίες σε επαγρύπνηση.

Σας ζητάμε, κύριε Υπουργέ, να απαντήσετε επισήμως, άμεσα και εμπεριστατωμένα, στα ακόλουθα κρίσιμα ερωτήματα:

1. Ποιος εγγυάται την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής; Είναι επισήμως γνωστό πλέον ότι ανάμεσα στις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές που διέρχονται ή καταλήγουν στη χώρα μας βρίσκονται και εξτρεμιστικά στοιχεία.

2. Πώς θα διασφαλίσετε τη δημόσια υγιεινή, όταν ξαφνικά χιλιάδες άνθρωποι μεταφέρονται σε ένα χώρο που δεν πληροί σχεδόν καμία προδιαγραφή για το σκοπό αυτό;

3. Ως τι θα λειτουργήσουν προσωρινά οι εγκαταστάσεις του πρώην Αεροδρομίου; Κέντρο υποδοχής; Κέντρο φιλοξενίας; Κέντρο διαμετακίνησης; Και το κυριότερο: Θα είναι μια ανοιχτή ή κλειστή εγκατάσταση;

4. Για πόσο διάστημα σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε το Ελληνικό για το σκοπό αυτό;

5. Ποιος θα αναλάβει τη σίτιση και το κόστος φιλοξενίας των ανθρώπων αυτών;

6. Ποιος και με ποιο τρόπο θα κάνει την καταγραφή των αλλοδαπών;

7. Πώς και πότε θα πραγματοποιηθεί ο διαχωρισμός των προσφύγων από τους μετανάστες;

Κύριε Υπουργέ,

Είναι ώρα ευθύνης για όλους. Όλοι οφείλουμε να αντιληφθούμε ότι ήδη η Νότια Αθήνα και οι δήμοι μας 3 μήνες τώρα έπραξαν το καθήκον τους ανθρωπιστικά όπως όφειλαν.

Η κυβέρνηση πρέπει να δείξει την απαιτούμενη σοβαρότητα και υπευθυνότητα για ένα ζήτημα τέτοιων διαστάσεων. Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για τις εξελίξεις και τον βαθύ προβληματισμό μας. Αναμένουμε άμεση συνάντηση μαζί σας και αναλυτική επίσημη ενημέρωση.

ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ

ΑΛΙΜΟΥ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΝΔΥΛΗΣ

ΓΛΥΦΑΔΑΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ-ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΤΟΣ

ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια
Το θέμα των δημάρχων αν διάβασες, δεν είναι να τους διώξουν αρκεί να μην τους βλέπουμε, ρωτάνε καθαρά εάν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο της κυβέρνησης για την καλύτερη διαβίωσής του. Μένω απέναντι απο το ταε κβο ντο και όντως η κατάσταση μεταξύ τους χειροτερεύει.Δεν είναι θέμα ζαχαρένιας.

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ