Υπεγράφη η συμφωνία για τα Rafale- Πότε θα φτάσουν τα πρώτα

Υπεγράφη η συμφωνία για τα Rafale- Πότε θα φτάσουν τα πρώτα Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος και η Γαλλίδα ομόλογός του, Φλοράνς Παρλί, υπέγραψαν τη σύμβαση για την προμήθεια των 18 γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale.

Το συνολικό κόστος των 18 αεροσκαφών ανέρχεται σε 1,92 δισεκατομμύρια ευρώ, χωρίς κρατήσεις. Από αυτά, τα έξι είναι καινούρια και τα 12 μεταχειρισμένα.

Το κόστος για τον εξοπλισμό των αεροσκαφών (τηλεκατευθυνόμενα βλήματα Meteor) καθώς και τις απαραίτητες αναβαθμίσεις των υπαρχόντων βλημάτων (τύπου Mica, Scalp και Ecoxet) ανέρχεται σε 400 εκατ. ευρώ χωρίς τις κρατήσεις.

Εντός του πρώτου δεκαημέρου του Φεβρουαρίου θα προσγειωθούν στην Τανάγρα τα πρώτα γαλλικά Rafale, για συνεκπαίδευση με αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ. Επίσης, πιλότοι και τεχνικοί της Πολεμικής Αεροπορίας θα ταξιδέψουν στη Γαλλία, για να εκπαιδευτούν.

Η παραλαβή των πρώτων έξι μεταχειρισμένων μαχητικών θα ξεκινήσει τον Ιούλιο του 2021 με ρυθμό ένα ανά μήνα. Τα έξι καινούργια μαχητικά θα παραληφθούν την άνοιξη του 2022, ενώ τα τελευταία έξι μεταχειρισμένα αναμένεται να παραδοθούν αρχές του 2023.

Η αγορά αυτή αντανακλά «το δόγμα της εθνικής μας στρατηγικής σύμφωνα με τo οποίo η άμυνα μας είναι ένας "δίδυμος" πυλώνας της εξωτερικής μας πολιτικής», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τη Φλοράνς Παρλί.

«Αποτελεί ένδειξη της ανάγκης άμεσης και πιο στενής στρατιωτικής συνεργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο στη Μεσόγειο. Στη "mare nostrum" , όπως την αποκαλεί εύστοχα ο πρόεδρος Μακρόν, εφόσον εκεί συναντώνται τα ζωτικά συμφέροντα όλων των χωρών της ΕΕ», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Η συμφωνία θα συμβάλλει στην περαιτέρω ενίσχυση «της μαχητικής ικανότητας και της αποτρεπτικής ισχύος της Πολεμικής Αεροπορίας και των Ενόπλων Δυνάμεων, βασική αποστολή των οποίων είναι η υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδος μας», δήλωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος μετά την υπογραφή της σύμβασης.

«Τα προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα (αισθητήρες ραντάρ, συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου κλπ), σε συνδυασμό με τα στρατηγικού χαρακτήρα όπλα τους, τα καθιστούν σημαντικό παράγοντα αεροπορικής υπεροχής», συμπλήρωσε ο υπουργός αναφερόμενος στα Rafale.

Η Φλοράνς Παρλί δήλωσε ότι η Γαλλία «θα διαβιβάσει σύντομα προτάσεις στην Ελλάδα για να ανανεώσει τον στόλο του Πολεμικού της Ναυτικού». Σημείωσε ότι η προμήθεια των Rafale λειτουργεί ως πολλαπλασιαστής αποτρεπτικής ικανότητας για την ελληνική Πολεμική Αεροπορία, ενώ προανήγγειλε τη συμμετοχή της Γαλλίας στην άσκηση «Σκύρος» καθώς και στην άσκηση «Ηνίοχος» τον Απρίλιο, με 8 αεροσκάφη Rafale.

Ακόμη, η Φλοράνς Παρλί δήλωσε ότι το γαλλικό αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκολ, στο πλαίσιο της αποστολής του στα τέλη Φεβρουαρίου, θα πλεύσει στην Ανατολική Μεσόγειο συνοδευόμενο από φρεγάτα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ