Lockdown: Δύσκολη εξίσωση το άνοιγμα- Τα σχέδια για τα επόμενα βήματα

Lockdown: Δύσκολη εξίσωση το άνοιγμα- Τα σχέδια για τα επόμενα βήματα Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Σε σπαζοκεφαλιά εξελίσσεται η άρση του lockdown στη χώρα μας καθώς από τη μία πλευρά οι ειδικοί είναι ιδιαίτερα διστακτικοί ως προς το άνοιγμα της οικονομίας και από την άλλη άνθρωποι της αγοράς κάνουν λόγο για οικονομική ασφυξία.

Μέχρι στιγμής, η μόνη βέβαιη εξαίρεση στο lockdown είναι η λειτουργία από Δευτέρα των καταστημάτων εποχικών ειδών. Όποιες άλλες αποφάσεις θα κριθούν από τους επιδημιολογικούς δείκτες, και το τελικό σχέδιο της κυβέρνησης για τις γιορτές των Χριστουγέννων θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα. Σημειώνεται ότι ισχύει η παράταση απαγόρευσης στη μετακίνηση από νομό σε νομό.

Την Δευτέρα ανοίγουν 110 καταστήματα που πωλούν χριστουγεννιάτικα είδη ενώ «ξεκλειδώνει» η πώληση εποχικών ειδών στα σούπερ μάρκετ. Όπως ανακοίνωσε, ο γενικός γραμματέας Eμπορίου Παναγιώτης Σταμπουλίδης για μετάβαση σε καταστήματα εποχικών ειδών θα στέλνουμε SMS με το νούμερο 2 στο 13033. 

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, επίσης ανακοίνωσε δύο νέα μέτρα σύμφωνα με τα οποία δεν θα μπορούν να περνούν τα χερσαία σύνορα όσοι επιδεικνύουν θετικό τεστ, ενώ δεν θα επιτρέπονται οι επισκέψεις στο Άγιο Όρος. Και τα δύο μέτρα έχουν άμεση ισχύ από τις 7 Δεκεμβρίου.

Τα επόμενα βήματα

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, αν δεν παρατηρηθούν μεγάλες αλλαγές στα επιδημιολογικά νούμερα, η κυβέρνηση εξετάζει ότι μικρά εμπορικά καταστήματα, βιβλιοπωλεία, ανθοπωλεία, αλλά και καταστήματα παιχνιδιών, θα μπορέσουν να ανοίξουν πιθανότατα μετά τις 14 Δεκεμβρίου.

Αναπάντητο ερώτημα παραμένει το τι θα γίνει με τα κομμωτήρια και το λιανεμπόριο στο σύνολό του, καθώς οι απαιτήσεις της αγοράς αυξάνονται, ωστόσο οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ένα τέτοιο άνοιγμα θα φέρει μεγαλύτερη κινητικότητα των πολιτών και άρα περισσότερους κινδύνους διασποράς, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο Καθηγητής κ. Βατόπουλος στο Open.

Σε κάθε περίπτωση ειλημμένη απόφαση θεωρείται ότι σχολεία να παραμείνουν κλειστά μέχρι το νέο έτος αλλά και ο κλάδος της εστίασης. Το επικρατέστερο σενάριο θέλει το άνοιγμα να τοποθετείται μετά την εορταστική περίοδο, δηλαδή με το νέο έτος.

Χριστούγεννα στο σπίτι

Όπως όλα δείχνουν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά οι πολίτες θα τα γιορτάσουν σε στενό κύκλο και χωρίς να μετακινήσεις εκτός του νομού που κατοικούμε.

«Φαίνεται πάρα πολύ δύσκολο να επιτραπούν οι μετακινήσεις μεταξύ νομών κατά τη διάρκεια των εορτών με βάση το υψηλό ιικό φορτίο αλλά και το ότι μια τέτοια απόφαση μπορεί να δημιουργήσει χαλάρωση» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Εάν τα πράγματα πάνε καλά, ίσως να λειτουργήσουν πριν από τις γιορτές και οι καφετέριες με χρήση των εξωτερικών τους χώρων και αυστηρή τήρηση των αποστάσεων. 

Ανακοινώσεις Μητσοτάκη μόνο σε μία περίπτωση


Σύμφωνα με πληροφορίες, οι όποιες ανακοινώσεις θα γίνονται είτε από τον αρμόδιο υφυπουργό, Νίκο Χαρδαλιά, είτε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Ενδεχομένως, ο πρωθυπουργός να παρέμβει με κάποιο τρόπο στις γιορτές αλλά αυτός δεν θα είναι με «διάγγελμα». Μοναδική περίπτωση λένε πηγές να απευθυνθεί στον ελληνικό λαό μέσω διαγγέλματος είναι να έχει ξεκάθαρα επιδημιολογικά δεδομένα και πλήρη οδικό χάρτη για το άνοιγμα της οικονομίας μέχρι και την έλευση του εμβολίου στη χώρα μας.

Ενδεικτικό είναι ότι ο καθηγητής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, εξήγησε χτες ότι τα ενεργά κρούσματα παραμένουν ακόμη εξαιρετικά υψηλά, παρότι καταγράφεται μείωση των νέων κρουσμάτων 15-20% στην Αθήνα και 20-22% στην Θεσσαλονίκη, ενώ το ιικό φορτίο στη Β. Ελλάδα παραμένει βαρύ.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ