Lockdown στην Ελλάδα: Το take away δεν είναι λόγος μετακίνησης - Οι περιορισμοί στη σωματική άσκηση

Lockdown στην Ελλάδα: Το take away δεν είναι λόγος μετακίνησης - Οι περιορισμοί στη σωματική άσκηση Facebook Twitter
EUROKINISSI/GETTY IMAGES
0

Για δραματική αύξηση κρουσμάτων κατά 20% μέσα σε μόλις πέντε ημέρες έκανε λόγο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, που εξήγησε αναλυτικά τους περιορισμούς και τις εξαιρέσεις του νέου, καθολικού lockdown στην Ελλάδα. 

Η μετακίνηση θα επιτρέπεται πλέον μόνο με SMS στο 13033 ή με την συμπλήρωση της φόρμας κατ' εξαίρεση μετακίνησης. Για όσους εργάζονται θα απαιτείται βεβαίωση εργοδότη, για την μεταφορά μαθητών βεβαίωση από τον διευθυντή του σχολείου ενώ οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίας θα υπογράφουν οι ίδιοι τις απαραίτητες βεβαιώσεις που τους αφορούν (βλ. αναλυτικά τους κωδικούς για τα SMS παρακάτω). 

Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις που έδωσε σήμερα ο κ. Χαρδαλιάς, η σωματική άσκηση θα επιτρέπεται μόνο σε εξωτερικό χώρο, όπως και η κίνηση με ζώο - ατομικά ή ανά δύο άτομα εντός του δήμου κατοικίας.

Η παράδοση φαγητού κατ' οίκον επιτρέπεται. Όσο για την παραλαβή πακέτου από καταστήματα εστίασης, το take away επιτρέπεται αλλά δεν μπορεί να αποτελεί τον αποκλειστικό λόγο για κάποια μετακίνηση πολιτών, όπως είπε ο υφυπουργός που έκανε έκκληση οι μετακινήσεις να είναι λελογισμένες και μόνο οι απαραίτητες. 


Κατά τις βραδινές ώρες θα γίνονται εντατικοί έλεγχοι και οι λόγοι που δικαιολογούν μετακίνηση είναι μόνο λόγοι εργασίας, υγείας ή ατομικής κίνησης με κατοικίδιο γύρω από την περιοχή κατοικίας.

Μεταξύ άλλων, αναστέλλεται η λειτουργία κομμωτηρίων, υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής αλλά ειδικά για τα κομμωτήρια δίνεται παράταση δύο ημερών, για το Σάββατο και την Κυριακή με την αναστολή τους να ξεκινά από Δευτέρα. 

 

Μόνο με αρνητικό τεστ είσοδος στη χώρα

Από την Δευτέρα, η είσοδος στη χώρα θα επιτρέπεται μόνο με αρνητικό τεστ PCR που θα πρέπει να έχει γίνει το πολύ 48 ώρες νωρίτερα και, για τα χερσαία σύνορα, μέχρι 72 ώρες νωρίτερα. Ειδικά για τα χερσαία σύνορα προβλέπεται μια μεταβατική περίοδος πέντε ημερών. Υποχρεωτική είναι και η συμπλήρωση της φόρμας PLF σε οποιοδήποτε αεροδρόμιο και για όσους ταξιδέψουν προς το εξωτερικό. 

Η αεροπορική μετακίνηση στο εσωτερικό της χώρας επιτρέπεται μόνο για επιστροφή στη μόνιμη κατοικία, επανένωση οικογενειών, επαγγελματικούς λόγους και λόγους υγείας. Επίσης δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις μεταξύ νομών, παρά μόνο για τους παραπάνω λόγους. Για την επιστροφή στην μόνιμη κατοικία απαιτείται αντίγραφο του Ε1 ή βεβαίωση κατοικίας ειδικής χρήσης aade.gr. 

Ποιες επιχειρήσεις κλείνουν και ποιες θα μείνουν ανοικτές

 

Ανοικτά μένουν τα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, και ειδικής αγωγής, τα ξενοδοχεία, ο πρωτογενής και ο δευτερογενής τομέας. Το λιανεμπόριο αναστέλλεται και εξαιρούνται σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, περίπτερα, καθώς και οι υπηρεσίες ηλεκτρονικού εμπορίου, τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ' οίκον όπωςκαι το πετρέλαιο θέρμανσης με παράδοση κατ' οίκον.


Λειτουργούν επίσης καταστήματα οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρυκοΐας, μόνο κατόπιν ραντεβού. 

Αναστέλλεται η λειτουργία κομμωτηρίων, υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής, γυμναστηρίων, αρχαιολογικών χώρων μουσείων, εμποροπανηγύρεων, κυριακάτικων αγορών, πάρκων ψυχαγωγίας. Κλείνουν επίσης παιδικές χαρές, παιδότοποι, θεματικά πάρκα, κέντρα διασκέδασης, κινηματογράφοι, συναυλιακοί χώροι, και χώροι θεατρικών παραστάσεων και λοιπών παραστατικών τεχνών, αναστέλλονται συνέδρια και εκθέσεις. 

Ειδικά για τα κομμωτήρια δίνεται παράταση δύο ημερών, για το Σάββατο και την Κυριακή με την αναστολή τους να ξεκινά από Δευτέρα. Κλείνουν επίσης τα κέντρα ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων και οι συμπολίτες μπορούν να απευθύνονται στους δήμους τους και την υπηρεσία βοήθεια στο σπίτι. 

Αθλητισμός

Ο αθλητισμός επιτρέπεται μόνο σε εξωτερικούς, δημόσιους χώρους, σε ανοικτούς αθλητικούς χώρους, το πολύ έως τρία άτομα μαζί, συμπεριλαμβανομένου του προπονητή. Επιτρέπονται μόνο ατομικά αθλήματα όπως αντισφαίριση, τοξοβολία, ιστιοπλοΐα και ποδηλασία. 

Χρήση αθλητικών εγκαταστάσεων επιτρέπεται μόνο από όσους αθλητές θα περιλαμβάνονται στις ονομαστικές καταστάσεις της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, επειδή προετοιμάζονται για τους Ολυμπιακούς και Παρολυμπιακούς Αγώνες του 2021. 

Για τις μετακινήσεις με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, η μέγιστη πληρότητα παραμένει στο 65%, το πολύ ένας επιβάτης σε ταξί και ένα άτομο σε Ι.Χ και κατ' εξαίρεση δεύτερος αν συντρέχουν λόγοι υγείας. Από τον κανόνα εξαιρούνται μόνο οι γονείς με ανήλικα τέκνα. 

Στα νοσοκομεία επιτρέπεται ένας μόνο συνοδός ενώ αναστέλλεται η επίσκεψη σε κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων. Η τηλεργασία γίνεται υποχρεωτική σε ποσοστό 50% σε όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις. 

Τέλος αναστέλλεται η λειτουργία δικαστηρίων, υποθηκοφυλακείων, κτηματολογικών γραφείων, με εξαίρεση τις επείγουσες περιπτώσεις. 

Το νέο lockdown τίθεται σε ισχύ το Σάββατο, 6π.μ και έως τις 30 Νοεμβρίου. 

Τα SMS

 

Με τη διαδικασία του Μαρτίου θα γίνονται και από το Σάββατο 7 Νοεμβρίου και μέχρι τέλος του μήνα οι μετακινήσεις των πολιτών ανά τη χώρα, δηλαδή με SMS, στο 13033.


Για το διάστημα αυτό θα ισχύουν τα εξής:


-Η μετακίνηση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας εφόσον είναι απαραίτητο, γίνεται αποκλειστικά με σχετική βεβαίωση τύπου Α του εργοδότη. Για το διάστημα 05:00-21:00 επιτρέπονται οι μετακινήσεις με χρήση SMS ΜΟΝΟ για τους παρακάτω λόγους:

-Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία). [SMS – Επιλογή 1]


-Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή τους. [SMS – Επιλογή 2]

-Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή. [SMS – Επιλογή 3]


-Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη. Μεταφορά από και προς τον τόπο εργασίας συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη, συνοδεία μαθητού στο σχολείο από γονέα ή κηδεμόνα [SMS – Επιλογή 4]

-Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. [SMS –Επιλογή 5]

-Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο (2) άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης στην τελευταία αυτή περίπτωση της αναγκαίας απόστασης του ενάμισι (1,5) μέτρου. Μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων, εφόσον η μετάβαση πραγματοποιείται εντός του δήμου κατοικίας του πολίτη. [SMS – Επιλογή 6]

Για το διάστημα 21:00-05:00 επιτρέπονται οι μετακινήσεις με χρήση SMS ΜΟΝΟ για τους παρακάτω λόγους:
Λόγοι εργασίας [βεβαίωση τύπου Α του εργοδότη]

Λόγοι υγείας [SMS – Επιλογή 1]

Ατομική κίνηση με κατοικίδιο ζώο [SMS – Επιλογή 6]

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιώργος Λυγγερίδης: Το διαβιβαστικό της ΕΛΑΣ για τη δολοφονία και τα επεισόδια στον Ρέντη

Ελλάδα / Γιώργος Λυγγερίδης: Το διαβιβαστικό της ΕΛΑΣ για τη δολοφονία του αστυνομικού από χούλιγκαν στον Ρέντη - Τι αποκαλύπτει

Οι σοκαριστικοί διάλογοι: «Πήγαν να σκοτώσουν» και «Θα σας βρούνε όλους κρύους» - Το modus operandi της εγκληματικής ομάδας - 67 συλληφθέντες απολογούνται τώρα - Πιστόλια, πολεμικά φυσίγγια, μαχαίρια, κοκαϊνη βρέθηκαν σε σπίτια συλληφθέντων - Έκαναν την επίθεση στο «Μελίνα Μερκούρη» επειδή δεν υπήρχαν κάμερες
NEWSROOM