Σκαλωσιές άρχισαν να μπαίνουν από σήμερα, Δευτέρα στην Αψίδα του Γαλερίου- ή Καμάρα όπως είναι περισσότερο γνωστό το μνημείο της Θεσσαλονίκης.

 

Τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσουν οι εργασίες συντήρησης στο μνημείο, οι οποίες θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2020. Είχε προηγηθεί ερευνητική εργασία στην οποία συμμετείχαν μέλη από τα τμήματα Γεωλογίας, Χημείας και Φυσικής του ΑΠΘ, καθώς και από το τμήμα Συντήρησης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης.

 

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι το μνημείο δεν είναι τόσο επιφορτισμένο με στοιχεία ρύπανσης όσο παλιότερα- τη δεκαετία του '90- όταν οι εργασίες συντήρησης είχαν διαρκέσει περίπου 10 χρόνια, εξήγησε στο ΑΠΕ η Μαρία Κυρανούδη, προϊσταμένη συντήρησης αρχαιοτήτων και έργων τέχνης στην Εφορεία.

 

Αυτή τη φορά, θα γίνουν ήπιες παρεμβάσεις, δηλαδή επιφανειακό καθάρισμα και έλεγχος, σημεώισε η κ. Κυρανούδη. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων προχωρά στον καθαρισμό και την προστασία του εμβληματικού μνημείου, κυρίως από τα περιστέρια και τα περιττώματά τους, ενώ έπειτα από έλεγχο που θα γίνει θα αποφασιστεί αν απαιτούνται και εργασίες στερέωσης.

 

Η επιστημονική έρευνα έδειξε ότι το μνημείο δεν είναι το ίδιο επιφορτισμένο με στοιχεία ρύπανσης όσο παλιότερα, λόγω της μείωσης του διοξειδίου του θείου στην ατμόσφαιρα, που οφείλεται στην αποθείωση των υγρών καυσίμων τα τελευταία 20 χρόνια.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr