Θεσσαλονίκη: Σκαλωσιές στην Καμάρα -Για τον καθαρισμό του μνημείου

Θεσσαλονίκη: Σκαλωσιές στην Καμάρα -Για τον καθαρισμό του μνημείου Facebook Twitter
Πηγή φωτό ΑΠΕ
0

Σκαλωσιές άρχισαν να μπαίνουν από σήμερα, Δευτέρα στην Αψίδα του Γαλερίου- ή Καμάρα όπως είναι περισσότερο γνωστό το μνημείο της Θεσσαλονίκης.

Τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσουν οι εργασίες συντήρησης στο μνημείο, οι οποίες θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2020. Είχε προηγηθεί ερευνητική εργασία στην οποία συμμετείχαν μέλη από τα τμήματα Γεωλογίας, Χημείας και Φυσικής του ΑΠΘ, καθώς και από το τμήμα Συντήρησης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι το μνημείο δεν είναι τόσο επιφορτισμένο με στοιχεία ρύπανσης όσο παλιότερα- τη δεκαετία του '90- όταν οι εργασίες συντήρησης είχαν διαρκέσει περίπου 10 χρόνια, εξήγησε στο ΑΠΕ η Μαρία Κυρανούδη, προϊσταμένη συντήρησης αρχαιοτήτων και έργων τέχνης στην Εφορεία.

Αυτή τη φορά, θα γίνουν ήπιες παρεμβάσεις, δηλαδή επιφανειακό καθάρισμα και έλεγχος, σημεώισε η κ. Κυρανούδη. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων προχωρά στον καθαρισμό και την προστασία του εμβληματικού μνημείου, κυρίως από τα περιστέρια και τα περιττώματά τους, ενώ έπειτα από έλεγχο που θα γίνει θα αποφασιστεί αν απαιτούνται και εργασίες στερέωσης.

Η επιστημονική έρευνα έδειξε ότι το μνημείο δεν είναι το ίδιο επιφορτισμένο με στοιχεία ρύπανσης όσο παλιότερα, λόγω της μείωσης του διοξειδίου του θείου στην ατμόσφαιρα, που οφείλεται στην αποθείωση των υγρών καυσίμων τα τελευταία 20 χρόνια.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνελήφθη 38χρονος για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «Ομάδα Σύμπραξης Εκδίκησης»

Ελλάδα / Συνελήφθη 38χρονος για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «Ομάδα Σύμπραξης Εκδίκησης»

Ανάμεσα στις τρομοκρατικές ενέργειες που τους αποδίδονται είναι και η αποστολή του παγιδευμένου με εκρηκτικά φακέλου στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης τον Φεβρουάριο
NEWSROOM
Μενδώνη για Νίσυρο: Ο αρχαιοφύλακας τέθηκε σε αναστολή καθηκόντων από την πρώτη καταγγελία

Ελλάδα / Μενδώνη για Νίσυρο: Ο αρχαιοφύλακας τέθηκε σε αναστολή καθηκόντων από την πρώτη καταγγελία

«Διαβάζω ότι υπήρχαν καταγγελίες, ότι δεν τις έλαβε κανείς υπόψη και λοιπά. Αυτοί οι οποίοι τα γράφουν θα βρεθούν στα ποινικά και στα αστικά δικαστήρια από μένα», ξεκαθαρίζει η υπουργός
NEWSROOM