Πηγές ΓΕΕΘΑ: Αμετάβλητη η κατάσταση στο Αιγαίο με το τουρκικό πολεμικό ναυτικό

Πηγές ΓΕΕΘΑ: Αμετάβλητη η κατάσταση στο Αιγαίο με το τουρκικό πολεμικό ναυτικό Facebook Twitter
Πηγές ΓΕΕΘΑ: Αμετάβλητη η κατάσταση στο Αιγαίο με το τουρκικό πολεμικό ναυτικό (Eurokinissi/Αρχείο)
0

«Η κατάσταση παραμένει αμετάβλητη» αναφέρουν αρμόδιες πηγές του ΓΕΕΘΑ, με αφορμή πληροφορίες σχετικά με τις κινήσεις του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού στο Αιγαίο, μετά τη Navtex που εξέδωσε χθες η Τουρκία.

Τις κινήσεις του τουρκικού στόλου παρακολουθούν μονάδες και μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, που βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας. Ήδη από χθες έχουν ανακληθεί οι άδειες των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Υπενθυμίζεται ότι Ελλάδα και Κύπρος στη χθεσινή Νavtex που εκδόθηκε από πλευράς Τουρκίας και αφορά έρευνες του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο, απάντησαν νωρίτερα με anti navtex.

Συγκεκριμένα, η Υδρογραφική Υπηρεσία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε Navtex, με την οποία ακυρώνει την τουρκική Navtex και καλεί τους ναυτιλλομένους να την αγνοήσουν. Η ελληνική Navtex αναφέρει ότι η τουρκική Navtex εκδόθηκε από μη εξουσιοδοτημένο σταθμό και αναφέρεται σε παράνομες δραστηριότητες σε ελληνική περιοχή. Επιπρόσθετα, σημειώνεται ότι μόνο ο υδατογραφικός σταθμός του Ηρακλείου έχει δικαιοδοσία να εκδίδει Navtex στη συγκεκριμένη περιοχή.

Αντίστοιχη Νavtex εξέδωσε και η Κύπρος. Η Νavtex που εκδόθηκε από το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης στη Λάρνακα τα μεσάνυχτα τις 21ης προς 22α Ιουλίου κάνει λόγο για παράνομες ενέργειες από πλευράς Τουρκίας με τη δέσμευση συγκεκριμένης περιοχής.

Όπως αναφέρεται στη Νavtex του ΚΣΕΔ η αναγγελία συνιστά παραβίαση τους διεθνούς δικαίου και των κανόνων.

Από την πλευρά της, η Τουρκία εξέδωσε νέες αντι-Navtex, χαρακτηρίζοντας μη εξουσιοδοτημένους για τη συγκεκριμένη περιοχή τους σταθμούς που εξέδωσαν την ελληνική και την κυπριακή Navtex.

Παρέμβαση Μέρκελ για αποκλιμάκωση

Την ίδια ώρα η γερμανική εφημερίδα Bild μεταδίδει σήμερα πως η Άνγκελα Μέρκελ σταμάτησε μία στρατιωτική, ελληνοτουρκική σύρραξη, μετά την NAVTEX για «σεισμικές έρευνες».

Στο άρθρο με τίτλο «H Μέρκελ απέτρεψε μια σύρραξη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας» η Βild αναφέρει ότι η αποκλιμάκωση των τελευταίων ωρών στην περιοχή γύρω από το Καστελόριζο, οφείλεται κυρίως στις χθεσινές, τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε διαδοχικά η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τόσο με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγο πριν τα μεσάνυχτα.

H γερμανική εφημερίδα περιγράφει με δραματικό τόνο όσα εκτυλίχθηκαν μετά την ανακοίνωση της τουρκικής NAVTEX για σεισμικές έρευνες στο Καστελόριζο. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, οι εξελίξεις θύμιζαν τα γεγονότα της κρίσης των πυραύλων της Κούβας, το 1962, με πολεμικά πλοία εχθρικών χωρών να βρίσκονται ένα βήμα πριν τη σύρραξη.

Επικαλούμενη ελληνικό ρεπορτάζ, η Bild μεταφέρει πως ελληνικά πολεμικά πλοία έλαβαν εντολές να κινηθούν προς το Καστελόριζο. Υπενθυμίζεται πως χθες, μετά την τουρκική NAVTEX, ανακλήθηκαν άδειες στελεχών των ενόπλων δυνάμεων, και δόθηκε η «συμβουλή» σε πολλά από τα πληρώματα πλοίων να πάρουν πράγματα για «5 έως 7 ημέρες» όπως αποκάλυπτε στο LiFO.gr αξιωματικός που μίλησε ανώνυμα στην σελίδα.

Χθες το πρωί, αναφέρει η εφημερίδα Bild, δύο μαχητικά F-16 της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας πραγματοποίησαν υπερπτήση πάνω από το Καστελόριζο και η Ελλάδα απάντησε στέλνοντας μαχητικά. «Το μεσημέρι, το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό κήρυξε κατάσταση συναγερμού. Όλες οι καλοκαιρινές διακοπές των στρατιωτών ανεστάλησαν» και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Κωνσταντίνος Φλώρος επέστρεψε εσπευσμένα από την Κύπρο, «λόγω της στρατιωτικής δραστηριότητας γύρω από την τουρκική ναυτική βάση Αξάζ».

«Το βράδυ έγινε σαφές πως 18 τουρκικά πολεμικά πλοία κατευθύνθηκαν προς το Καστελόριζο», γράφει η Bild, επικαλούμενη στρατιωτικούς κύκλους στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο τουρκικός πολεμικός στόλος άλλαξε πορεία και στράφηκε προς την αντίθετη κατεύθυνση, προσθέτοντας πως «οι εντάσεις για την ώρα υποχώρησαν».

Σε επιφυλακή οι ελληνικές δυνάμεις

Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις μετά τη Νavtex που εξέδωσε η Άγκυρα με την οποία δεσμεύει τη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του Καστελόριζου για σεισμικές έρευνες μέχρι τις 2 Αυγούστου, βρίσκονται ήδη σε επιφυλακή.

Στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή έχουν καταπλεύσει ήδη ελληνικά πολεμικά πλοία, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης διεμήνυσε πως η επιβολή ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Τουρκίας «θα είναι μονόδρομος».

Η πρεσβεία της Ελλάδας στην Άγκυρα προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, ενώ οι ελληνικές αρχές έχουν ήδη εγείρει το θέμα στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ και στον ΟΗΕ.

Παρά τις προειδοποιήσεις, η Άγκυρα δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσει σε νέες σεισμικές έρευνες για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και, σύμφωνα με πληροφορίες, 19 τουρκικά πολεμικά πλοία κινούνταν χθες προς την Αττάλεια, όπου και έχει ναυλοχήσει το ωκεανογραφικό πλοίο «Oruc Reis».

Με τη Navtex που εκδόθηκε από την υδρογραφική υπηρεσία Αττάλειας, η Τουρκία δεσμεύει περιοχή ανάμεσα στην Κρήτη και το Καστελόριζο από σήμερα έως και τις 2 Αυγούστου για έρευνες υδρογονανθράκων.

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν θέσει σε ετοιμότητα την πλειονότητα του ελληνικού στόλου στο Αιγαίο, παρακολουθώντας προς το παρόν τις κινήσεις της Τουρκίας. Σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκονται επίσης μονάδες του στρατού ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού με ανάκληση αδειών μόνιμων στελεχών που υπηρετούν στα πλοία.

«Μαζί με την Εθνική Φρουρά, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, δηλαδή οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδος είναι ικανές να επιτελέσουν αυτό το οποίο έχουν στην άκρη του μυαλού τους οι Έλληνες χωρίς να χρειάζεται να το πούμε», δήλωσε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

«Διαχωρίζονται οι τρεις διαστάσεις: Ξηρά, θάλασσα και αέρας, στις οποίες φιλοδοξούμε να κυριαρχήσουμε αν και όποτε απαιτηθεί. Ευχόμεθα να μην απαιτηθεί, διότι οι Τούρκοι είναι ορθολογικοί και σκέφτονται καλά και η προετοιμασία μας και η προς πόλεμο προπαρασκευή αποτελεί το εχέγγυο της μη πραγματοποίησης πολέμου. Και αυτό προσπαθούμε», πρόσθεσε.

«Από ένα παίκτη εξαιρετικά ασύμμετρο όπως είναι η Τουρκία, περιμένουμε την οποιαδήποτε κίνηση. Εμείς θα αντιδράσουμε, όπως πάντοτε το πράττουμε, με ψυχραιμία, με αναλογικότητα στις αντιδράσεις ώστε να διασφαλιστούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης. «Το βέβαιο είναι ότι αν η Τουρκία θελήσει να κλιμακώσει, θα βρει απέναντί της ένα τείχος», υπογράμμισε.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιώργος Λυγγερίδης: Το διαβιβαστικό της ΕΛΑΣ για τη δολοφονία και τα επεισόδια στον Ρέντη

Ελλάδα / Γιώργος Λυγγερίδης: Το διαβιβαστικό της ΕΛΑΣ για τη δολοφονία του αστυνομικού από χούλιγκαν στον Ρέντη - Τι αποκαλύπτει

Οι σοκαριστικοί διάλογοι: «Πήγαν να σκοτώσουν» και «Θα σας βρούνε όλους κρύους» - Το modus operandi της εγκληματικής ομάδας - 67 συλληφθέντες απολογούνται τώρα - Πιστόλια, πολεμικά φυσίγγια, μαχαίρια, κοκαϊνη βρέθηκαν σε σπίτια συλληφθέντων - Έκαναν την επίθεση στο «Μελίνα Μερκούρη» επειδή δεν υπήρχαν κάμερες
NEWSROOM