Εστίαση: Το σχέδιο της κυβέρνησης για να ανοίξουν νωρίτερα μπαρ, εστιατόρια και καφετέριες

Εστίαση: Το σχέδιο της κυβέρνησης για να ανοίξουν νωρίτερα μπαρ, εστιατόρια και καφετέριες Facebook Twitter
Σχέδιο εστίαση: Τα σενάρια της κυβέρνησης για μπαρ, εστιατόρια και καφετέριες
0

Μετά τις 15 Μαΐου θα γίνουν οι ανακοινώσεις για την εστίαση καθώς εξετάζεται το ενδεχόμενο να ανοίξουν μπαρ, εστιατόρια και καφέ νωρίτερα από την 1η Ιουνίου, σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο.

Ήδη οι δήμοι της χώρας έχουν συμφωνήσει σε παραχώρηση περισσότερου χώρου και σε χαμηλότερα δημοτικά τέλη, δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, διευκρινίζοντας πως μετά τις 15 Μαΐου, θα ακολουθήσουν οι όποιες ανακοινώσεις για την εστίαση καθώς τότε θα υπάρχει πιο σαφής ένδειξη για την πορεία του δείκτη R0, του δείκτη δηλαδή που αποτυπώνει την μεταδοτικότητα του κορωνοϊού σε κάθε χώρα και ο οποίος αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην Ελλάδα κάτω από το 0,5%.

Παπαθανάσης: Σκέψεις να δοθεί περισσότερος εξωτερικός χώρος

Το υπουργείο Ανάπτυξης εξετάζει το σενάριο να δοθεί περισσότερος εξωτερικός χώρος στα καταστήματα εστίασης, ακόμη και στο οδόστρωμα.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Ν. Παπαθανάση, προκειμένου να αποφευχθεί συνωστισμός υπάρχει η σκέψη να δοθεί χώρος που θα αντιστοιχεί στο πλάτος του κάθε καταστήματος, είτε στο πεζοδρόμιο, είτε στο οδόστρωμα, ή σε πλατείες, εφόσον βρίσκονται δίπλα από ανοιχτούς χώρους.

Στο σενάριο αυτό εντάσσεται και το σχέδιο να μην χρεωθούν οι επιχειρήσεις με επιπλέον τέλη. Ο κ. Παπαθανάσης ανέφερε, συγκεκριμένα, ότι «ακόμη και στο οδόστρωμα μπορεί να βρεθεί χώρος, όπως συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες».

Παράλληλα, ενδέχεται στα καταστήματα εστίασης να λειτουργήσουν και εσωτερικοί χώροι υπό τη μορφή ημιυπαιθρίων.

Σχετικά με τους όρους λειτουργίας, είπε ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η εστίαση να ανακτήσει τη δυναμική που είχε πριν, δηλαδή να καλύψει τα τ.μ. και να έχει πάλι τους πελάτες που είχε.

Εκτίμησε δε, ότι οι οριστικές αποφάσεις για την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας θα ληφθούν μετά το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, δηλαδή μετά τις 18 Μαΐου. 

 

Εστίαση: Το σχέδιο της κυβέρνησης για να ανοίξουν νωρίτερα μπαρ, εστιατόρια και καφετέριες Facebook Twitter

Θεοδωρικάκος: Περισσότερα τετραγωνικά έξω για τραπεζοκαθίσματα

«Η συζήτηση που έχουμε με την ΚΕΔΕ και το σύνολο των δήμων είναι να δοθούν πολύ περισσότερα τετραγωνικά, ώστε να μπορούν τα καταστήματα εστίασης, καφετέριες κ.λπ., να απλώσουν τον χώρο τους και να μπορούν να εξυπηρετήσουν σχεδόν τον ίδιο αριθμό δυνητικών πελατών που μπορούσαν να εξυπηρετήσουν και την προηγούμενη περίοδο, χωρίς να επιβαρυνθούν οικονομικά από τους δήμους», σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, σε πρωινή εκπομπή του OPEN.

Οι τελικές αποφάσεις ωστόσο, αναμένονται έως τα μέσα Μαΐου και θα εξαρτηθούν τόσο από τα δεδομένα της πορείας του κορωνοϊού στη χώρα, όσο και από τις υποδείξεις που θα κάνει η επιστημονική επιτροπή.

Γεωργιάδης: Ταχύτερο άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης

 

«Αν δούμε ότι δεν αυξάνονται τα κρούσματα θα μπορέσουμε να πάμε σε ταχύτερο άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης. Πάμε με σχέδιο, υιοθετούμε από την αγορά προτάσεις, έχουμε συναίσθηση του προβλήματος και θα κάνουμε ως κυβέρνηση αυτό που πρέπει» δήλωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

Πρόσθεσε δε πως είναι εφικτός ο στόχος της 1ης Ιουλίου για τον τουρισμό. Αναφερόμενος δε, στα αιτήματα του κλάδου της εστίασης για μείωση του ΦΠΑ στο φαγητό στο 6%, στα σερβιριζόμενα ποτά και αναψυκτικά στο 13%, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και στήριξη με κεφάλαιο κίνησης, επισήμανε πως «Όλα είναι στο τραπέζι, φτάνει να βγαίνει ο λογαριασμός, γιατί το κράτος μπορεί να μην είναι υποχρεωμένο να έχει πλεόνασμα, αλλά δεν πρέπει να έχει έλλειμμα».

Ανά τετράδες στα τραπέζια

Το σχέδιο της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά στην χαλάρωση των μέτρων για την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων στην εστίαση προβλέπει αρχικά τα καφέ και τα εστιατόρια που έχουν εξωτερικούς χώρους, να ανοίξουν με την έναρξη του καλοκαιριού, αλλά κάτω από πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με αυτές, θα επιτρέπονται μόνο τέσσερα άτομα ανά τραπέζι, ενώ το ένα τραπέζι από το άλλο θα πρέπει να έχει απόσταση δύο μέτρων.

Επίσης, θα επιτρέπεται ένα άτομο ανά 3 τ.μ. σε εξωτερικούς χώρους ενώ υποχρεωτική θα είναι η μάσκα και τα γάντια για τους υπαλλήλους.

Εστίαση: Το σχέδιο της κυβέρνησης για να ανοίξουν νωρίτερα μπαρ, εστιατόρια και καφετέριες Facebook Twitter

Σύσκεψη Μητσοτάκη με υπουργούς για την εστίαση

 

Παράλληλα, εντός της ημέρας αναμένεται να πραγματοποιηθεί ευρεία τηλεδιάσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, των συναρμόδιων υπουργείων με θέμα την επαναφορά στην κανονικότητα του κλάδου της εστίασης.

Το σχέδιο για τον τουρισμό

 

Παράλληλα, ο υπουργός Τουρισμού παρουσίασε χθες στη Βουλή και τους άξονες στους οποίους θα κινηθεί το κυβερνητικό σχέδιο για την επανεκκίνηση του τουρισμού.

Όπως είπε, ο Χάρης Θεοχάρης θα αξιοποιηθούν όλες οι ευκαιρίες αλλά με τήρηση όμως των υγειονομικών κανόνων και χωρίς να είναι δυνατό να γίνουν συγκρίσεις με πέρυσι το καλοκαίρι.

Στο πλαίσιο των δράσεων προετοιμάζονται πρωτόκολλα για τα ξενοδοχεία, για τις μαρίνες, το yachting, για τις μεταφορές στα τουριστικά λεωφορεία, αεροπλάνα κ.λπ.

Είναι ρεαλιστικά, είπε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι οι όροι θα είναι τέτοιοι ώστε να μην τεθούν σε κίνδυνο ούτε η υγεία των πολιτών ούτε η φήμη των προορισμών ούτε η υγεία των επισκεπτών.

Στις 8 Μαΐου οι ομάδες εργασίας του υπουργείου Τουρισμού με τον ΕΟΔΥ θα είναι έτοιμες με όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα ώστε να προχωρήσει η διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM
Δίκη για το τροχαίο στη Βουλή: Προκλητικές μαρτυρίες για τον θάνατο του Ιάσονα Λαλαούνη

Ελλάδα / Δίκη για τροχαίο στη Βουλή: «Η μηχανή έκανε παράνομη προσπέραση» είπε ο συνοδηγός του υπηρεσιακού που σκότωσε τον Ιάσονα Λαλαούνη

«Η ουσία είναι ότι μας έχει δει από 60 μέτρα και δεν κόβει ταχύτητα» είπε ο βασικός μάρτυρας και συνοδηγός του υπηρεσιακού οχήματος επιχειρώντας να μεταθέσει την ευθύνη στον 23χρονο Ιάσονα
NEWSROOM