Απαγόρευση κυκλοφορίας: Σε ισχύ τα έκτακτα μέτρα μέχρι την Δευτέρα του Πάσχα

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Σε ισχύ τα έκτακτα μέτρα μέχρι την Δευτέρα του Πάσχα Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Σε ισχύ είναι από χθες το βράδυ, τα έκτακτα, αυστηρότερα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας σε όλη την Ελλάδα, εν μέσω φόβων για αύξηση των παραβάσεων.

Καθώς κορυφώνονται οι κατ' οίκον εορτασμοί για το Πάσχα, οι αξιωματικοί της αστυνομίας βρίσκονται επί ποδός για να αποτρέψουν όσους σκοπεύουν να αψηφήσουν τα μέτρα για την πανδημία, επιχειρώντας να επισκεφτούν συγγενείς, φίλους ή γείτονες. Η ΕΛ.ΑΣ έχει στήσει μπλόκα παντού: σε εθνικές οδούς, περιφερειακούς δρόμους και κεντρικές οδικές αρτηρίες εισόδου και εξόδου από τις πόλεις. Οι έλεγχοι είναι εξονυχιστικοί από νωρίς το πρωί στα Ι.Χ για να ανακοπούν και οι απόπειρες μετακίνησης στα εξοχικά κοντινών προαστίων.  

Οι αστυνομικοί δεν θα δέχονται «δικαιολογίες»

Τα πρόστιμα έχουν διπλασιαστεί στα 300 ευρώ για κάθε άσκοπη μετακίνηση ενώ η κατ' εξαίρεση μετακίνηση "Β4" για παροχή βοηθείας σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη («Μετακίνηση 4»), θα ελέγχεται ενδελεχώς από τους αστυνομικούς ώστε να αποφευχθούν επισκέψεις σε σπίτια φίλων και συγγενών. Οι επικεφαλής των κλιμακίων έχουν δώσει σαφείς οδηγίες να μην δέχονται δικαιολογίες και σε περίπτωση που διαπιστωθεί παράβαση, να επιβάλλονται τα προβλεπόμενα πρόστιμα και οι οδηγοί να υποχρεώνονται να επιστρέψουν στην «βάση» τους. 

Οι αρχές φοβούνται πως κάποιοι θα προφασιστούν ότι μεταβαίνουν σε σπίτι τρίτου για παροχή βοήθειας ενώ στην πραγματικότητα θα είναι προσκεκλημένοι σε γιορτή - σε μία χρονική συγκυρία που η επιτροπή εμπειρογνωμόνων τονίζει ότι τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης πρέπει να τηρηθούν κατά γράμμα, ώστε να συνεχιστεί η ύφεση της εξάπλωσης.

Αφαίρεση πινακίδων - Πρόστιμο και στους συνοδηγούς

 

Για τον λόγο αυτό, στις περιπτώσεις μετακίνησης Β4, τα όργανα της τάξης έχουν λάβει οδηγίες να ελέγχουν τόσο το σημείο αναχώρησης όσο και αυτό του προορισμού. Η μετάβαση θα επιτρέπεται το πολύ σε δύο άτομα ανά όχημα. Σε περίπτωση που θα διαπιστώνεται παράβαση ή απόπειρα εξαπάτησης, θα επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ στον οδηγό, αφαίρεση πινακίδων και 150 ευρώ πρόστιμο στον συνοδηγό.

Κλειστοί οι δρόμοι για τους εκδρομείς

Ειδικά για σήμερα, η ΕΛ.ΑΣ επιτηρεί με ενισχυμένες δυνάμεις πάρκα και άλλες ανοικτές περιοχές που θα μπορούσε να δημιουργηθεί επικίνδυνος συνωστισμός από εκδρομείς, όπως το Ζάππειο, το Πεδίο του Άρεως, ο λόφος του Φιλοπάππου και τα «βασιλικά» κτήματα στο Τατόι.

Περιμετρικοί έλεγχοι σε πιλοτές και αυλές


Αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ θα περιπολούν και σε μικρότερες γειτονιές, για την αποτροπή συνωστισμού σε κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών και αυλές σπιτιών. Το πρόστιμο για δημόσιες συναθροίσεις δέκα ατόμων και άνω, αντιστοιχεί σε 1.000 ευρώ ανά άτομο - κάτι που θα ισχύσει φυσικά και σήμερα για συγκεντρώσεις σε πιλοτές ή αυλές για το ψήσιμο του αρνιού. Μάλιστα παράγοντες της Πολιτικής Προστασίας επισημαίνουν πως, σε ακραίες περιπτώσεις, προβλέπεται ακόμα και αυτόφωρο, με βάση το άρθρο 285, που αφορά στην αποτροπή διάδοσης νόσου.


Drone και κιάλια νυκτός
Drone της αστυνομίας ελέγχουν από αέρος την κυκλοφορία ενώ στα διόδια υπάρχουν σε μόνιμη βάση αστυνομικές δυνάμεις για την αποτροπή κάποιας αδικαιολόγητης εξόδου στην επαρχία. Σε ΚΤΕΛ, λιμάνια και αεροδρόμια, κανείς δεν μπορεί να επιβιβαστεί χωρίς το έγγραφο Ε1 που θα αποδεικνύει ότι μετακινείται προς τον μόνιμο τόπο κατοικίας του.

Αστυνομικοί περιπολούν με πολιτικά γύρω από ιερούς ναούς και για τα νεκροταφεία ισχύουν οι ίδιοι περιορισμοί με τους χώρους λατρείας. Τα νέα έκτακτα μέτρα θα αρθούν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας του Πάσχα.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέμπη: Πειθαρχική έρευνα κατά εισαγγελίας Λάρισας σχετικά με το «μπάζωμα»

Ελλάδα / Αρειος Πάγος: Πειθαρχική έρευνα για εισαγγελέα που απέρριψε τον έλεγχο δύο υφυπουργών στην υπόθεση των Τεμπών

Η εισαγγελέας που ελέγχεται ήταν υποχρεωμένη να στείλει αμελλητί στη Βουλή τη μήνυση των συγγενών κατά των υφυπουργών Χρήστου Τριαντόπουλου και Ζωής Ράπτη
NEWSROOM