Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Πιο επιτακτική από ποτέ η ανάγκη εκκένωσης των καταυλισμών λόγω κορωνοϊού

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Πιο επιτακτική από ποτέ η ανάγκη εκκένωσης των καταυλισμών λόγω κορωνοϊού Facebook Twitter
Εξαιρετικά μεγάλος ο κίνδυνος μόλυνσης στους καταυλισμούς, προειδοποιούν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Πηγή φωτό EUROKINISSI)
0

Την ανάγκη εκκένωσης των καταυλισμών προσφύγων και μεταναστών στα ελληνικά νησιά τονίζουν οι Γιατροί Χωρίς σύνορα, λόγω του κορωνοϊού.

Με αφορμή το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του κορωνοϊού στη Λέσβο, η οργάνωση επισημαίνει ότι οι τρέχουσες συνθήκες στον καταυλισμό της Μόριας, σε συνδυασμό με την απουσία επαρκών υπηρεσιών υγιεινής και τη σημαντικά περιορισμένη ιατρική φροντίδα, αποτελούν πρόσφορο έδαφος για μια πιθανή επιδημία.

«Η ανάγκη για εκκένωση των καταυλισμών στα ελληνικά νησιά είναι τώρα πιο επιτακτική από ποτέ. Το να αναγκάζεις τους ανθρώπους να ζουν σε αυτές τις συνθήκες ως μέρος μιας ευρωπαϊκής πολιτικής ήταν πάντα ανεύθυνο, αλλά τώρα πια είναι στα πρόθυρα να γίνει και εγκληματικό, εάν δε ληφθούν μέτρα για την προστασία των ανθρώπων», τονίζει η οργάνωση.

«Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δράσει το συντομότερο δυνατό και να μετακινήσει την πλειοψηφία των 42.000 ανθρώπων σε κατάλληλη στέγη πριν να είναι πολύ αργά», επισημαίνουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

«Αδύνατη η εφαρμογή των μέτρων»

«Σε περιοχές με επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού, οι άνθρωποι πρέπει να εφαρμόζουν καθημερινά μέτρα πρόληψης, όπως συχνό πλύσιμο των χεριών και παραμονή στο σπίτι εάν νοσήσουν» λέει ο Απόστολος Βεΐζης, γιατρός και διευθυντής προγραμμάτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

«Όμως, η πραγματικότητα είναι ότι σε ορισμένα τμήματα του καταυλισμού της Μόριας υπάρχει μόνο μία βρύση για 1.300 ανθρώπους και δεν υπάρχουν προϊόντα για την υγιεινή των χεριών. Οικογένειες πέντε ή έξι ατόμων είναι αναγκασμένες να κοιμούνται σε τρία τετραγωνικά μέτρα. Αυτό σημαίνει ότι στην πράξη είναι αδύνατη η εφαρμογή των συνιστώμενων μέτρων για την αποτροπή της εξάπλωσης του ιού σε τέτοιες συνθήκες», επισημαίνει ο κ. Βεΐζης.

«Εξαιρετικά μεγάλος ο κίνδυνος μόλυνσης»

«Ο κίνδυνος μόλυνσης θα είναι εξαιρετικά μεγάλος», τονίζουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, που σημειώνουν ότι σε όλο τον κόσμο ακυρώνονται εκδηλώσεις και απαγορεύονται συναθροίσεις, για να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού, αλλά στα ελληνικά νησιά καθημερινά συνωστίζονται χιλιάδες άνθρωποι, χωρίς άλλη επιλογή.

«Οι 42.000 αιτούντες άσυλο που ζουν σε καταυλισμούς στα ελληνικά νησιά, όπως στη Μόρια και το Βαθύ, είναι εκτεθειμένοι σε διάφορους παράγοντες κινδύνου που μπορούν να τους κάνουν να νοσήσουν και διευκολύνουν την εξάπλωση ασθενειών», προειδοποιεί η οργάνωση.

«Η υγεία των ανθρώπων κινδυνεύει όσο μένουν σε αυτούς τους καταυλισμούς. Ο κορωνοϊός είναι απλώς η τελευταία απειλή που αντιμετωπίζουν οι αιτούντες άσυλο, και η κατάστασή τους τούς καθιστά ακόμη πιο ευάλωτους από τον υπόλοιπο πληθυσμό σε μια επιδημία», δήλωσε ο κ. Βεΐζης, τονίζοντας ότι είναι αδύνατο να περιοριστεί ο ιός στο περιβάλλον ενός καταυλισμού.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπόθεση Κολωνού: «Ζητώ συγγνώμη που δε μίλησα από την αρχή, φοβόμουν» δηλώνει η 12χρονη

Ελλάδα / Υπόθεση Κολωνού: «Ζητώ συγγνώμη που δε μίλησα από την αρχή, φοβόμουν» δηλώνει η 12χρονη

«Πήγαινα στην πλατεία με το ποδήλατο μου, όπως όλα τα παιδιά της γειτονιάς. Μακάρι να μην είχε εμφανιστεί ποτέ αυτό το τέρας μπροστά μου. Όμως εμφανίστηκε» εξηγεί το παιδί, λίγο πριν την απόφαση της Δικαιοσύνης
NEWSROOM
Πώς έγινε η αποκατάσταση του υποθαλάσσιου αγωγού στην Αίγινα: Βίντεο και φωτογραφίες

Ελλάδα / Πώς έγινε η αποκατάσταση του υποθαλάσσιου αγωγού στην Αίγινα: 10 δύτες εργάζονταν σε βάθος 50 μέτρων - Βίντεο και φωτογραφίες

Η αποκατάσταση της βλάβης του υποθαλάσσιου αγωγού στην Αίγινα ήταν επιχείρηση υψηλού ρίσκου από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό
ΧΡΥΣΑ ΓΡΙΒΑ