Στην Ολομέλεια του ΣτΕ συζητήθηκε την Παρασκευή η αίτηση της Βασιλικής Θάνου για την ακύρωση της απόφασης απομάκρυνσής της από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

 

Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει η Βασιλική Θάνου, πρώην πρόεδρος της Επιτροπής ανταγωνισμού, η Άννα Νάκου, τέως αντιπρόεδρος της ανεξάρτητης αρχής και δύο μέλη της, ο Νικόλαος Ζευγώλης και ο Ιωάννης Παύλοβιτς. Παρεμβάσεις, από διαφορετικές σκοπιές, έχουν πραγματοποιήσει μεταξύ άλλων οι Ιωάννης Λιανός, Καλλιόπη Μπενετάτου, Μαρία- Ιωάννα Ράντου και Μαρία Ιωαννίδου.

 

Σήμερα συζητήθηκαν οι αιτήσεις της κ. Θάνου και των τέως μελών του διοικητικού συμβουλίου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, με τις οποίες ζητούν να ακυρωθούν τόσο οι αποφάσεις με τις οποίες απομακρύνθηκαν από τις θέσεις που κατείχαν, όσο και αυτές με τις οποίες τοποθετήθηκαν νέα πρόσωπα στις θέσεις τους.

 

Η Ολομέλεια του ΣτΕ συνεδρίασε με πρόεδρο την αντιπρόεδρο, Μαίρη Σάρπ και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Δημήτρη Εμμανουηλίδη. Αρχικά, οι αιτήσεις ήταν προγραμματισμένες να συζητηθούν την 6η Δεκεμβρίου 2019, αλλά αναβλήθηκε αυτεπάγγελτα για σήμερα. Η κ. Θάνου ήταν παρούσα καθ΄ όλη την διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας.

 

Τι ζητούν οι 4

 

Οι τέσσερις ζητούν να ακυρωθεί η έκπτωσή τους από τα συγκεκριμένα αξιώματα, υποστηρίζοντας ότι η θέσπιση του ασυμβιβάστου που καθιερώνεται με το νόμο 4623/2019 παραβιάζει σειρά διατάξεων, τόσο της κοινοτικής όσο και της ελληνικής νομοθεσίας.

 

Ακόμη, ζητούν να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές, παράνομες και αντίθετες στο ενωσιακό δίκαιο, οι αποφάσεις του υπουργού Ανάπτυξης με τις οποίες, αφενός διορίστηκε πρόεδρος στην Επιτροπή Ανταγωνισμού ο Ιωάννης Λιανός και αντιπρόεδρος η Καλλιόπη Μπενετάτου και αφετέρου αποπέμφθηκαν τα παλαιά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

 

Οι δικηγόροι της κ. Θάνου και των πρώην μελών του ΔΣ της Επιτροπής Ανταγωνισμού υποστήριξαν ότι παραβιάζεται τόσο η ευρωπαϊκή νομοθεσία (Ευρωπαϊκή οδηγία), όσο και η νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκτενής αναφορά έγινε στα νομολογιακά δεδομένα του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τον ισχυρισμό ότι δεν παρέχουν δυνατότητα κυβερνητικής παρέμβασης κατά την διάρκεια της θητείας του Διοικητικού Συμβουλίου.

 

Ακόμη, ανέφεραν ότι η πρόωρη παύση της 5ετούς θητείας των μελών του παλαιού ΔΣ είναι αντίθετη στο δημόσιο συμφέρον, καθώς δεν μπορεί να γίνει παρέμβαση κατά την διάρκεια της θητείας τους και ζήτησαν να σταλεί προδικαστικό ερώτημα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Θέμα ανεξαρτησίας έθεσαν τα μέλη του νέου ΔΣ

 

 

Την ίδια στιγμή, οι συνήγοροι των παρεμβαινόντων του νέου ΔΣ, ανέφεραν ότι 5 μέλη της παλαιάς διοίκησης της Επιτροπής Ανταγωνισμού είχαν κομβικές πολιτικές θέσεις, καθώς ήταν σύμβουλοι υπουργών, κάτι που δεν τους επέτρεπε να είναι στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, ενώ έθεσαν θέμα ανεξαρτησίας, αμεροληψίας και διαφάνειας, καθώς δεν μπορεί στην Επιτροπή Ανταγωνισμού να συμμετέχουν πρόσωπα με πολιτική ιδιότητα, όπως είναι οι σύμβουλοι υπουργών.

 

 

Ο συνήγορος του Δημοσίου υποστήριξε ότι κρίθηκε σκόπιμο και αναγκαίο να αντικατασταθούν τα μέλη του ΔΣ της Επιτροπής Ανταγωνισμού για λόγους δημοσίου συμφέροντος, οι οποίοι ανάγονται στο ότι είναι «κομβικά πρόσωπα» σε θέσεις ευθύνης, τα οποία όμως είχαν παράλληλα και πολιτικές θέσεις, πολύ περισσότερο μάλιστα, όταν η κ. Θάνου διετέλεσε άμισθος νομικός σύμβουλος του τέως πρωθυπουργού. Το ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις του.

 

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr