Απεργία την Πρωτομαγιά

Πέθανε ο Σταύρος Καπλανίδης, ο σκηνοθέτης των «Τρομερών εραστών»

Πέθανε ο Σταύρος Καπλανίδης, ο σκηνοθέτης των «Τρομερών εραστών» Facebook Twitter
0

Πέθανε ο Σταύρος Καπλανίδης, ο καταξιωμένος σκηνοθέτης, σε ηλικία 74 ετών. 

Ο Καπλανίδης άφησε την τελευταία του πνοή λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, μετά από μια σύντομη μάχη με τον καρκίνο. 

Σπούδασε κινηματογράφο στη Γαλλία και μέχρι το 1975 έζησε και εργάστηκε στο Παρίσι, επιστρέφοντας, στη συνέχεια, στην Eλλάδα. Ταινίες του όπως «Οι τρομεροί εραστές», «O Λούσιας», «Tα πουλιά εδώ δεν πετούν...», «Σταύρος Tορνές, ο φτωχός κυνηγός του Νότου» διακρίθηκαν και βραβεύτηκαν σε φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού.


Το 2007, το ντοκιμαντέρ του «Play it again Χρήστο» για τον Χρήστο Βακαλόπουλο είχε αποσπάσει το βραβείο κοινού στο 9ο Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκη. Τελευταία του ταινία ήταν η κωμωδία «Η Καντίνα», του 2009.

Είχε εργαστεί και ως βοηθός σκηνοθέτη σε πολλές ελληνικές και ξένες παραγωγές, μεταξύ των οποίων ο Mεγαλέξανδρος του Θόδωρου Aγγελόπουλου, Fedora του Billy Wilder και Midnight express του Alan Parker. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του συνεργάστηκε με την Ανιές Βαρντά, τον Σταύρο Τσιώλη τον Δήμο Αβδελιώδη, τον Σταύρο Τορνέ και άλλους.


Είχε διατελέσει μέλος του ΔΣ της Eταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Kινηματογραφίας του YΠΠO και του ΔΣ του Eλληνικού Kέντρου Kινηματογράφου.

Η πολιτική κηδεία του θα γίνει την Τρίτη στις 11π.μ στο νεκροταφείο Ζωγράφου.

Ελλάδα
0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ