Για «σοβαρότατο πλήγμα» στα κυκλώματα διακίνησης και εμπορίας «μαϊμού» προϊόντων κάνει λόγο το ΣΔΟΕ, αφού κατέσχεσε μεγάλες ποσότητες «μαϊμού» αθλητικών υποδημάτων στο λιμάνι του Πειραιά, τα οποία πωλούνταν μέσω Facebook.

 

Όπως έγινε γνωστό σήμερα, στις 20 Σεπτεμβρίου κλιμάκιο του ΣΔΟΕ Αττικής, έπειτα από αξιοποίηση πληροφοριών και συντονισμένη επιχειρησιακή δράση από κοινού με το Γ΄ Τελωνείο Πειραιά, δέσμευσε στο λιμάνι του Πειραιά εμπορευματοκιβώτιο, το οποίο προέρχονταν από την Κίνα, ενώ ως τελικός προορισμός του, βάσει του περιεχομένου των φορτωτικών εγγράφων, είχε δηλωθεί επιχείρηση στην Αλβανία.

 

Οι πωλήσεις με τα αθλητικά παπούτσια μέσω Facebook

 

Κατά τον έλεγχο του εμπορευματοκιβωτίου, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν ως απομιμητικά 6.672 ζευγάρια αθλητικών υποδημάτων NIKE και άλλα 1.260 ζευγάρια υποδημάτων ADIDAS, δηλαδή συνολικά 7.932 ζευγάρια.

 

Από το ίδιο κοντέινερ κατασχέθηκαν και 36 χαρτοκιβώτια που περιείχαν 432 ζεύγη ανώνυμων υποδημάτων, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν ως προκάλυμμα («τάπα») από τους παράνομους εισαγωγείς για να αποκρύψουν τα απομιμητικά υποδήματα και να παραπλανήσουν τις τελωνειακές αρχές.

 

Η ζημιά των δικαιούχων εταιρειών των σημάτων υπολογίστηκε σε 1.055.100 ευρώ, ενώ τα κατασχεθέντα απομιμητικά προϊόντα μεταφέρθηκαν σε πιστοποιημένη επιχείρηση ανακύκλωσης στην Αττική για καταστροφή. Σε συνέχεια της συγκεκριμένης κατάσχεσης, το ΣΔΟΕ εντόπισε στις 7 και 9 Οκτωβρίου κύκλωμα εμπορίας απομιμητικών προϊόντων, κυρίως αθλητικών υποδημάτων επώνυμων κατασκευαστών, τα οποία διακινούνταν μέσω εταιρείας ταχυμεταφορών.

 

Το συγκεκριμένο κύκλωμα, το οποίο στελεχώνεται από πλήθος εμπλεκομένων προσώπων, τόσο αχυρανθρώπων, όσο και υποκρυπτόμενων, τα οποία ταυτοποιούνται σταδιακά, δρούσε μέσω παραπλανητικών αγγελιών πώλησης επώνυμων αθλητικών παπουτσιών, τα οποία πωλούνταν στο facebook ως αυθεντικά σε ιδιαίτερα ελκυστικές τιμές.

 

Εξαπάτηση μέσω διαδικτύου - Πάνω από 3 εκατ. ευρώ οι αντικαταβολές

 

Στους εξαπατημένους αγοραστές που πραγματοποιούσαν τις παραγγελίες μέσω του Διαδικτύου, από ανύπαρκτες ουσιαστικά εταιρείες, έστελναν απομιμήσεις των επώνυμων υποδημάτων, η πληρωμή των οποίων γινόταν μέσω της εταιρείας ταχυμεταφορών με αντικαταβολή, κατά την παραλαβή των προϊόντων από τους πελάτες.

 

Το ΣΔΟΕ έχει ήδη ζητήσει από την εταιρεία ταχυμεταφορών να δεσμευθούν οι επιστροφές εμπορευμάτων από αγοραστές, καθώς επίσης και το χρηματικό ποσό των αντικαταβολών από την πώληση των απομιμητικών το οποίο δεν έχει αποδοθεί ακόμη στα μέλη του κυκλώματος.

 

Αποκαλυπτικό στοιχείο για την έκταση της εν λόγω απάτης αποτελεί, το γεγονός ότι, σύμφωνα με το έγγραφο που του απέστειλε η εταιρεία ταχυμεταφορών μετά από το αίτημά του, το συνολικό ποσό των αντικαταβολών που έχουν εισπραχθεί τα δύο τελευταία χρόνια από εξαπατημένους καταναλωτές κι έχει αποδοθεί στα μέλη του κυκλώματος, ανέρχεται στο ιλιγγιώδες ποσό των 3.270.289,80 ευρώ.

 

Η έρευνα συνεχίζεται, σε συσχετισμό και με πλήθος καταγγελιών ιδιωτών, οι οποίες αποστέλλονται καθημερινά στο ΣΔΟΕ, για εξαπάτηση από παράνομες ιστοσελίδες πώλησης απομιμητικών εμπορευμάτων.

 

Για τον λόγο αυτό η Γενική Διεύθυνση του ΣΔΟΕ απευθύνει έκκληση προς τους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην επιλογή των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται μέσω του Διαδικτύου στην πώληση επώνυμων προϊόντων και σε κάθε περίπτωση να ζητούν τα απαραίτητα φορολογικά στοιχεία πώλησης.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr