Έφοδος της αστυνομίας σε σινεμά της Αθήνας που πρόβαλαν το Τζόκερ για να απομακρύνουν ανήλικους θεατές

Έφοδος της αστυνομίας σε σινεμά της Αθήνας που πρόβαλαν το Τζόκερ για να απομακρύνουν ανήλικους θεατές Facebook Twitter
21

Αίσθηση προκαλεί η είδηση για έφοδο της αστυνομίας σε κινηματογραφικές αίθουσες της Αθήνας όπου υπήρχαν ανήλικοι σε προβολές του Τζόκερ.

Η αρχική μάλιστα καταγγελία κάνει λόγο για εισβολή ΕΚΑΜΙΤΩΝ ενώ κάποιες άλλες για αστυνομικούς της ΔΙΑΣ.

Η πρώτη καταγγελία ανέφερε χαρακτηριστικά πως: «Στην προβολή της ταινίας Τζόκερ στο Αελλώ πριν λίγο, μετά από τηλ. υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού. που έβλεπαν την ταινία, ήρθαν 20 ΕΚΑΜιτες, μπήκαν μέσα με τα όπλα στον κ@λο, και βγάλαν έξω τα παιδιά κάτω των 18. Όσα ήταν με γονείς πήραν τα στοιχεία τους και τους πηγαίνουν για παραμέληση ανηλίκου».

Λίγο μετά ωστόσο αναφέρθηκε πως και σε σινεμά στο Μαρούσι συνέβη αντίστοιχη έφοδος χθες Σάββατο. Από τη ΓΑΔΑ επιβεβαίωσαν στο Lifo.gr πως για τη σημερινή έφοδο στον κινηματογράφο Αελλώ υπήρξε καταγγελία από υπαλλήλους του Υπουργείου Πολιτισμού και πως στο εμπορικό κέντρο στο Μαρούσι χθες έγινε έλεγχος και ακολούθησε σύλληψη του υπευθύνου καθώς βρέθηκαν ανήλικοι θεατές στην αίθουσα. O υπεύθυνος αφέθηκε ελεύθερος λίγο μετά με προφορική εντολή εισαγγελέα. Και για τα δύο συμβάντα, το σημερινό και το χθεσινό η αστυνομία δηλώνει πως έγινε έλεγχος από κλιμάκια και πως δεν ισχύουν τα περί εισβολής ΕΚΑΜ και συλλήψεων γονιών.

Ακόμα, σχετικά με την έφοδο στο Αελλω, αξιωματικός υπηρεσίας στο Α.Τ. επί της οδού Θήρας, στην περιοχή ευθύνης που βρίσκεται ο κινηματογράφος, επιβεβαίωσε στην «Εφ.Συν.» ότι η Άμεση Δράση δέχθηκε καταγγελία από υπαλλήλους του ΥΠΠΟ ότι την ταινία παρακολουθούσαν πολλοί ανήλικοι και ότι ειδοποίησε το τμήμα της οδού Θήρας. Όμως, επειδή το τμήμα αυτό δεν είχε στη διάθεσή του περιπολικό, εστάλη περιπολικό απ' το τμήμα της οδού Πατησίων με δύο αστυνομικούς. Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, οι αστυνομικοί διερεύνησαν το περιστατικό, χωρίς να προχωρήσουν σε καμιά προσαγωγή

Υπενθυμίζεται πως η ταινία έχει σήμανση κατάλληλη για θεατές άνω των 18 ετών. Το Lifo.gr επικοινώνησε επανειλημμένως με τον κινηματογράφο που δέχθηκε τον σημερινό έλεγχο, αλλά οι υπάλληλοι αρνήθηκαν να κάνουν κάποιο σχόλιο και δήλωσαν αναρμόδιοι. 

Από τη μεριά του το υπουργείο Πολιτισμού σε ανακοίνωσή του διαψεύδει κατηγορηματικά την είδηση ότι έδωσε οποιαδήποτε εντολή στις αστυνομικές αρχές να παρέμβουν σε κινηματογραφικές αίθουσες.  Για να διαβάσετε την απάντηση του υπουργείου πατήστε εδώ.

Ελλάδα
21

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

10 σχόλια
Εγώ ξέρω πως ο δολοφόνος του Ζακ Κωστόπουλου δεν είχε δει το ''τζόκερ'' κι άρα δεν τον είχε επηρεάσει η ταινία στο να ασκήσει βία.Πως οι συμφοιτητές που τραμπούκισαν τον Βαγγέλη Γιακουμάκη και τον οδήγησαν στο θάνατο δεν είχαν δει το ''Τζόκερ'' επίσης για να επηρεαστούν.Τόσα περιστατικά βίας στην καθημερινότητα.Δεν είναι η συγκεκριμένη ταινία το πρόβλημα αλλά η έλλειψη παιδείας των ανηλίκων.Υ.Γ.: Αν θέλουμε να το πάμε στο ''γιατί οι ανήλικοι να εκτίθενται σε σκηνές βίας μέσα από ένα καλλιτεχνικό έργο'' , να ρωτήσω κάτι;Στο πρώτο επεισόδιο της πολύ καλής σειράς του ΑΝΤ1 ''άγριες μέλισσες'' η οποία μάλιστα γνωρίζει και τεράστια επιτυχία, δεν γίνεται στο φινάλε του πρώτου επεισοδίου ένας φόνος; Δε σκοτώνουν έναν άντρα;Έλεος με την υποκρισία της κινωνίας.
Η αμήχανη στιγμή που μία καλοπαιγμένη σαχλαμάρα (κόμικ ταινία με έντονα στοιχεία σαπουνόπερας) έγινε έμβλημα εξέγερσης των αστών τρεντο-αναρχικών των Βορείων Προαστείων που τουλάχιστον κάποτε διέθεταν και ένα κάπως πιο εκλεπτυσμένο και σοφιστικέ γούστο. Περιμένουμε την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για αλληλεγγύη στα 15χρονα που δεν τα αφήνουν να δουν το Τζόκερ!
Ναι, την είδα.Και σαν ταινία ήταν από μέτρια έως καλή τίποτα το ιδιαίτερο, τίποτα το βαθυστόχαστο, τίποτα το συνταρακτικό.Κόμικ σαπουνόπερα με επικάλυψη απομίμησης ευρωπαϊκού art-house cinema. Οι 20άρηδες θα πρέπει να καταλάβουν πως σινεμά δεν είναι μόνο τα επεισόδια της Marvel και της DC επί της οθόνης.
Το φαντάστηκα, αντιθέτως, προσωπικά και συνειδητά επιλέγω να μην τη δω. Δεν μου λες όμως, εσύ γιατί είδες, είπαμε, μία ταινία που είναι to quote your words "καλοπαιγμένη κόμικ σαχλαμάρα"; Επίσης τα 20χρονα δεν μπορούν να κρίνουν από μόνα τους; Και, κυρίως, τα 20χρονα δεν μπορούν να δουν "στο καιρό τους" όλα αυτα που, ας πούμε, αξίζει να δουν; Τέλος, εσύ σ' αυτήν την ηλικία (15-20) κινούσουν, μόνο, μεταξύ Ταρκόφσκι-Κουροσάβα-Μπέργκμαν-Τρυφώ-Φελίνι-Χέρτζογκ κ.λπ.;
Την είδα ακριβώς για να διαπιστώσω περί τίνος πρόκειται.Μήπως θα πρέπει να απολογηθώ και επειδή έχω άποψη για μία ταινία που είδα; Εσείς πώς ακριβώς “υπερασπίζεστε” μία ταινία χωρίς να την έχετε δει;Το γεγονός πως μία μετριότητα έχει ανακηρυχθεί σε αριστούργημα από μία πιτσιρικαρία σχολιαστών του διαδικτύου είναι παράξενο.
Ε...τότε αναγνώρισε το δικαίωμα και σε άλλους που, ίσως, βλέπουν την ταινία "για να διαπιστώσουν περί τίνος πρόκειται", δεν θα την δεις εσύ για λογαριασμό τους, θαρρώ!Όταν, δε, εκφράζεις σαφή άποψη για το τι (δεν) θα έπρεπε να βλέπουν τα 15χρονα και τα 20χρονα και με μία aura ανωτερότητας, να μην σε ενοχλεί ο δικός μου προβληματισμός περί της δικής σου στάσης.Τέλος -φυσικά- και δεν χρειάζεται να δω μία ταινία, τέτοιου τύπου, ή να μου αρέσει καν, για να την "υπερασπιστώ" κόντρα στην αστυνομική παρέμβαση που θα αφορούσε ...στην προσαγωγή θεατών σε αστυνομικό τμήμα.υγ. "Το γεγονός πως μία μετριότητα έχει ανακηρυχθεί σε αριστούργημα από μία πιτσιρικαρία σχολιαστών του διαδικτύου είναι παράξενο"Πωπω, κάποιοι άνθρωποι ενθουσιάζονται δίκαια ή αδίκως με κάτι (ταινία, μουσική, μόδα, παιχνίδι) και γράφουν στα σόσιαλ μύδια ...ουάο δεν ξανάγινε!
What! Nooo0o!Δεν θα κάτσεις να μου αναπτύξεις την άποψή σου για την επιρροή στους 20χρονους τρέντυ αστούς και στα σύγχρονα επαναστατικά κινήματα της ταινίας v for vendetta; Δεν το πιστεύω.
Έριξα μια ματιά τι γίνεται σε άλλες χώρες και η ταινία στην Γαλλία είναι κατάλληλη για 12 ετών και άνω, στην Αγγλία για 15 και στην Αμερική για 17 συνοδεία κηδεμόνα. Αναρωτιέμαι ποιος βγάζει τις καταλληλότητες στην Ελλάδα μη λαμβάνοντας υπ' όψιν τίποτα. Και αυτοί πρέπει να τεθούν στην κριτική.
Τρικυμία εν κρανίω: Αν είναι σωστό το σύστημα της κατάταξης ταινιών σε κατάλληλες και μη για ορισμένες ηλικίες είναι ένα θέμα.Αν είναι σωστό αυτή η ταινία να χαρακτηρίζεται ακατάλληλη για κάτω των 18 ετών είναι μια άλλη ιστορία.Αν καλώς έκανε και επενέβη η αστυνομία για μια παραβίαση νόμου είναι ένα άλλο θέμα, για το οποίο θα έλεγα πολύ καλά έκανε, εφόσον υπάρχει συγκεκριμένη νομοθεσία. Και τελικά, θυμίζει την ιστορία με το κάπνισμα. Ναι μέν απαγορεύεται, αλλά "ντάξει μωρέ, και τι έγινε τώρα"... Τελικά κοινός παρονομαστής είναι η κλασσική ελληνική αντίληψη της εφαρμογής νομοθεσίας. Κομμένη και ραμμένη στα μέτρα μας.
Και ο γείτονάς μου έχει αφήσει κάτι κομμένα κλαδιά στο πεζοδρόμιο, αλλά δεν βρίσκω λογικό να σπάσει την πόρτα του η αστυνομία για να τον αναγκάσει να τα μαζέψει. Ας πήγαινε η αστυνομία να βεβαιώσει την παράβαση και ας αναλάμβαναν οι αρμόδιες αρχές να επιβάλλουν πρόστιμα στον αιθουσάρχη. Σοβαρά τώρα, πήραν μαζί τα παιδιά στο Τμήμα και τα παρέδωσαν στους γονείς, λες και τα βρήκαν σε κάποιον τεκέ; Και όχι, δεν είναι άλλο θέμα το αν είναι λογικό να χαρακτηρίζεται η συγκεκριμένη ταινία ακατάλληλη, γιατί εμένα αυτό περισσότερο μου φέρνει σε περιπτώσεις κρατικής προστασίας της "δημόσιας ηθικής" (αστυνομικά όργανα να μετράνε το μήκος της φούστας και άλλα γραφικά), καμία σχέση με το κάπνισμα. Γιατί όταν ένας νόμος είναι γελοίος είναι γελοία και η εφαρμογή του.
Η Ελλάδα του σήμερα, θέλει τους ανηλίκους μακρυά από αυτές τις ''αισχρές'' ταινίες βίας. Τα παιδιά δεν χρειάζεται να δουν ταινίες για να μάθουν τι εστί βία, αρκεί να ανοίξουν τα δελτία των 20:00, εκεί θα δουν αληθινή βία, βία που πηγάζει από άρρωστα μυαλά (πιο άρρωστα από την πληγωμένη ψυχοσύνθεση του Τζόκερ). Εάν έβλεπαν την ταινία ''τα παιδιά'', ίσως μάθαιναν να σέβονται και να βοηθούν άτομα τόσο με ψυχικές ασθένειες, όσο και με άλλα προβλήματα για να μην δημιουργηθούν άλλοι ''Τζόκερ''.Μακρυά από τα παιδιά λοιπόν αυτά τα αίσχη, ας αποχαυνωθούν με τα ''πρωινάδικα'', τα τηλεπαιχνίδια και τις σαπουνόπερες, να μεγαλώσουν μία ζωή ''φυσιολογική'', στην λήθη που θα τους εισάγει αυτή η σάπια χώρα. Για να μπορούν να κλωτσήσουν τον ''τρελό της γειτονιάς'', να ακρωτηριάσουν το αδέσποτο ζωάκι, να κοροϊδέψουν τον ''ανάπηρο'', να δείχνουν τον ''καθυστερημένο'' με το δάχτυλο.Η ταινία είναι επικίνδυνη και βίαιη. Οι πολίτες αυτής της χώρας κατεβάζουν παραστάσεις που θεωρούν ανήθικες και οι αστυνομικοί πλέον επιβάλλουν τον νόμο απομακρύνοντας ''τα παιδιά'' από το να ''εκτεθούν στην βία''. Ξεχνούν ότι συνάδελφός τους είπε κάποτε ότι η αστυνομία θα κυβερνά με την ισχύ των γκλοπ, ξεχνούν ότι αστυνομικοί προπηλάκισαν gay ζευγάρι, ξεχνούν ότι αστυνομικός ονόμασε ανθρώπους ''σκουπίδια και σκόνη''.Μπράβο τέλος στο υπουργείο πολιτισμού, γιατί εάν δεν είναι πολιτισμένη η όλη κατάσταση τότε τί άραγε είναι;
Κάτι σαχλαμάρες σαν αυτές λειτουργούν ως την αποτελεσματικότερη διαφημιστική καμπάνια για την ταινία, που εδώ που τα λέμε σαν ταινία δεν είναι και κάτι το τόσο ιδιαίτερο. Μήπως η αστυνομία να απασχολούνταν με τίποτα πιο σοβαρό...