Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Να αλλάξει η συνταγματική διάταξη για την επιλογή ηγεσίας στη Δικαιοσύνη

Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Να αλλάξει η συνταγματική διάταξη για την επιλογή ηγεσίας στη Δικαιοσύνη Facebook Twitter
2

Την ανάγκη να τροποποιηθεί η συνταγματική διάταξη για την επιλογή της ηγεσίας στη Δικαιοσύνη επαναδιατυπώνει με ανακοίνωσή της η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων(ΕΔΕ), με αφορμή την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για τον νέο πρόεδρο και τον νέο εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Μάλιστα, η Ένωση ζητά να δίνεται δυνατότητα και στο ίδιο το δικαστικό σώμα να έχει άποψη για την επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης. 

Συγκεκριμένα η ΕΔΕ αναφέρει :

«Με την χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου μπαίνει τέλος σε μια περίοδο αντιπαράθεσης των πολιτικών κομμάτων με αφορμή τον τρόπο επιλογής της ηγεσίας των Ανωτάτων Δικαστηρίων. Επαναλαμβάνουμε την σταθερά διατυπωμένη θέση μας περί της ανάγκης τροποποίησης της διάταξης του Συντάγματος που δίνει αποκλειστική εξουσία επιλογής στην Κυβέρνηση χωρίς την έκφραση γνώμης του ίδιου του Δικαστικού Σώματος. Όσο παραμένει σε ισχύ ο συγκεκριμένος τρόπος επιλογής, οι πολιτικές έριδες θα επαναλαμβάνονται κάθε φορά που θα ανακύπτει ζήτημα πλήρωσης κενών θέσεων και θα αμφισβητείται η αξιοπιστία των δημοκρατικών θεσμών».

Καταλήγει δε στην ανακοίνωση, υπογραμμίζοντας: «Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων συγχαίρει τον νέο Πρόεδρο και τον νέο Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και εύχεται υγεία και επιτυχία στην εκπλήρωση των υψηλών καθηκόντων τους. Τόσο οι επιλεγέντες συνάδελφοι για την ηγεσία του Ανωτάτου Δικαστηρίου όσο και οι υπόλοιποι συνυποψήφιοί τους Ανώτατοι Δικαστές και Εισαγγελείς που συμμετείχαν στις δύο διαδικασίες ακρόασης των Προέδρων της Βουλής και του Μαΐου και του Αυγούστου, είναι εγνωσμένου επιστημονικού κύρους λειτουργοί και χαίρουν της εκτίμησης των συναδέλφων τους».

Ελλάδα
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

2 σχόλια
Σαν κοινωνία, νομίζω πρέπει να υποστηρίξουμε και να πιέσουμε να εκλέγουν οι ίδιοι οι Δικαστές την ηγεσία τους.Να μην υπάρχει καμία υποψία αλληλεξάρτησης με την πολιτική ηγεσία.Η δημοκρατικά εκλεγμένη πολιτική ηγεσία, απλά θα μπορούσε να κρατήσει το δικαίωμα επικύρωσης από την Βουλή και όχι από την τρέχουσα κυβέρνηση.
Λογικό το βρίσκω, μακάρι να γίνει. Άλλωστε όταν η νομοθετική εξουσία (κυβέρνηση) ορίζει τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου, εύλογα δημιουργούνται ερωτήματα στο κατά πόσο παρεμβαίνει η νομοθετική στη δικαστική εξουσία και κατά πόσο αυτές οι 2 εξουσίες και αρχές είναι ανεξάρτητες.