Σεισμός στην Αττική: Ήταν αυτός ο κύριος σεισμός; Τι λένε οι σεισμολόγοι

Σεισμός στην Αττική: Ήταν αυτός ο κύριος σεισμός; Τι λένε οι σεισμολόγοι Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Μετά τον ισχυρό σεισμό 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που ταρακούνησε το μεσημέρι την Αττική, οι εκτιμήσεις διακεκριμένων σεισμολόγων διαφέρουν σε ορισμένα σημεία σχετικά με τη σεισμική δόνηση.

Ο εγκέλαδος είχε επίκεντρο τη Μαγούλα, κοντά στο ρήγμα της Πάρνηθας και οι ειδικοί τηρούν σε μεγάλο βαθμό στάση αναμονής συστήνοντας στους πολίτες να παραμείνουν ψύχραιμοι. 

Λέκκας: Δεν είμαστε σίγουροι ότι ο σεισμός προκλήθηκε από το ρήγμα της Πάρνηθας
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας διευκρίνισε ότι δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα το ρήγμα που τον προκάλεσε και το κατά πόσο ο σεισμός προέρχεται από το ίδιο ρήγμα που προκάλεσε τον φονικό σεισμό του 1999 ή από κάποιο «παρακλάδι» του. Ο κ. Λέκκας υπογράμμισε ότι οι επιστήμονες παρακολουθούν τη μετασεισμική δραστηριότητα μέχρι να βεβαιωθούν εάν αυτός ήταν ο κύριος σεισμός.

Παπαζάχος: Θα περάσει δύσκολο Σαββατοκύριακο η Αττική
Μιλώντας στην εφημερίδα «Έθνος», ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαζάχος σχολίασε πως περιμένει ένα «δύσκολο Σαββατοκύριακο» την Αττική, αφού αναμένεται να σημειωθούν μετασεισμοί μεγέθους 4 έως 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι μεγαλύτεροι από αυτούς τους σεισμούς θα γίνουν αισθητοί σε ολόκληρο το Λεκανοπέδιο. «Είναι δεδομένο ότι δε θα ησυχάσει πολύ γρήγορα η Αττική, αφού αναμένεται να έχουμε αρκετούς μετασεισμούς. Παρακολουθούμε τη σεισμική ακολουθία και είχαμε ήδη αρκετούς μετασεισμούς. Είναι πολύ νωρίς, για να πούμε κάτι περισσότερο αυτήν τη στιγμή».

Τσελέντης: Ήταν ο κύριος σεισμός

Ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης εκτίμησε, μιλώντας στο Open Beyond ότι ο μεσημεριανός, ισχυρός σεισμός προήλθε από τμήμα του ρήγματος της Πάρνηθας που είχε προκαλέσει και τον μεγάλο, φονικό σεισμό στην πρωτεύουσα το 1999. «Πρόκειται για τον κύριο σεισμο, αν και είναι παρακινδυνευμένο να βγάλουμε συμπεράσματα τόσο νωρίς», ανέφερε. Σύμφωνα με τον ίδιο δεν υπάρχουν ενδείξεις για επικείμενο δυνατό σεισμό. «Δεν περιμέναμε να δώσει άμεσα σεισμό το συγκεκριμένο ρήγμα άλλα έδωσε», κατέληξε.

Σκορδίλης: Δεν ξέρουμε πώς μπορεί να εξελιχθεί
Ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, Μανώλης Σκορδίλης επίσης εκτίμησε ότι ο σεισμός που σημειώθηκε στις 14:13 ήταν πιθανότατα ο κύριος σεισμός, ενώ οι σεισμολόγοι εξακολουθούν να παρακολουθούν τη δραστηριότητα. «Δεν μπορεί να μιλησει καποιος κατηγορηματικα ότι πρόκειται για προέκταση του ίδιου ρήγματος της Πάρνηθας που προκάλεσε τον μεγάλο σεισμό του 1999, γιατί βρίσκεται 6 χιλιόμετρα βορειότερα. Χρειάζεται μια προσοχή γιατί δεν ξέρουμε πώς μπορεί να εξελιχθεί. Προσεισμοί πάντως δεν προηγήθηκαν».

 

Παπαδόπουλος: Ακόμη δεν είμαστε βέβαιοι αν ήταν ο κύριος σεισμός

«Ακόμη δεν έχουμε βεβαιότητα γι' αυτό, χρειάζεται περισσότερος χρόνος. Βεβαίως, είναι ενθαρρυντικό ότι έχουν γίνει μερικοί μετασεισμοί, ο μεγαλύτερος είχε μέγεθος 4,4 Ρίχτερ. Ωστόσο οι μετασεισμοί που έχουν γίνει δεν μας δίνουν τη βεβαιότητα ότι ο πρώτος ήταν ο κύριος», δήλωσε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας στο OPEN TV, αναφορικά με τον σεισμό που έπληξε την Αττική.


Γκανάς: Νωρίς για να πούμε αν ήταν ο κύριος σεισμός
Ο διευθυντής ερευνών του γεωδυναμικού ινστιτούτου Α. Γκανάς ανέφερε ότι είναι νωρίς για ασφαλείς εκτιμήσεις σχετικά με το αν αυτός ήταν ο κύριος σεισμός. «Το επίκεντρο του σεισμού είναι κοντά στο εργοστάσιο τσιμέντων στο Καμάρι, είναι φυσιολογική για την περιοχή της Πάρνηθας και είναι δυτικά από το ρήγμα που έδωσε τον σεισμό του 1999. Θα συνεχιστουν οι μετασεισμοί, αλλά είναι νωρίς να πουμε ότι είναι ο κύριος σεισμός. Μια ώρα μετά τον μεγάλο σεισμό είναι φυσιολογική η εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας με μετασεισμούς με μεγέθη έως 3,8».

Πλειώνης: Ικανοποιητική η μετασεισμική ακολουθία
Ο καθηγητής Μανώλης Πλειώνης, διευθυντής και πρόεδρος ΔΣ του Ε.Α.Α χαρακτήρισε ικανοποιητική τη μετασεισμική ακολουθία, ωστόσο τόνισε πως πρέπει να περιμένουμε 48 ώρες για να εξαχθούν συμπεράσματα με βεβαιότητα.


Συνολάκης: Ανησυχία για διάφορα σπίτια στο Μοναστηράκι
Ο Κώστας Συνολάκης, καθηγητής Φυσικών Καταστροφών τόνισε ότι θα πρέπει να ελεγχθούν από μηχανικό τα σπίτια που έχουν υποστεί βλάβες. «Αυτό που με ανησυχεί πάρα πολύ είναι διάφορα σπίτια που είναι στο Μοναστηράκι γιατί υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης και η περιοχή πρέπει να ελεγχθεί πολύ προσεκτικά».

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιάννης Καλλιάνος: «Το καλό παιδί τελείωσε, δεν σκαμπάζω από τις γλυκανάλατες ανακοινώσεις του Αττικόν»

Ελλάδα / Γιάννης Καλλιάνος: «Το καλό παιδί τελείωσε, δεν σκαμπάζω από τις γλυκανάλατες ανακοινώσεις του Αττικόν»

«Δεν φταις εσύ», ανέφερε ο μετεωρολόγος για τον Άδωνι Γεωργιάδη και αποκαλύπτει όλο το παρασκήνιο για την καθυστερημένη εισαγωγή του πατέρα του στη ΜΕΘ
NEWSROOM
Γιώργος Λυγγερίδης: Τι απαντά ο Δήμος Πειραιά για την απασχόληση 4 «ηγετών» της οπαδικής εγκληματικής οργάνωσης

Ελλάδα / Γιώργος Λυγγερίδης: Τι απαντά ο Δήμος Πειραιά για την απασχόληση 4 «ηγετών» της οπαδικής εγκληματικής οργάνωσης

«Καμία δημόσια ή δημοτική αρχή δεν μπορεί να γνωρίζει πως συμπεριφέρεται μετά την αποχώρηση από την εργασία ή υπηρεσία του οποιοσδήποτε εργαζόμενος»
NEWSROOM
Αφρικανική σκόνη

Ελλάδα / Αφρικανική σκόνη: 15 άνθρωποι μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα την Τρίτη

Λιγότεροι από τους μισούς πολίτες που μεταφέρονται καθημερινά στα νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα χρειάστηκαν ασθενοφόρο για να φτάσουν στα νοσοκομεία της Αττικής
NEWSROOM