Ένορκες καταθέσεις που «καίνε» υψηλόβαθμους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής για την αντιμετώπιση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, έχουν στη διάθεσή τους οι εισαγγελείς, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα «Καθημερινή». 

 

Η ηγεσία της Πυροσβεστικής, που ειδοποιήθηκε για την κατεύθυνση της πυρκαγιάς από το Νταού Πεντέλης προς τον Νέο Βουτζά, κατηγορείται ότι δεν έστειλε τον απαραίτητο αριθμό δυνάμεων για να την ανακόψει.

 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, επιβαρυντικό είναι και το υλικό από ηλεκτρονικές επικοινωνίες, που αποδεικνύει ότι μόλις 20 λεπτά μετά την έναρξη της πυρκαγιάς οι επικεφαλής του σώματος είχαν ειδοποιηθεί τηλεφωνικά, αλλά και με γραπτά μηνύματα sms, από τους υφισταμένους τους για την επικινδυνότητα της πυρκαγιάς.

 

Καλά ενημερωμένη πηγή που επικαλείται η «Καθημερινή», αποκάλυψε πως όταν οι φλόγες πέρασαν το Λύρειο Ίδρυμα, έγινε μια «υποτυπώδης προσπάθεια» να δημιουργηθεί μία αντιπυρική ζώνη στη λεωφόρο Μαραθώνος.

 

Όμως στο σημείο υπήρχαν μόλις τέσσερις υδροφόρες ήταν αδύνατον να ανακοπεί η πορεία της φωτιάς προς το Μάτι, εξαιτίας και των θυελλωδών ανέμων.

 

«Η πυρκαγιά υποτιμήθηκε», παραδέχθηκε αξιωματούχος με «άριστη γνώση των γεγονότων της 23ης Ιουλίου», όπως γράφει η «Καθημερινή».

 

Το αρχείο με τις μέσω ασυρμάτου επικοινωνίες των στελεχών της Πυροσβεστικής, φέρεται να βρίσκεται ήδη στα χέρια των εισαγγελέων Ηλία Ζαγοραίου και Βαρβάρας Γνεσούλη.

 

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της προανάκρισης που διενεργεί η Πυροσβεστική για τα αίτια της πυρκαγιάς, στους αξιωματικούς της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) έχει καταθέσει και ο προϊστάμενος του Τμήματος Διαχείρισης Εκτάκτων Καταστάσεων της Περιφέρειας Αττικής Αναστάσιος Γιώτης.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Γιώτης επιβεβαιώνει στην κατάθεσή του τη συνάντηση που είχαν λίγο πριν από τις 6 μ.μ. της 23ης Ιουλίου ο δήμαρχος Ραφήνας Βαγγέλης Μπουρνούς και η περιφερειακή σύμβουλος Ιωάννα Τσούπρα με αξιωματικό της Πυροσβεστικής, που τους προέτρεψε να απομακρύνουν τον κόσμο από το Κόκκινο Λιμανάκι.