Τις απόψεις των Ελλήνων για την φιλανθρωπική δράση στη χώρα και τα κοινωφελή ιδρύματα, καταγράφει μια νέα έρευνα της διαΝΕΟσις σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

 

Μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στα ιδρύματα από τους πολιτικούς

 

Σε μία περίοδο που μόλις το 7% των Ελλήνων δηλώνει πως εμπιστεύεται τα πολιτικά κόμματα και 15% την κυβέρνηση, το 69% των πολιτών εμπιστεύεται «πολύ ή αρκετά» τα κοινωφελή ιδρύματα.

 

Το 66% πιστεύει πως τα κοινωφελή ιδρύματα «κάνουν πολλά για τον πολιτισμό» και το 51% θεωρεί ότι κάνουν πολλά για τους πρόσφυγες.

 

Μάλιστα τα κοινωφελή ιδρύματα φαίνεται πως απολαμβάνουν υψηλότερο βαθμό αναγνώρισης και από την ελληνική εκκλησία που πλέον την εμπιστεύονται λιγότεροι από τους μισούς Έλληνες (48,5%).

 

Σχεδόν στο σύνολό της, η κοινή γνώμη συνδέει άρρηκτα την δράση των κοινωφελών ιδρυμάτων με ένα πλέγμα ηθικών αξιών όπως ο εθελοντισμός (97,5%) και η αλληλεγγύη (96,5%).

 

Στον αντίποδα βρίσκεται ο συνδικαλισμός για τον οποίο μόλις το 5% έχει πολύ θετική στάση και το 32,5% θετική.

 

Μάλιστα ένας στους δύο πολίτες (46,5%) εκτιμά πως στην υλοποίηση δράσεων για την αντιμετώπιση της φτώχειας τα κοινωφελή ιδρύματα είναι πιο αποτελεσματικά από το κράτος (14,5%), τις επιχειρήσεις (16%) ή τις ΜΚΟ (12%).

 

Υποτροφίες - Νοσοκομεία - Σχολεία

 

Το ίδιο παρατηρείται και στο πεδίο των υποτροφιών για σπουδές, όπου τα κοινωφελή ιδρύματα θεωρούνται πιο αποτελεσματικά από το 39% των ερωτώμενων έναντι 26% του κράτους, 21% των επιχειρήσεων και μόλις 3,5% των ΜΚΟ.


Στην αντίπερα όχθη, και απολύτως αναμενόμενα, οι πολίτες θεωρούν τις επιχειρήσεις (39,5%) και το κράτος (30%) ως πιο αποτελεσματικούς φορείς για την καταπολέμηση της ανεργίας.

 

Ένας στους δύο πολίτες πιστεύει πως τα κοινωφελή ιδρύματα κάνουν πολλά ή αρκετά για νέα κτίρια και υποδομές (45%), για τους πρόσφυγες (50,5%), για δωρεές εξοπλισμού σε νοσοκομεία (47%), για υποτροφίες σπουδών (45,5%), για πολιτιστικές εκδηλώσεις (55,5%).

 

Παράλληλα, ένας στους τρεις ερωτώμενους εκτιμά πως τα κοινωφελή ιδρύματα κάνουν πολλά ή αρκετά για την καταπολέμηση της φτώχειας (37,5%), για δωρεές εξοπλισμού σε σχολεία (35%) και για την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας (38,5%).

 

Εμπιστεύονται χωρίς να γνωρίζουν

 

Ωστόσο δύο στους τρεις ερωτώμενους (64%) παραδέχονται πως έχουν λίγη ή και καθόλου πληροφόρηση για τη δράση των κοινωφελών ιδρυμάτων που εμπιστεύονται ενώ αντίθετα μόλις το 3,5% υποστηρίζει πως γνωρίζει πολύ καλά τη δράση τους.

 

Σε ένα σημαντικό κομμάτι της κοινής γνώμης καταγράφονται επιφυλάξεις και ερωτήματα.

 

Επιφυλακτικότητα

 

Ένα μεγάλο ποσοστό ερωτώμενων πιστεύει πως τα κοινωφελή ιδρύματα με τη δράση τους καλύπτουν άλλες παράλληλες δραστηριότητες ή σκοπούς, ενώ πολλοί επίσης θεωρούν πως υπάρχουν φορολογικά κίνητρα για τις δραστηριότητες αυτές.

 

Εντέλει, όταν ερωτώνται πως αντιμετωπίζουν τη δράση των κοινωφελών ιδρυμάτων 4 στους 10 δηλώνουν πως τη βλέπουν θετικά αλλά περισσότεροι από 5 στους 10 επιφυλακτικά.

 

Συνολικά πάντως μόνο μικρή μειοψηφία (4,5%) δηλώνει πως τα αντιμετωπίζει αρνητικά.

 

Την πιο θετική αντιμετώπιση απέναντι στα κοινωφελή ιδρύματα έχουν όσοι δηλώνουν ευκατάστατοι (49%) και όσοι τοποθετούν τον εαυτό τους στην «ανώτερη» κοινωνική τάξη (51%).

 

Ως προς το μορφωτικό επίπεδο, πιο θετικά διακείμενοι είναι οι απόφοιτοι της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (40,5% οι πτυχιούχοι και 40,5% οι κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου).

 

Στον αντίποδα βρίσκονται όσοι δηλώνουν πως δεν τα βγάζουν πέρα οικονομικά (26%) ή έχουν δυσκολίες (35,5%).

 

Κατ' αυτόν τον τρόπο φαίνεται πως επιβεβαιώνεται η υπόθεση πως όσοι έχουν υψηλό δείκτη κοινωνικού κεφαλαίου έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη αλλά και διάθεση συμμετοχής σε δράσεις εθελοντισμού και κοινωνικής συμμετοχής.

 

Τα πιο αναγνωρίσιμα κοινωφελή Ιδρύματα

 

Οι πολίτες δείχνουν πως εύκολα αναγνωρίζουν κάποια από τα κοινωφελή ιδρύματα και έχουν θετική γνώμη για αυτά.

 

Στην κορυφή βρίσκονται το Ίδρυμα Νιάρχος και το Ίδρυμα Ωνάση με πολύ υψηλά ποσοστά αναγνωρισιμότητας και θετικής αξιολόγησης.

 

Ακολουθούν το Ίδρυμα Λάτση (61,5% αναγνωρισιμότητα και 52% θετικές γνώμες) και το Ίδρυμα Μποδοσάκη (49,5% αναγνωρισιμότητα, 41,5% θετικές γνώμες).

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr