Στην αρμόδια υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων του υπουργείου Ναυτιλίας μετατίθεται η έρευνα για το πρόσφατο τραγικό ναυάγιο στο Αγαθονήσι.

 

 

Η εντολή δόθηκε από τον υπουργό Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή στον απόηχο καταγγελιών για ευθύνες της ελληνικής ακτοφυλακής για τους νεκρούς πρόσφυγες στο Αγαθονήσι.

 

Συγκεκριμένα, ρεπορτάζ του γερμανικού Spiegel Online για τα αίτια του ναυαγίου με τους 16 νεκρούς πρόσφυγες κάνει λόγο για σοβαρές καταγγελίες για ευθύνες της ελληνικής ακτοφυλακής.

 

Συγκλονιστική ήταν η περιγραφή της μοναδικής γυναίκας που κατάφερε να βγει στην ακτή αφού κολύμπησε ένα μίλι: «Χάλασε η μηχανή καθώς ερχόμασταν προς την Ελλάδα. Εγώ θήλαζα το μωρό μου. Αρχίσαμε να ανησυχούμε και σηκωθήκαμε όρθιοι πάνω στην βάρκα. Σε ελάχιστα λεπτά βρεθήκαμε στο νερό. Το μωρό μου χάθηκε».

 

Το αίτημα  πάντως για εις βάθος έρευνα τέθηκε στον υπουργό κατά τη συνάντησή του με τους 3 επιζώντες του ναυαγίου που νοσηλεύονταν στο Γενικό Νοσοκομείο «'Αγιος Παντελεήμων» της Σάμου, τους οποίους επισκέφθηκε στο πλαίσιο επίσκεψής του στο νησί της Σάμου, στις 25/3/2018.

 

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης μεταφέρθηκαν και επίσημα στον υπουργό οι προβληματισμοί σχετικά με τη διαδικασία διάσωσής τους από το λιμενικό σώμα, ενώ του ζητήθηκε να γίνει σχετική έρευνα και το αίτημα αυτό έγινε αποδεκτό.

 

Σύμφωνα με τους επιζήσαντες οι αρχές θα μπορούσαν να σώσουν τους επιβαίνοντες, μιας και είχαν ειδοποιηθεί από συγγενή των θυμάτων για το ναυάγιο, αλλά δεν το έπραξαν.