Ένταση σημειώθηκε έξω από το θέατρο «Αριστοτέλειον», στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όταν άτομα που κρατούσαν ελληνικές σημαίες και εικόνες, επιχείρησαν να διακόψουν την παράσταση «Ώρα του Διαβόλου».
Πενήντα περίπου άτομα, που στην πλειοψηφία τους δήλωσαν ότι είναι μέλη της οργάνωσης «Ιερός Λόχος», έδωσαν ραντεβού έξω από το θέατρο, απέναντι από το Λευκό Πύργο και άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα εναντίον της παράστασης και υπέρ του έθνους και της Ορθοδοξίας. Μαζί με τα μέλη του «Ιερού Λόχου» βρίσκεται και ο παλαιοημερολογίτης ρασοφόρος π. Κλεομένης.
Σε κάποια στιγμή επιχείρησαν να προσεγγίσουν το κτίριο, αλλά τους απώθησαν αστυνομικές δυνάμεις που είχαν παραταχθεί μπροστά από την είσοδο.
Σύμφωνα με το voria.gr, οι συγκεντρωμένοι φώναξαν συνθήματα, όπως το «Κάτω τα χέρια από την Παναγία», και έψαλλαν τον Ακάθιστο Ύμνο ενώ, σε κάποια στιγμή, στην προσπάθειά τους να σπάσουν το αστυνομικό μπλόκο, έστρεψαν τα κοντάρια των σημαιών που κρατούσαν κατά των αστυνομικών.
Η παράσταση «Η ώρα του Διαβόλου» του Φερνάντο Πεσσόα, παρουσιάζεται στο Θέατρο Αριστοτέλειον έως την Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017. Από την πλευρά του ο ηθοποιός Γιώργος Χρανιώτης, κάλεσε τους διαμαρτυρόμενους να διαβάσουν πρώτα, ενώ χαρακτήρισε γελοίο το θέαμα. Τον Διάβολο, τον ήρωα του Φερνάντο Πεσσόα, ερμηνεύει υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Γρηγόρη Αποστολόπουλου, ο Γιώργος Χρανιώτης. Δίπλα του στο ρόλο της Μαρίας, η Ευγενία Σαμαρά.
Οι επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων επέτρεψαν στον «πατέρα Κλεομένη» και σε ένα ακόμα άτομο να συνομιλήσουν με τον παραγωγό της παράστασης, από τον οποίο ζήτησαν την ακύρωσή της. Στη συνέχεια ο παραγωγός αποχώρησε και μπήκε στο θέατρο για τη συνέχιση της παράστασης, με τους συγκεντρωμένους να αποδοκιμάζουν και να φωνάζουν «αίσχος».
Στη συγκέντρωση είχαν απευθύνει κάλεσμα εθνικιστικές οργανώσεις, όπως η Πατριωτική Ένωση Πολιτών Ωραιοκάστρου, ο Ιερός Λόχος και οι Φίλοι της Μονής Εσφιγμένου. Η κατάσταση εκτονώθηκε και στις 9.00 το βράδυ άρχισε η θεατρική παράσταση.
Δείτε φωτογραφίες και βίντεο:
Να σημειωθεί πως ανακοίνωση για την παράσταση είχε δημοσιεύσει πριν μερικές ημέρες και στον λογαριασμό της στο Facebook η Ιερά Μονή Εσφιγμένου, απευθύνοντας και κάλεσμα στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας:
Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ, thestival.gr και voria.gr
Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr
Παντως θα ηθελα να δω μια φορα και καποιο αμφιλεγομενο καλλιτεχνικο εργο που να αφορα καποια αλλη θρησκεια (πχ τους σατανικους στιχους σε θεατρικο οπως εγινε στην γερμανια). Γιατι το να προκαλεις την χριστιανικη θρησκεια στην ελλαδα ειναι ανεξοδη διαφημιση εκ του ασφαλους. Σα να κλεβεις εκκλησια.
Εδώ αυτή η παραδοση μας αφορά, όχι του Αλλάχ. Είναι κατι ξένο, άγνωστο. Ας κανει ο Ρουσντί
Το εργο του ρουςντι εγινε θεατρικο στην γερμανια. Το ιδιο το εργο του ρουςντι εκδοθηκε αρχικα στην αγγλια και μετα σε ολες τις χωρες του δυτικου κυριως κοσμου. Η εικονογραφηση του μωαμεθ σε σκιτσα-γελοιογραφιες εγινε στην Δανια. Ολοι αυτοι ειχαν συνεπειες.
Η κριτικη σε ενα ξενοφερτο ιδεολογημα μπορει να αφορα μια κοινωνια. Δεν ειναι απαραιτητο να ειναι "παραδοση μας" .
Τωρα αν υιοθετω τα επιχειρηματα των χρυσαυγητων θα με κρινει ο θεος ή ο αλλαχ ή ενας αναγωστης της lifo. Αλλωστε και οι τρεις θεωρουν εαυτους παντογνωστες.
@σουβλιτσα στα μη θεοκρατικα καθεστωτα (ή δημοκρατικα) εχει βρεθει ο τροπος για την αντιμετωπιση της βιας στην προσπαθεια μιας ομαδας να επιβαλλει της αποψη της με αυτην. Λεγεται νομος. Και οποιος τον παραβαινει πρεπει να δεχεται τις συνεπειες του.
Θα συμφωνησω ομως οτι η ανοχη σε οτιδηποτε νομιμο πρεπει να ειναι καθολικη. Αλλωστε αυτο ειναι και το κυριο επιχειρημα μου.
Μήπως όμως η παραπάνω, απλοϊκή ανάλυση σου στερείται εξίσου επιχειρημάτων όσο και των διαμαρτυρόμενων;
Ούτε αυτούς μπορώ να πάρω σοβαρά, ούτε εσένα.