Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 93 ετών η Λένα Παππά, μία ξεχωριστή φωνή της ελληνικής λογοτεχνίας. Η εκλιπούσα είχε δημοσιεύσει περισσότερες από είκοσι ποιητικές συλλογές και διηγήματα, ενώ ποιήματά της μελοποιήθηκαν από κορυφαίους Έλληνες συνθέτες και ερμηνεύτηκαν από αγαπημένους καλλιτέχνες. Η κηδεία της θα τελεστεί την Τρίτη στις 10 π.μ. στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών.
Γεννημένη στην Αθήνα το 1932, η Λένα Παππά σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών και Γαλλική Φιλολογία στο Γαλλικό Ινστιτούτο. Μετεκπαιδεύτηκε με υποτροφία στο Παρίσι, στη Σορβόννη, στην Ιστορία της Μοντέρνας Τέχνης. Εργάστηκε για χρόνια στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, φτάνοντας στη θέση της Γενικής Γραμματέως.
Ποιήματά της, όπως το «Πες μου» (1978, Μίμης Πλέσσας) και «Της αγάπης μαχαιριά» (1994, Αδελφοί Κατσιμίχα), μελοποιήθηκαν και ερμηνεύτηκαν από καλλιτέχνες όπως οι Γιώργος Νταλάρας, Παντελής Θαλασσινός, Μίλτος Πασχαλίδης και Καλλιόπη Βέτα.
Το έργο της Παππά διατρέχει δεκαετίες. Ανάμεσα στις πιο γνωστές συλλογές της περιλαμβάνονται τα «Λαμπηδόνες», «Σκοτεινός Θάλαμος», «Μέσα σε Καθρέφτες», «Ουρανοδρόμιον» και «Τα Ποιήματα (Α΄–Γ΄ τόμος Απάντων)». Έγραψε επίσης διηγήματα, παιδικά βιβλία και μυθιστορήματα όπως τα «Χωρίς Ημερομηνία» και «Τα Χάρτινα Γάντια».
Το ποίημά της «Στους σκοτωμένους σπουδαστές του Νοεμβρίου», αφιερωμένο στον Διομήδη Κομνηνό, περιλήφθηκε σε σχολικά εγχειρίδια, ενώ έργα της εντάχθηκαν στην Τράπεζα Θεμάτων του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Μεταφράσεις των ποιημάτων της κυκλοφόρησαν σε πολλές γλώσσες και δημοσιεύθηκαν σε διεθνείς ανθολογίες.
Η Λένα Παππά βραβεύτηκε στην Ιταλία, τη Γαλλία και την Ελλάδα. Το 1981 έλαβε το Βραβείο Λυρικής Ποίησης «Λάμπρου Πορφύρα» της Ακαδημίας Αθηνών, ενώ το 1995 τιμήθηκε με το Βραβείο Κώστα Ουράνη για τα Άπαντά της. Το 2000 της απονεμήθηκε το Αριστείο του Καριπείου Ιδρύματος.
Υπήρξε μέλος της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και ιδρυτικό μέλος της Δελφικής Ακαδημίας. Άφησε πίσω της ένα εκτενές έργο, που γεφυρώνει τη λυρική ποίηση με τη μουσική, την παιδική λογοτεχνία με τη στοχαστική γραφή, και τη φαντασία με τη μνήμη.