Πέθανε η ποιήτρια Λένα Παππά, ξεχωριστή φωνή της ελληνικής λογοτεχνίας

Πέθανε η ποιήτρια Λένα Παππά, εμβληματική φωνή της ελληνικής λογοτεχνίας Facebook Twitter
0

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 93 ετών η Λένα Παππά, μία ξεχωριστή φωνή της ελληνικής λογοτεχνίας. Η εκλιπούσα είχε δημοσιεύσει περισσότερες από είκοσι ποιητικές συλλογές και διηγήματα, ενώ ποιήματά της μελοποιήθηκαν από κορυφαίους Έλληνες συνθέτες και ερμηνεύτηκαν από αγαπημένους καλλιτέχνες. Η κηδεία της θα τελεστεί την Τρίτη στις 10 π.μ. στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

Γεννημένη στην Αθήνα το 1932, η Λένα Παππά σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών και Γαλλική Φιλολογία στο Γαλλικό Ινστιτούτο. Μετεκπαιδεύτηκε με υποτροφία στο Παρίσι, στη Σορβόννη, στην Ιστορία της Μοντέρνας Τέχνης. Εργάστηκε για χρόνια στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, φτάνοντας στη θέση της Γενικής Γραμματέως.

Ποιήματά της, όπως το «Πες μου» (1978, Μίμης Πλέσσας) και «Της αγάπης μαχαιριά» (1994, Αδελφοί Κατσιμίχα), μελοποιήθηκαν και ερμηνεύτηκαν από καλλιτέχνες όπως οι Γιώργος Νταλάρας, Παντελής Θαλασσινός, Μίλτος Πασχαλίδης και Καλλιόπη Βέτα.

Το έργο της Παππά διατρέχει δεκαετίες. Ανάμεσα στις πιο γνωστές συλλογές της περιλαμβάνονται τα «Λαμπηδόνες», «Σκοτεινός Θάλαμος», «Μέσα σε Καθρέφτες», «Ουρανοδρόμιον» και «Τα Ποιήματα (Α΄–Γ΄ τόμος Απάντων)». Έγραψε επίσης διηγήματα, παιδικά βιβλία και μυθιστορήματα όπως τα «Χωρίς Ημερομηνία» και «Τα Χάρτινα Γάντια».

Το ποίημά της «Στους σκοτωμένους σπουδαστές του Νοεμβρίου», αφιερωμένο στον Διομήδη Κομνηνό, περιλήφθηκε σε σχολικά εγχειρίδια, ενώ έργα της εντάχθηκαν στην Τράπεζα Θεμάτων του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Μεταφράσεις των ποιημάτων της κυκλοφόρησαν σε πολλές γλώσσες και δημοσιεύθηκαν σε διεθνείς ανθολογίες.

Η Λένα Παππά βραβεύτηκε στην Ιταλία, τη Γαλλία και την Ελλάδα. Το 1981 έλαβε το Βραβείο Λυρικής Ποίησης «Λάμπρου Πορφύρα» της Ακαδημίας Αθηνών, ενώ το 1995 τιμήθηκε με το Βραβείο Κώστα Ουράνη για τα Άπαντά της. Το 2000 της απονεμήθηκε το Αριστείο του Καριπείου Ιδρύματος.

Υπήρξε μέλος της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και ιδρυτικό μέλος της Δελφικής Ακαδημίας. Άφησε πίσω της ένα εκτενές έργο, που γεφυρώνει τη λυρική ποίηση με τη μουσική, την παιδική λογοτεχνία με τη στοχαστική γραφή, και τη φαντασία με τη μνήμη.
 

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το «Lilo & Stitch» είναι η πρώτη χολιγουντιανή ταινία που έφτασε το $1 δισ. στο φετινό box office

Πολιτισμός / Το «Lilo & Stitch» είναι η πρώτη χολιγουντιανή ταινία που έφτασε το $1 δισ. στο φετινό box office

«Είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα των υπερμεγέθων αποδόσεων που μπορεί να αποκομίσει η Disney από τους κινηματογράφους με το σωστό έργο την κατάλληλη στιγμή» σχολιάζει το Variety
LIFO NEWSROOM
Εγκαινιάστηκε το Δημοτικό Μουσείο Γιάννη Ρίτσου στη Μονεμβασιά

Πολιτισμός / Εγκαινιάστηκε το Δημοτικό Μουσείο Γιάννη Ρίτσου στη Μονεμβασιά

Παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και πλήθους κόσμου, εγκαινιάστηκε στην Καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς το νέο Δημοτικό Μουσείο αφιερωμένο στον Γιάννη Ρίτσο, στο σπίτι όπου γεννήθηκε και έζησε ο μεγάλος Έλληνας ποιητής
LIFO NEWSROOM
Εναλλακτική Σκηνή

Πολιτισμός / Η Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ ετοιμάζει ένα #έπικ comeback

Η πιο ανήσυχη φωνή του σύγχρονου μουσικού θεάτρου στη χώρα ετοιμάζει ένα πρόγραμμα μεγάλης κλίμακας με περισσότερες από 30 παραγωγές, δύο φεστιβάλ, περιοδείες σε όλη την Ελλάδα και συμμετοχή στο 60ό Φεστιβάλ Δημητρίων.
LIFO NEWSROOM
Φρανσουά Οζόν, Τζέιμς Ντιν και Μόνικα Μπελούτσι από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Φρανσουά Οζόν, Τζέιμς Ντιν και Μόνικα Μπελούτσι από αύριο στους κινηματογράφους

Το καλαίσθητο δράμα μυστηρίου «When the Fall is Coming», η έκπληξη των Καννών «Sorry Baby», ο οργισμένος «Rebel Without a Cause», η «Malena» του Τζουζέπε Τορνατόρε και τέσσερις ακόμα επιλογές απαρτίζουν το πρόγραμμα της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ