Τα νέα μέτρα για την ενεργειακή κρίση- Η επιδότηση για ρεύμα και φυσικό αέριο σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Τα νέα μέτρα για την ενεργειακή κρίση- Η επιδότηση για ρεύμα και φυσικό αέριο σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις Facebook Twitter
0

Νέα επιδότηση θα δοθεί τον Ιανουάριο, σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, για τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης

Ο αρμόδιος υπουργός, Κώστας Σκρέκας, εξειδίκευσε τα μέτρα που ανακοίνωσε λίγο νωρίτερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συνολικού ύψους 395 εκατομμυρίων ευρώ. 

Πιο, αναλυτικά, σε ό,τι αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα και τις επιδοτήσεις σε οικιακά τιμολόγια και νοικοκυριά ανακοινώθηκε ότι: 

- Θα επιδοτηθούν όλες οι παροχές κύριας κατοικίας, όπως αυτές δηλώνονται στο Ε1, ανεξαρτήτως εισοδήματος, εμβαδού και παρόχου. Πρόκειται για 4.200.000 παροχές. 

- Η επιδότηση θα είναι κλιμακωτή ώστε να δίνεται κίνητρο εξοικονόμησης της ηλεκτρικής ενέργειας. Για τις πρώτες 150 κιλοβατώρες κατανάλωσης ανά μήνα η κυβέρνηση επιδοτεί το 80% της αύξησης, με 160 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Για 151-300 κιλοβατώρες μηνιαίας κατανάλωσης, επιδοτείται το 60% της αύξησης με 120 ευρώ τη μεγαβατώρα. Η μέση μηνιαία ενίσχυση ανέρχεται σε 42 ευρώ για ένα μεσαίο νοικοκυριό. 

- Για τα κοινωνικά τιμολόγια, η επιδότηση είναι 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα, δηλαδή απορροφάται το 90% της αύξησης και η μέση μηνιαία ενίσχυση είναι 54 ευρώ

Η συνολική αξία της επιδότησης για τα νοικοκυριά τον Ιανουάριο ανέρχεται σε 157 εκατομμύρια ευρώ. 

Σε ό,τι αφορά τα μη οικιακά τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, αποφασίστηκε: 

- Η οριζόντια επιδότηση αγροτικών, εμπορικών, βιομηχανικών και επαγγελματικών τιμολογίων, ανεξαρτήτως μεγέθους και επιπέδου τάσης. 

- Η επιδότηση θα ανέλθει στο 50% του αυξημένου κόστους και αφορά όλη τη μηνιαία κατανάλωση, με μοναδιαία τιμή επιδότησης 65 ευρώ ανά μεγαβατώρα

Το σύνολο της επιδότησης για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες ανέρχεται σε 133 εκατομμύρια ευρώ για τον Ιανουάριο. Από τον Φεβρουάριο και μετά, εξετάζεται σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού η επιδότηση να είναι προσαρμοσμένη ανά επαγγελματικό κλάδο, ανάλογα με τη βαρύτητα του ενεργειακού κόστους στη λειτουργία της επιχείρησης. 

Το φυσικό αέριο 

Σε ό,τι αφορά στο φυσικό αέριο, για τα οικιακά τιμολόγια η επιδότηση από την κυβέρνηση θα ανέλθει σε 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα, για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης. Αυτό αφορά 540.000 οικιακούς καταναλωτές, ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας και παρόχου. 

Επίσης, θα υπάρχει επιπλέον έκπτωση από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, ύψους 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα, για όλη τη μηνιαία κατανάλωση. Αντίστοιχη στήριξη θα ζητηθεί και από τους άλλους παρόχους. Το συνολικό ύψος της επιδότησης για τον Ιανουάριο- από την κυβέρνηση και τη ΔΕΠΑ- ανέρχεται σε 54 εκατομμύρια ευρώ. Το μέτρο θα επαναξιολογείται κάθε μήνα και θα προσαρμόζεται η μηνιαία τιμή επιδότησης 

Για τα μη οικιακά τιμολόγια φυσικού αερίου, η επιδότηση επεκτείνεται σε όλους τους εμπορικούς καταναλωτές και τη βιομηχανία, ανεξαρτήτως μεγέθους, τζίρου και αριθμού εργαζομένων. Για τον Ιανουάριο η επιδότηση θα ανέλθει σε 30 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα και η συνολική ενίσχυση για αυτό τον μήνα θα φτάσει τα 51 εκατομμύρια ευρώ. 
 

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ